Tietoa kyselystä
STRIVE-tutkimuksen datankeruu tapahtuu lukuvuoden 2022-2023 aikana. Noin 4000 oppilasta 18:sta yläkoulusta ympäri Suomen vastaa kyselyyn kolmesti lukuvuoden aikana: syys-/lokakuussa, tammikuussa ja huhtikuussa. Kyselyihin vastaavat ne oppilaat, joiden vanhemmat ovat antaneet lapselle tutkimusluvan (lapsen oman suostumuksen lisäksi). Tutkimusluvan voi antaa sähköisellä lomakkeella: https://wellu.utu.fi/public/196
Kyselyn täyttämiseen kuluu kerralla noin 30 minuuttia. Oppilaskyselyihin vastataan koulussa oppitunnin aikana. Oppilaalla on halutessaan oikeus kieltäytyä yksittäisiin kysymyksiin tai koko kyselyyn vastaamisesta.
Mitä kyselyt sisältävät?
Kyselyt sisältävät kysymyksiä, joissa oppilaista pyydetään kertomaan kaverisuhteistaan, mahdollisista kiusaamiskokemuksistaan, hyvinvoinnistaan, sekä tunteistaan ja ajatuksistaan. Oppilas vastaa näihin kysymyksiin valitsemalla annetuista vaihtoehdoista parhaiten sopivan.
Lisäksi oppilaalle esitetään kysymyksiä, joissa hän arvioi luokkatovereita. Näitä kysymyksiä kutsutaan toveriarvioinneiksi. Toveriarvioinnit ovat kehityspsykologiassa erittäin yleinen tutkimusmenetelmä. Esim. googlaamalla hakusanoilla ”toveriarviointi” tai ”toveriarvio” löytää tietoa suomalaisista tutkimushankkeista, joissa tätä menetelmää on käytetty.
Joskus meille on esitetty kysymys, voiko lapsesta tuntua pahalta tehdä jostain luokkatoverista kielteinen arvio, esim. klikata hänen nimeään väittämän ”hän kiusaa muita” kohdalla. Siksi nostamme esiin pari huomiota tästä asiasta:
Kyselyssä ei minkään kysymyksen kohdalla tarvitse nimetä ketään, eli aina on mahdollista valita vaihtoehto ”ei kukaan”. Oppilas voi myös jättää kokonaan vastaamatta tiettyyn kysymykseen (tai toki koko kyselyyn, osallistuminenhan on täysin vapaaehtoista).
Sitä, voivatko toveriarviokysymykset aiheuttaa konflikteja ja ongelmia, on tutkittu varsin paljon, eikä ole löydetty viitteitä kielteisistä vaikutuksista esimerkiksi nuorten vuorovaikutukseen, luokan suhteisiin tai nuorten itsetuntoon. Kaikenlaisissa kyselyissä on aina pohdittava mahdollisia haittoja suhteessa saavutettavaan hyötyyn. Erityisesti lasten ja nuorten kohdalla on tärkeää, ettei kyselyistä aiheudu haittoja tai riskejä. Siksi tätäkin asiaa on toveriarviointien kohdalla selvitetty varsin paljon, meidän ja muiden toimesta, ja uskallamme luottaa siihen, ettei tällaisia kielteisiä vaikutuksia ole.
Löydät lisätietoja tutkimusdatan käsittelystä ja tietosuojasta tutkimuksen tietosuojailmoituksesta.
Oppilaille suunnatut ohjevideot
Olemme tehneet kaksi videota näytettäväksi oppilaille kyselyn yhteydessä. Toinen videoista näytetään oppilaille ennen kyselyn täyttämistä luokassa, ja toinen video näytetään kyselyn täyttämisen jälkeen. Vaihtoehtoisesti opettaja voi lukea oppilaille tutkimusryhmältä saamansa tekstit, joiden sisältö on yhteneväinen videoiden sisältöjen kanssa.
Video näytettäväksi oppilaille ennen kyselyn täyttämistä:
STRIVE-ohjevideo oppilaille (ennen kyselyä)
Video näytettäväksi oppilaille kyselyn täyttämisen jälkeen: