Pionikokoelmaa Yläneen musopuutarhassa

Museopuutarhat

Museopuutarhassa kasvit kertovat tarinaa

Museopuutarhat säilyttävät paikan, paikkakunnan tai muuten museon tallennusvastuuseen liittyviä vanhoja kasveja. Museopuutarhassa ylläpidetyt kasvit on dokumentoitu. Museopuutarhat ja niihin liittyvä dokumenttiaineisto sekä puutarhan nykyinen käyttö säilyttävät ja vaalivat ihmisyhteisöille tärkeiksi miellettyjä asioita. Puutarha on elävä, siksi sitä on hoidettava kasvukalenterin mukaan. Museopuutarhan hoitaja tarvitsee sekä museoalan että puutarha-alan ymmärrystä ja erityisosaamista.  Onneksi museopuutarhojen perinnekasvit ovat usein sinnikkäitä, minkä vuoksi ne ovatkin säilyneet.

Museopuutarhan ja kasvitieteellisen puutarhan erot

Museopuutarhassa kasvi on historiallinen objekti, joka kertoo omalta osaltaan historiallisesta tapahtumasta, henkilöstä, ajasta tai ajan esteettisistä ihanteista. Kasvitieteellisessä puutarhassa taas keskiöön nousee kasvin biologinen perimä ja sen erityisyys. Kasvitieteellisellä puutarhalla on rajattu ja tarkka luonnontieteellinen fokus kasveihin ja niiden perimään.

Museopuutarha-näkökulma täydentää kasvitieteellisen puutarhan ulkopuolelle jäävän kulttuurishistoriallisen kontekstin sekä usein myös perinteisten kasvuolosuhteiden ylläpitämisen. Ne ovat yhtä lailla tärkeitä osia perinnekasveihin liittyvän tiedon ja taidon säilyttämisessä.

Museopuutarhojen merkitys

Museopuutarhoilla on mahdollisuus kertoa yhteisöjä koskettavia, tärkeitä historioita, tarinoita ja muistoja. Ne voivat olla aisteja kutkuttavia, rauhoittavia tai innostavia levähdyspaikkoja. Ne tukevat myös perinteisten puutarha- ja hyötykasvien geenivarojen säilyttämistyötä, mikä on Suomessa virallisesti Luonnonvarakeskuksen harteilla. Tässä työssä tarvitaan paljon auttavia tahoja, ja museot voivat olla mukana monin tavoin.

Museopuutarhojen tavoitteena on säilyttää ja tuoda esille vanhoja lajikkeita ja kasvikantoja, mutta myös saada museon kävijät kiinnostumaan niiden viljelystä omissa puutarhoissaan. Museopuutarhat inspiroivat ihmisiä tarkkailemaan ja arvostamaan oman puutarhansa vanhoja kasveja sekä niiden kantamaa historiaa ja perintöä.

Kuva: Pionikokoelmaa Yläneen musopuutarhassa. Sirkku Pihlman.