Hankkeen tutkijat
Tutkimusryhmällämme on kokemusta asiakirjojen visualisoinnista. Katso lisää toiminnasta: https://research.tuni.fi/sarjis/
Tutkimushanketta johtaa sosiaalityön yliopistonlehtori, dosentti, YTT Kirsi Günther, jonka tutkimuksellinen kiinnostus on sosiaalityön asiakirjoissa ja kirjaamisen kysymyksissä (ks. esim. 2015). Günther on ollut mukana useissa hankkeissa, joissa on tutkittu sosiaalityön ammatillisia käytäntöjä, kuten kirjaamista, asiakaslähtöisyyttä ja kodeissa tapahtuvien palvelukohtaamisia.
FT Anne Ketola on saavutettavaan viestintään erikoistunut kielitieteen tutkija. Ketola on mm. kirjoittanut Kehitysvammaliitolle oppaan selkeästä kuvaviestinnästä (Selkokuvaopas, Ketola & Kaatra 2023) ja laatinut yhdysvaltalaiselle International Plain Language Federation -liitolleohjeistuksen asiakirjojen visualisoinnista (2021). Hän on myös selkokielen tutkimusverkosto Klaaran ohjausryhmässä. Ketola vastaa hankkeen saavutettavuusosiosta.
FT, dos. Eliisa Pitkäsalo on suomen kielen, monikielisen viestinnän ja kääntämisen tutkija. Hän on kiinnostunut erityisesti multimodaalisista teksteistä, sanan ja kuvan vuorovaikutuksesta erilaisissa teksteissä sekä saavutettavasta viestinnästä. Viime aikoina Pitkäsalo on tutkinut sarjakuvamuotoisia asiakirjoja, oikeudellisten ja hallinnollisten asiakirjojen saavutettavuutta, kuvan välittämiä merkityksiä sekä erilaisten multimodaalisten tekstien lukemiskokemista.
VTM Elina Laine työskentelee sosiaalityön yliopisto-opettajana Turun yliopistossa ja hänen opetuksensa painottuu sosiaalityön substanssiosaamiseen kuten kirjaamiseen ja laadulliseen tutkimukseen. Laine on sosiaalityön väitöskirjatutkija ja laillistettu sosiaalityöntekijä. Hän on työskennellyt sosiaalityöntekijänä lastensuojelussa, lapsiperhesosiaalityössä ja aikuissosiaalityössä.
Sosiaalioikeuden professori Laura Kalliomaa-Puha on ollut kiinnostunut hoivan järjestelyistä ja omaishoidosta aina alkaen väitöstyöstään omaishoitosopimuksista (2007). Hän on Omaishoitajaliiton hallituksen jäsenen. Hänen tutkimusintressiensä punaisena lankana on ollut ihmisten pääsy oikeuksiinsa, mikä on johtanut kiinnostumaan myös oikeudellisesta muotoilusta.
FT Vaula Haavisto on aikuiskasvatustieteilijä, jolla on pitkä kokemus työkäytäntöjen tutkimisesta ja kehittämisestä eri organisaatioissa. Hän tutkinut mm. perheasioiden sovittelua osana sosiaalihuollon palveluja. Hän oli 2000-luvun alussa mukana kehittämässä ennakoivan sopimisen viitekehystä. Haaviston tutkimusalueita ovat olleet mm. institutionaalinen vuorovaikutus, asiakkaiden toimijuus sekä erilaisten artefaktien (mm. sopimusten) merkitys ammattilaisten työssä.