Tutkijat

Viola Parente-Čapková (FT) on Turun yliopiston kotimaisen kirjallisuuden professori, kirjallisuudentutkija ja opettaja, Kulttuurin ja terveyden tutkimusyksikön johtaja ja Asklepiosopintokokonaisuuden vastaava. Parente-Čapková on Suomen kirjallisuuden asiantuntija, joka on julkaissut tutkimusta Suomen kirjallisuudesta 1800-luvulta nykypäivään. Suomen kielen hän on oppinut aikuisiällä; hän opiskeli modernia filologiaa Prahan Kaarlen yliopistossa ja myöhemmin kirjallisuutta mm. Lontoossa ja Helsingissä. Parente-Čapkoválla on laaja kokemus Suomen kirjallisuuden opettamisesta sekä ei-suomenkielisille että suomenkielisille opiskelijoille eri maissa. Hän on toiminut mm. Tuntemattomalla päähään? Kaunokirjallisuus aikuisten maahan muuttaneiden suomen kielen edistäjänä -hankkeen johtajana ja osallistunut hankkeen puitteissa järjestettyjen lukupiirien vetämiseen. Lukupiireissä on opetettu ja tutkittu kulttuurisen kielenoppimisen sekä filologisen lähilukemisen tapoja.

Riitta Jytilä (FT, dos.) on kotimaisen kirjallisuuden tutkija ja opettaja Turun yliopistossa. Hänen tutkimusintresseihinsä kuuluvat mm. suomalainen nykykirjallisuus, kulttuurinen muisti ja traumatutkimus sekä feministinen tutkimus. Hänen monografiansa Traumaattinen muisti nykyproosassa ilmestyi vuonna 2022 (SKS) ja se oli ensimmäinen kotimaista traumakirjallisuutta yksityiskohtaisesti tarkasteleva tutkimus. Jytilä on myös toiminut tutkijana ja opettajana Koneen Säätiön rahoittamassa hankkeessa Tuntemattomalla päähän? Kaunokirjallisuus aikuisten korkeakoulutettujen suomen kielen edistäjänä (2020–2023). Hankkeessa hän kehitti  lukupiiriopetusta aikuisten maahanmuuttajien kulttuurisen kielenoppimisen menetelmänä.

Laura Karttunen (FT) toimii kirjallisuustieteen yliopisto-opettajana Tampereen yliopistossa. Hän kehittää ja tutkii välineellistä monitieteistä kirjallisuudenopetusta John Deweyn filosofian pohjalta. Väitöskirjassaan hän käsitteli tunteita kertomuksen rakenteessa. Hän on erikoistunut opettamaan kertomustutkimuksen menetelmiä eri tieteenalojen ja ammattiryhmien edustajille sekä suurelle yleisölle (esim. toimitettu tietokirja Kertomuksen vaarat (2020)). Hän on opettanut kirjallisuutta lääketieteen opiskelijoille Tampereen yliopistossa vuodesta 2012.

Niina Kekki (FM) on suomenopettaja ja väitöskirjatutkija. Hänen edistyneiden suomenoppijoiden kielenkäyttöä tarkasteleva väitöstutkimuksensa hyödyntää korpuslingvistiikan menetelmiä. Lisäksi hän on tehnyt tutkimusta kieli- ja kulttuuritietoisesta opetuksesta, monikielisestä pedagogiikasta sekä lukupiirimenetelmän käytöstä suomenopetuksessa. Hän on työskennellyt Turun yliopistossa suomi vieraana kielenä -yliopisto-opettajana, kieli- ja kulttuuritietoisen opetuksen yliopisto-opettajana sekä tutkijana Koneen Säätiön rahoittamissa Tuntemattomalla päähän? ja Täsmäopetusta edistyneille suomenoppijoille -hankkeissa.

Anna Ovaska (FT, VTM) on kirjallisuudentutkija ja -opettaja. Hänen tutkimuksensa sijoittuvat kertomuksen tutkimuksen, humanistisen lääketieteen (medical humanities), feministisen ja queer-tutkimuksen sekä ruumiillisen kognition tutkimuksen alueille. Hänen edellinen hankkeensa Reading Pain (Koneen säätiö) tarkasteli kipua kuvaavia kertomuksia ja niiden lukemista kriittisistä ja ruumiillisista näkökulmista, ja hän on julkaissut mm. monografian Shattering Minds: Experiences of Mental Illness in Modernist Finnish Literature (2023). Anna on toiminut vierailevana Fulbright-tutkijana Narrative Medicine -ohjelmassa Columbian yliopistossa ja hän on opettanut kerronnallista lääketiedettä ja kirjallisuutta Suomessa Turun, Tampereen ja Helsingin yliopistoissa.

Elina Renko (VTT) on sosiaalipsykologian tutkijatohtori. Hän työskentelee Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa Health, Narrative and the Arts -hankkeessa. Lisäksi hän toimii Behaviour change and wellbeing -tutkimusryhmässä Tampereen yliopistossa ja on väitellyt tohtoriksi Helsingin yliopistosta. Hänen tutkimuksensa keskittyy hyvinvoinnin, vuorovaikutuksen, toimijuuden, motivaation, käyttäytymisen muutoksen ja narratiivisen lääketieteen kentille. Hän on toiminut laadullisten tutkimusmenetelmien ja lähestymistapojen asiantuntijana lukuisissa monitieteisissä ja -menetelmällisissä hankkeissa.

Carita Roivas (FM) on kotimaisen kirjallisuuden väitöskirjatutkija Turun yliopistosta. Väitöskirjassaan hän tarkastelee suomalaisen sotienjälkeisen modernismin runouskäsityksiä ja lukemisen tapoja affektiivisuutta korostavista näkökulmista. Lisäksi hän työskentelee Turun yliopistossa toimivan Kulttuurin ja terveyden tutkimusyksikön suunnittelijana.

Alexandra Salmela on Bratislavassa syntynyt ja Tampereella asuva lapsille ja aikuisille kirjoittava kirjailija, joka julkaisee sekä suomeksi että slovakiksi ja kääntää em. kielten välillä. Viimeisin hänen julkaisemansa teos Puu on ympäristökriittinen satuallegoria ihmiskunnan tuhosta ja noususta. Hänen debyyttinsä 27 eli Kuolema tekee taiteilijan sai vuonna 2010 mm. HS-palkinnon ja oli Finlandia- sekä Slovakiassa AnasoftLiteran ehdokkaana kuten hänen toinenkin romaaninsa Antisankari. Hänen lastenkirjoistaan suuren suosion sai hulvaton lyhyttarinakokoelma Kirahviäiti ja muita hölmöjä aikuisia. AS on kiinnostunut kielistä, ulkopuolisuudesta, kaikenlaisista rajoista ja niiden ylittämisestä. Hän on vetänyt luovan kirjoittamisen kursseja Tuntemattomalla päähän? -hankkeen yhteydessä. AS on valmistunut teatteridramaturgiksi Bratislavan Teatterikorkeakoulusta ja suomen kielen ja kirjallisuuden lisensiaatiksi Prahan Kaarlen yliopistosta.

Sonja Sulkava (LT) on perinnöllisyyslääketieteeseen erikoistuva lääkäri, post doc -tutkija ja medical humanities -aktiivi. Hän on opettanut Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa Health, Narrative and the Arts -hankkeessa ja Helsingin lääketieteellisen tiedekunnan narratiiviseen lääketieteen kurssilla. Suomen Lääkärilehdessä hän toimittaa kirjallisuuspalstaa ja kirjoittaa Lääkäri mainittu -kulttuuripalstaa. Hän on toiminut Lux Humana -työryhmässä, lääketieteen filosofian seurassa ja lääketieteen ja humanististen tieteiden rajapintaan sijoittuvien Valamo -seminaarien järjestäjäryhmässä. Vuonna 2022 hän sai lääkäriseura Duodecimin Kulttuuripalkinnon lääkärintyön ja kaunokirjallisuuden välisten yhteyksien rakentamisesta.

Jussi Valtonen (PsT) on kirjailija ja kirjoittamisen professori Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa. Hän on työskennellyt USA:ssa vierailevana väitöskirjatutkijana Johns Hopkinsin yliopistossa ja postdoc-tutkijana New Yorkin yliopistossa. Hän on kiinnostunut mieltä ja aivoja koskevista intuitiivisista teorioista ja humanististen ja taidealojen näkökulmista (mielen)terveyteen. Hän vastaa Taideyliopistossa Health, Narrative and the Arts -hankkeesta. Hänen romaaninsa He eivät tiedä mitä tekevät voitti Finlandia-palkinnon ja on käännetty kymmenelle kielelle.