Lisätietoa
Hankkeessa tutkitaan turkulaisten puhekielen tai murteen variaatiota Turussa. Yksi yleisesti Turkuun liitettävistä asioista on Turun erottuva murre, ja Lounais-Suomessa perinteisesti puhutut murteet poikkeavat selvästi muista suomen murteista. Kielitieteellinen tutkimus keskittyi hyvin pitkään maaseudulla puhuttujen murteiden tarkasteluun, mutta 1970- ja 1980-luvulla on ryhdytty laajemmin tutkimaan kaupungeissa puhuttua suomea. Turkulaisten omaa murretta, kaupunkikieltä tai puhekieltä on kuitenkin tutkittu järjestelmällisesti ja laajasti viimeksi juuri 1980-luvun alussa. Turku, Suomi ja maailma ovat kuitenkin muuttuneet paljon 40 vuodessa.
Tupu2020-hankkeessa kerätään erilaisilta turkulaisilta ja Turun seudulta uutta aineistoa: ihmisten puhetta tallennetaan erilaisissa kielenkäyttötilanteissa heidän luvallaan, ja heidän kielikäsityksiään selvitetään kyselyin. Näin nykyturkulaisten puhetapoja (puhekieltä, murretta tai miksi ikinä halutaankaan kutsua) voidaan verrata keskenään, niitä voidaan verrata 1970- ja 1980-luvun aineistoihin sekä muiden suomalaisten entisiin ja nykyisiin kielenkäyttötapoihin. Perimmäisenä tarkoituksena on saada edustava kokonaiskuva siitä, millaista eri turkulaisten kieli on nykyään ja millaisia kieliä, murteita ja puhekieltä koskevia käsityksiä heillä on.
Hankkeen tavoitteena on kerätä Turusta uusi ajallinen aineistokerrostuma pitkittäistutkimusta varten. Yhdistelemällä nyt kerättävää aineistoa aiemmin kerättyihin aineistoihin voidaan seurata suomen kielen muuttumista ns. reaaliaikamenetelmällä eri aikapisteistä käsin. Aineistot kerätään, jos se vain on mahdollista, samoista puheyhteisöistä (esim. samoilta työpaikoilta) kuin vuosikymmeniä aiemmin, ja tarkoituksena on tallentaa myös mahdollisimman monta aiemmilla tutkimuskierroksilla mukana ollutta puhujaa. Paneelitutkimukset, joissa pystytään edellä seuraamaan samojen yksilöiden kielenkäyttöä eri vuosikymmeninä, ovat edelleen kansainvälisestikin harvinaisia.
Tutkimushanke käynnistyy Turun Yliopistosäätiön rahoituksella keväällä ja kesällä 2025. Hankkeelle haetaan aktiivisesti lisärahoitusta.
Hankkeen tutkijat:
- Dosentti Tommi Kurki (tomkur@utu.fi, 029 450 3326)
- Tutkimusavustaja Helene Myllynen (hmmyll@utu.fi)
- Tutkimusavustaja Miska Törmänen (mktorm@utu.fi)