Lisätietoa hankkeesta

Jo vuosikymmenten ajan on tutkittu sitä, miksi jotkut lapset ja nuoret kiusaavat ikätovereitaan. Edelleen kuitenkin puuttuu kokonaisvaltainen ymmärrys erilaisista kiusaajista ja heidän toimintaansa ohjaavista yksilöllisistä piirteistä, motiiveista ja sosiaalisen tiedonkäsittelyn erityispiirteistä. SHADES-hankkeessa tutkitaan koulukiusaamisen taustalla olevia psykologisia, sosiaalisia, käyttäytymiseen liittyviä ja geneettisiä tekijoitä. Huomio on erityisesti erilaisissa kiusaajissa sekä siinä, miksi valtaosa kiusaajista lopettaa kun aikuiset puuttuvat käyttäytymiseen, mutta pieni joukko kiusaa puuttumisesta huolimatta. Lisäksi tutkitaan erilaisten kiusaajien elämänpolkuja kouluvuosien jälkeen.

Tärkeimmät tavoitteet:

  • Erilaisten koulukiusaajien tunnistaminen
    Kaikki kiusaajat eivät ole samanlaisia—osaa motivoi kavereiden painostus, jotkut hakevat suosiota ja vaikutusvaltaa ja toiset taas kamppailevat kiusatuksi joutumisen kanssa. SHADES-hankkeessa tutkitaan, miten persoonallisuuden piirteet, asenteet ja motivaatio kiusaamisen taustalla sekä sosiaalinen tiedonkäsittely ovat yhteydessä näihin eroihin.
  • Jatkuvan kiusaamisen ymmärtäminen
    Valtaosa koulukiusaajista lopettaa kiusaamisen ajan myötä, mutta toiset taas jatkavat aikuisen puuttumisesta huolimatta. SHADES-hankkeessa tutkitaan yksilöiden välisiä eroja jatkuvassa kiusaamisessa määrittelemällä jatkuva kiusaaminen eri tavoin—kiusaaminen jatkuu vuodesta toiseen, kontekstista toiseen tai aikusten puttumisesta huolimatta—ja pyritään siten parantamaan koulukiusaamiseen puuttumista.
  • Geneettisten vaikutusten tutkiminen
    Geneettiset tekijät selittävät koulukiusaamista jonkin verran, mutta aiemmin ei ole tutkittu sitä, miten polygeeniset riskitekijät ovat yhteydessä erilaisten kiusaajien välisiin eroihin tai jatkuvaan kiusaamiseen. SHADES-hankkeessa hyödynnetään nykyaikaisia polygeneettisiä menetelmiä näiden yhteyksien selvittämiseen.
  • Koulukiusaamisen pitkittäisvaikutukset kiusaajille
    Tiedetään, että toisten kiusaamisella on aikuisuuteen asti ulottuvia pitkittäisseurauksia. Kuitenkaan kaikki kouluaikana muita kiusanneet henkilöt eivät eroa muista aikuisista esimerkiksi koulutuksen tai yhteiskuntaan sopeutumisen osalta. SHADES-hankkeessa tutkitaan erilaisten koulukiusaajien ja jatkuvasti muita kiusanneiden oppilaiden psykososiaalista sopeutumista kouluvuosien jälkeen.

SHADES on kunnianhimoinen tutkimushanke, jossa kerätään uutta, pitkittäistä tutkimusaineistoa yläkouluikäisten nuorten keskuudessa monilla eri menetelmillä (itsearviot, toveriarviot, kokeelliset tutkimukset) sekä yhdistetään jo kerättyjä tutkimusaineistoja uudeksi lapsuudesta aikuisuuteen ulottuvaksi pitkittäisaineistoksi. Yhdistetty aineisto mahdollistaa erilaisten koulukiusaajien erojen taustalla olevien geneettisten tekijöiden tutkimisen, sekä muita kouluaikana kiusanneiden oppilaiden seuraamisen rekisteriaineistojen kautta aikuisuuteen saakka. Yhdistämällä psykologisia, sosiaalisia, käyttäytymiseen liittyviä sekä geneettisiä näkökulma pitkäiseen tutkimusasetelmaan, SHADES tarjoaa aiempaa kokonaisvaltaisemman näkemyksen koulukiusaamisesta, jonka pohjalta voidaan kehittää interventio-ohjelmia sekä koulujen kiusaamiseen puuttumisen käytänteitä.