STRIVE

Kohti tehokkaampaa kiusaamisen ehkäisyä

Kohti tehokkaampaa kiusaamisen ehkäisyä

Mitkä kognitiot ovat taustalla, kun oppilas päättää kiusata toista?

Kiusaaminen on vakava ongelma lasten ja nuorten keskuudessa, ja sillä voi olla vakavia seurauksia sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Kiusatuksi joutuneet voivat kokea lisääntynyttä ahdistusta, masennusoireita ja somaattista oireilua. Lisäksi heillä on usein alentunut itsetunto ja heidän akateeminen menestyksensä kärsii. Menestyksekkäistä kiusaamisenvastaisista ohjelmista huolimatta kiusaaminen on kouluissa pysyvä ongelma.

STRIVE-tutkimusprojektissa pyritään löytämään ne tarkat kognitiot, jotka ovat kiusaamisen aloittamisen taustalla, jotta kiusaamista voitaisiin ehkäistä entistä tehokkaammin.

Yksi syy sille, miksi kiusaaminen on hankalasti kitkettävä ilmiö, on se, että kiusaaminen voi olla kiusaajalle erittäin palkitsevaa. Kiusaaminen voi johtaa suositumpaan asemaan ja vaikutusvaltaan vertaisryhmässä. Siihen liittyy kuitenkin myös riskejä: muita kiusaavat oppilaat eivät yleensä ole pidettyjä, minkä lisäksi ikätoverit voivat kostaa kiusaajalle, ja kiusaajat voivat olla kurinpidollisten toimenpiteiden kohteena. STRIVE-projektissa tutkitaan sitä, miten kiusaamiskäyttäytymiseen taipuvaiset oppilaat arvioivat kiusaamiseen liittyviä hyötyjä ja haittoja. Näiden kiusaamiskäyttäytymisen taustalla vaikuttavien kognitioiden ymmärtäminen tulee ohjaamaan uusien kiusaamisenvastaisten ohjelmien suunnittelua.

STRIVE on osa Turun yliopiston INVEST-lippulaivaprojektia, joka tähtää lasten ja nuorten hyvinvoinnin parantamiseen.