Candy tutkimus

Candy tutkimus

Candy tutkimus pähkinänkuoressa

Hyvän käsihygienian avulla voidaan ehkäistä virusten ja muiden mikrobien leviäminen kosketuksen ja pisaroiden kautta. Käsihygienian noudattaminen onkin oleellinen osa infektioiden torjuntaa. COVID-19-pandemian myötä käsihygienia on tullut merkittäväksi tartuntoja ehkäiseväksi toimintatavaksi yhteiskunnassa. Terveelliset elintavat opitaan usein jo lapsena ja tutkimusten mukaan lapsena opitut tavat jatkuvat usein myös pitkälle aikuisuuteen. Hyvä käsihygienia on osa terveyttä edistävää käyttäytymistä.

Candy tutkimushankkeen tavoitteena on edistää lasten käsihygieniatottumuksia. Hankkeen kohderyhmänä ovat päiväkoti-ikäiset lapset (3−6-v).  Tutkimushanke on monitieteinen ja kansainvälinen. Tutkimusta toteutetaan Turun yliopiston Hoitotieteen laitoksen ja Bambergin yliopiston (Saksa) yhteistyönä. Hankkeen aikana kehitetään lapsilähtöinen ja aiempaan tutkimusnäyttöön perustuva älykäs IoT-pohjainen käsienpesuinterventio ja arvioidaan sen soveltuvuutta ja vaikuttavuutta päiväkotiympäristöissä. Tarkoituksena on tukea lasten osallisuutta ja mahdollisuuksia oman terveytensä ylläpitäjinä ja edistäjinä. 

Tutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa (2021), arvioitiin hankkeen aikana lapsilähtöisesti kehitetyn käsienpesuintervention soveltuvuutta ja toteutettiin pilottitutkimus muutamassa päiväkodissa Suomessa ja Saksassa. Toisessa vaiheessa (2022) toteutetaan laajempi vaikuttavuustutkimus satunnaistetulla tutkimusasetelmalla Suomessa ja Saksassa. Tutkimushankkeen tulosten perusteella voidaan arvioida älykkään käsihygieniaintervention hyötyjä sekä toteuttamismahdollisuuksia ja sovellettavuutta laajemmin päiväkotiympäristöissä.

 

Vaikuttavuustutkimus päiväkodeissa 2022

Tutkimuksen tietosuojailmoitus

Tutkimustiedote vanhemmille

Hei sinä 3−6 vuotiaan lapsen huoltaja!

Pyydämme sinua osallistumaan tutkimukseen, jossa selvitetään digitaalisten pelillisyyttä hyödyntävien menetelmien mahdollisuuksia parantaa lasten käsihygienian toteutumista päiväkodissa.

Lapsille suunnattu käsienpesuinterventio toteutetaan osana normaalia päiväkotipäivää jokaisen käsienpesun yhteydessä. Päiväkodin pesutiloihin asennetaan älyhanoja, jotka mittaavat automaattisesti veden kulutusta, käsien pesuun käytettyä aikaa ja käsienpesukertoja. Näistä tiedoista ei pysty erottelemaan, kuka lapsista on hanaa käyttänyt. Tutkimuksen alussa lapsille näytetään opetusvideo käsienpesusta ja kerätään tietoa lasten minäpystyvyydestä lyhyellä kyselyllä. Taustatiedoiksi kerätään lapsen päiväkodin nimi, lapsen ikä ja sukupuoli. Tutkimuksen aikana ja sen jälkeen lapselta pyydetään palautetta käsienpesuinterventioon liittyen sekä tehdään uudestaan kysely minäpystyvyydestä. Lisäksi tutkimuksessa kerätään aineistoa havainnoimalla lasten käsienpesua kolme kertaa: tutkimuksen alussa, sen aikana ja sen jälkeen. Havainnointi- ja kyselytutkimus toteutetaan lapsille päiväkotipäivän aikana.

Tutkimukseen kuuluu myös kysely huoltajalle, joka toteutetaan käsienpesuintervention jälkeen. Huoltajan kysely koskien lapsen käsienpesutottumuksia lähetetään huoltajalle sähköisenä ja sen täyttämiseen menee noin 5 minuuttia. Tutkimuksen kaikki muut vaiheet toteutetaan päiväkodissa eivätkä ne vaadi perheeltä erityisiä toimia. Tutkimus kestää yhteensä 10 viikkoa.

Tutkimukseen osallistuminen on täysin vapaaehtoista ja sen voi keskeyttää missä vaiheessa tahansa, syytä ilmoittamatta. Kaikki lapset, jotka käyttävät samoja pesutiloja päiväkodissa, käyttävät samoja hanoja riippumatta siitä, osallistuvatko he tutkimukseen vai eivät. Tutkimukseen annettu suostumus koskee tutkimukseen liittyvien kyselyiden täyttämistä ja käsien pesun havainnointia. Tutkimuksessa kerättyjä tietoja käytetään ainoastaan tämän tutkimuksen tekemiseen. Tutkimuksessa kerätyt tiedot ovat luottamuksellisia ja niitä käsittelevät vain tutkimusryhmän jäsenet, eikä tutkimusraporttista pysty tunnistamaan yksittäisiä tutkittavia. Kerätty tutkimusaineisto säilytetään ja hävitetään asianmukaisesti, viimeistään viiden vuoden kuluttua tutkimuksen päättymisen jälkeen.

Toivoisimme, että keskustelisitte lapsenne kanssa tutkimuksesta ja hänen halukkuudestaan osallistua siihen, hyödyntäen lapsille suunnattua tutkimustiedotetta. Mikäli lapsenne tai sinä huoltajana olet halukas osallistumaan kyselytutkimukseen ja havainnointiin, käykää ilmaisemassa halukkuutenne tutkimukseen näiden kotisivujenkautta kohdasta ”Tutkimukseen osallistuminen”.

Jos jokin asia jäi mietityttämään tai haluatte keskustella tutkimuksesta tarkemmin, voitte olla yhteydessä joko puhelimitse (puh. +358 50 440 9740) tai sähköpostitse. Vastaamme mielellämme kysymyksiin.

Yhteistyöterveisin,

Tutkimuksen yhteyshenkilö Kirsi Terho, TtM (kirsi.m.terho@gmail.com)

Erikoistutkija Anni Pakarinen (TtT),  anni.pakarinen@utu.fi

Tutkimuksesta vastaava professori Sanna Salanterä, sansala@utu.fi

Lataa tutkimustiedote tästä

Tutkimustiedote lapsille

Hei sinä 3−6 -vuotias!

Pyydämme sinua osallistumaan tutkimukseen, jossa tutkitaan sinun ikäistesi lasten käsien pesemistä. Tämä tarkoittaa sitä, että päiväkotiisi asennetaan hanoja, jotka keräävät tietoa käsienpesusta. Tutkimuksen aluksi katsotaan video, jossa saat ohjeita käsienpesusta. Tutkimukseen osallistuu muitakin päiväkoteja ja lapsia.

Tutkimus tehdään päiväkotipäivän aikana. Tutkimukseen osallistuminen tarkoittaa sitä, että päiväkotiisi tulee käymään tutkija, joka kysyy sinulta kysymyksiä ja katsoo, kun peset käsiä. Sinulta kysytään asioita käsienpesusta ja mitä pidät päiväkodin uudesta hanasta. Käsien pesemistä katsomalla tutkija yrittää keksiä, miten kaikki lapset saataisiin innostumaan käsienpesusta. Tutkija tulee käymään päiväkodissa yhteensä kolme kertaa.

Voit osallistua tutkimukseen, jos haluat. Voit koska vain kertoa, jos et halua osallistua tai vastata kysymyksiin.

Mikäli sinä haluat osallistua tutkimukseen, pääset osallistumaan siihen kohdasta ”Tutkimukseen osallistuminen”.

Jos haluat kysellä tai jutella tutkimuksesta tarkemmin, voit olla vanhempasi kanssa yhteydessä meihin tutkijoihin joko puhelimitse (puh. +358 50 440 9740) tai sähköpostitse. Vastaamme mielellämme kysymyksiisi!

Yhteistyöterveisin,

Tutkimuksen yhteyshenkilö Kirsi Terho, TtM (kirsi.m.terho@gmail.com)

Erikoistutkija Anni Pakarinen (TtT),  anni.pakarinen@utu.fi

Tutkimuksesta vastaava professori Sanna Salanterä, sansala@utu.fi

Lataa tutkimustiedote lapsille tästä

Tutkimukseen osallistuminen