Tutkimushanke

Sanoja terveyden tekijöille: Kaunokirjallisuus, terveydenhuolto ja demokratia (Koneen säätiö 2024–2026)

Projektissa tutkimme kaunokirjallisuuden ja yhteisöllisen lukemisen merkitystä muuttuvassa sosiaali- ja terveydenhuollossa, joka kohtaa kriisejä eriytymässä olevassa yhteiskunnassa. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisilta vaaditaan monitasoisia ilmaisun, lukemisen ja kuuntelemisen taitoja, kykyä hahmottaa eri näkökulmia ja ymmärtää kulttuurisia ja yhteiskunnallisia konteksteja ja valtarakenteita. Kun yhä useampi sote-ammattilainen puhuu ensikielenään jotakin muuta kuin suomea, korostuu näiden taitojen merkitys entisestään.

Hankkeemme lähtökohtana on kerronnallisen lääketieteen ja kulttuurisen kielenoppimisen tutkimukseen nojaava ajatus siitä, että kaunokirjallisuuden yhdessä lukeminen ja luetusta keskusteleminen ja kirjoittaminen tukevat yksilöiden kulttuurista, kielellistä ja kerronnallista kompetenssia sekä ammatillista ja yhteiskunnallista osallisuutta.

Kehitämme soveltavaa kirjallisuudentutkimusta ja luomme uuden kerronnallisen lääketieteen lukupiirimenetelmän, jota voivat hyödyntää sekä suomea ensi- että vieraana kielenään puhuvat sote-ammattilaiset. Tutkimme monitieteisin laadullisin menetelmin lukupiireihin osallistuvien kokemuksia ja heidän antamiaan merkityksiä kaunokirjallisuuden yhteisölliselle lähilukemiselle ja reflektiiviselle kirjoittamiselle.

Projekti toteutetaan yhteistyössä Turun yliopiston Kulttuurin ja terveyden tutkimusyksikön, Taideyliopiston Health, Narrative and the Arts -projektin ja Tampereen yliopiston monitieteisen kertomuksentutkimuksen keskuksen Narraren kanssa.

Tutkimusryhmän jäsenet:

Viola Parente-Čapková (PI), Turun yliopisto; Laura Karttunen, Tampereen yliopisto; Niina Kekki, Turun yliopisto; Riitta Jytilä, Turun yliopisto; Anna Ovaska, Tampereen yliopisto; Elina Renko, Taideyliopisto; Alexandra Salmela, Tampere; Sonja Sulkava, Helsingin yliopisto & Jussi Valtonen, Taideyliopisto.