Esittely

Tutkimushankkeemme tarkastelee asunnottomuuden ennaltaehkäisyä, seurauksia ja niihin vaikuttamista monitieteisestä näkökulmasta. Aihe on erityisen ajankohtainen sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuun siirryttyä kunnilta hyvinvointialueille vuoden 2023 alusta. Kuntien vastuulle jäävät edelleen ennaltaehkäisevät palvelut, kuten asumisneuvonta, ja rakenteelliset asuntopoliittiset toimet, joista kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tarjonta on hyvin olennainen asunnottomuuteen vaikuttamisessa. Yhteyden säilyttäminen ja rakentaminen eri toimijoiden välillä on käynnissä olevassa murroksessa tärkeää.

Hankkeemme ydin on niin asunnottomuustutkimuksessa uudenlainen, Turun asunnottomia kuvaava, kansallisia ja paikallisia rekistereitä yhdistävä pitkittäisaineisto. Aineisto mahdollistaa asunnottomien asumis-, palvelu- ja etuuspolkujen analysoinnin takautuvasti pitkällä aikavälillä. Odotettavat tulokset tuovat esille asunnottomuuden kestoa, toistuvuutta ja palvelujen käytön päällekkäisyyksiä, jotka kytkeytyvät asumisen ja elämäntilanteiden vaihteluun sekä yhteiskunnallisiin muutoksiin. Näistä muodostuu erilaisia asunnottomuus ja palvelupolkuja, joiden tunnistaminen on oleellista palvelujärjestelmän kehittämisen kannalta.

Rekisteriaineiston analyysi muodostaa perustan, jonka keskeisiä tuloksia syvennetään ja laajennetaan hankkeen muilla osatutkimuksilla. Kuntatalousanalyysin perusteella tunnistetaan erilaisten asunnottomuuteen liittyvien palvelupolkujen taloudellisia vaikutuksia. Kirjallisuuskatsausten ja paikallisten alan toimijoiden haastatteluiden avulla hahmotetaan asunnottomien terveyteen, palvelujen teknologisoitumiseen ja digitalisoitumiseen sekä palvelujärjestelmämuutokseen liittyviä ulottuvuuksia. Nämä analyysit lisäävät ymmärrystä asunnottomuusriskeihin liittyvistä palvelujärjestelmän mahdollisista aukkokohdista suhteessa rekisteriaineistosta saataviin tuloksiin ja auttavat palvelujärjestelmän tarkoituksenmukaisessa kehittämisessä.