Tietoa tutkimuksesta

Monialainen konsortio jakautuu kolmeen osahankkeeseen, jotka edustavat työn eri näkökulmia: hyvinvointia (TY/Fagerholm), luonnon monimuotoisuutta eli biodiversiteettiä (TY/Sääksjärvi) ja suunnittelua (Aalto/Hautamäki). Osahankkeet kytkeytyvät tiiviisti toisiinsa hankkeen eri vaiheissa: 1) tilannekuvan luomisessa, 2) analysoinnissa ja 3) jalkautuksessa/skaalauksessa. 

Vaihe 1: TILANNEKUVA (03/25–08/25) 

Luodaan hankkeen teoreettinen ja metodologinen pohja monilajisen hyvinvoinnin tarkastelulle soveltamalla 3-30-300-periaatetta. Tutkitaan laadullisia kriteerejä keskittyen kolmeen näkökulmaan: asukkaiden kokemukselliseen luonto- ja puutietoon (esim. asuinympäristön lähipuut ja niiden merkitys), biodiversiteettiin kytkeytyvään lajitietoon ja suunnittelun hallinnolliseen luonto- ja puutietoon (esim. puunlinjaukset, paikkatietoanalyysit latvuspeittävyydestä ja saavutettavuudesta). Valitaan esimerkkikohteet tarkemman analyysin kohteeksi.  

Vaihe 2. ANALYYSI (09/25–07/26)  

Syvennytään monilajiseen hyvinvointiin esimerkkikohteiden tarkemmalla analyysilla. Tarkastellaan esimerkkialueita kolmesta näkökulmasta: asukkaiden kokemuksellisuuden, biodiversiteetin ja kaupunkisuunnittelun näkökulmista. Puihin liittyvää kokemuksellisuutta – lähipuiden saavutettavuutta ja merkitystä – tarkastellaan asukaskyselyin, asukastilaisuuksissa ja hyödyntämällä aiemmin kerättyä asukastietoa. Puihin liittyvässä monimuotoisuuden tarkastelussa kiinnitetään huomiota puulajisuhteisiin, puiden alla/päällä olevan kasvillisuuden ja muun eliölajiston monimuotoisuuteen ja kytkeytyneisyyteen.  Kaupunkisuunnittelun näkökulmasta tutkitaan 3-30-300-periaatetteen toteutumista esimerkkialueilla nykytilanteessa, peilataan sitä kasvuennusteeseen ja yhdistetään riittävyyden ja saavutettavuuden toteutumiseen. Keskustellaan kaavoittajien ja kaupungin asiantuntijoiden kanssa esimerkkialueiden tuloksista ja kaupunkipuuston vaalimisen esteistä ja edistämiskeinoista. 

Pureudutaan, miten vauhditetaan muutosta kohti kokonaisvaltaista luontotietoa ja ihmisen ja kaupunkipuiden syvällisen yhteyden ymmärtämistä. Esitellään esimerkkialueiden analyysejä asukastapaamisissa, esimerkiksi asukasilloissa tai yhteisillä puukävelyillä, tuodaan näkyväksi puiden hyötyjä ja keskustellaan puiden merkityksistä osana arkimaisemaa. Järjestetään kaupungin asiantuntijoiden kanssa keskustelu esimerkkialueiden puuston riittävyydestä, ja kaupunkipuuston vaalimisen esteistä ja edistämiskeinoista.  

Vaihe 3. JALKAUTUS JA SKAALAUS (08/26–12/26)  

Luodaan suuntaviivat ja suositukset monilajisen hyvinvoinnin huomioonottamisessa ja laadullisten asukaskokemus- ja biodiversiteettiarvojen tunnistamisessa. Jalkautetaan hankkeen tuloksia laajemmalle ryhmälle osana Turun päivän tapahtumia 2026 ja hyödyntämällä Skanssin Biodiversiteettipuiston tarjoamia mahdollisuuksia osana Turun yliopiston järjestämiä opastuksia alueella. Järjestetään webinaari johtopäätöksistä, miten 3-30-300 työkalua voidaan hyödyntää hyvinvointia ja monimuotoisuutta tuottavan, monilajista oikeudenmukaisuutta tukevan kaupunkivihreän suunnittelussa kasvavassa kaupungissa. 

Kuva: Ranja Hautamäki