Mistä on kyse?
Turun yliopiston ja Suomen ympäristökeskuksen (Syke) tutkijat toteuttavat tammi-helmikuussa 2025 energia-aiheisen kansalaiskokouksen.
Kansalaiskokoukseen osallistuu joukko satunnaisesti valittuja kansalaisia. Kansalaiskokouksen aikana osallistujat kuulevat asiantuntijoita, puntaroivat kotitalouksien energiankäyttöön liittyviä kysymyksiä sekä laativat aiheesta julkilausuman. Julkilausuma julkaistaan ja luovutetaan ministeriöille kansalaiskokouksen jälkeen.
Kansalaiskokouksessa sovelletaan puntaroivan demokratian menetelmää, jossa osallistujat perehtyvät huolellisesti aiheeseen, keskustelevat siitä eri näkökulmista ja muodostavat yhdessä päättäjille luovutettavia suosituksia ja perusteluja. Kansalaiskokouksessa ovat edustettuina laajasti eri väestöryhmät ja mielipiteet. Lisätietoa menetelmästä löytyy Turun yliopiston tutkijoiden laatimasta kansalaiskeskusteluoppaasta.
Alle on koottu vastauksia yleisimpiin kansalaiskokousta koskeviin kysymyksiin.
Usein kysytyt kysymykset
Miksi kansalaiskokous järjestetään?
Suomessa ollaan siirtymässä öljyn ja kivihiilen poltosta kohti ydinvoimaan ja aurinko- ja tuulivoimaan perustuvaa energiantuotantoa. Tämä kehitys vähentää kasvihuonekaasupäästöjä ja lisää energiaomavaraisuutta. Samalla se kuitenkin lisää sähkön hinnan vaihteluita ja luo tarvetta sähkönkulutuksen ajoitukselle ja kokonaiskulutuksen vähentämiselle.
Kansalaiskokous järjestetään tukemaan ministeriöissä käynnissä olevaa kansallisen tason politiikkavalmistelua sekä EU:ssa päätettyjen politiikkatoimien toimeenpanoa Suomessa.
Keitä kansalaiskokoukseen osallistuu?
Osallistumiskutsu kansalaiskokoukseen ja sitä koskevaan kyselytutkimukseen on lähetetty 8000:lle Suomen kansalaiselle Digi- ja väestötietovirastolta saadun satunnaisotoksen perusteella. Kutsukirjeen vastaanottajat poimittiin satunnaisotannalla Digi- ja väestötietoviraston tietokannasta, eli jokaisella yli 18-vuotiaalla suomalaisella on yhtäläinen todennäköisyys tulla kutsutuksi kansalaiskokoukseen.
Kokoukseen ilmoittaudutaan vapaaehtoiseksi täyttämällä kutsun yhteydessä toimitettu sähköinen kyselytutkimuslomake.
Kansalaiskokoukseen kutsutaan vapaaehtoiseksi ilmoittautuneiden joukosta noin 70 henkilöä siten, että he edustavat monipuolisesti Suomen väestöä ennalta määrättyjen kiintiöintiperusteiden suhteen.
Osallistuminen ei edellytä aiempia tietoja aiheesta. Osallistujilta edellytetään sitoutumista kaikkiin tapaamiskertoihin.
Osallistujille korvataan matkakulut ja tarvittaessa majoituskorvaukset. Osallistumisesta maksetaan palkkio (veronalaista tuloa).
Milloin kansalaiskokous kokoontuu?
Kansalaiskokous kokoontuu
- kasvotusten Helsingissä kahtena viikonloppuna 1.-2.2. ja 15.-16.2.2025.
- verkon välityksellä kahtena iltana 29.1. ja 12.2.2025 noin klo 17-20.
Miten kansalaiskokous työskentelee?
Kansalaiskokouksen vaiheet:
Ennen kokousta osallistujat perehtyvät aihepiiriin heille toimitettavan taustamateriaalien avulla. Työskentelyn aikana kokous kuulee useita energia-alan asiantuntijoita. Osallistujat puntaroivat eri näkökulmia ja saamaansa tietoa sekä laativat yhdessä julkilausuman. Julkilausuma julkistetaan sekä toimitetaan ministeriöille.
Kokous työskentelee koulutettujen moderaattorien johdolla. Keskustelua käydään puntaroivan kansalaiskeskustelun periaatteiden mukaan, toisin sanoen pyrkien kuulemaan eri näkökantoja ja puntaroimaan niitä tasapuolisesti aiheeseen liittyvän tiedon perusteella.
Mikä on kansalaiskokouksen tehtävänanto?
Kansalaiskokouksen tehtävänä on käsitellä muun muassa kotitalouksien energiankäytön kannalta keskeisiä kysymyksiä:
- Millaisia ratkaisuja tarvitaan, jotta kotitalouksille on tarjolla puhdasta ja kohtuuhintaista energiaa?
- Mitkä ovat hyväksyttäviä keinoja ohjata kotitalouksia energiatehokkuuteen ja energiansäästöön?
- Miten voidaan edistää energian älykästä kulutusta kotitalouksissa?
- Mitkä ovat erityisen haavoittuvia ryhmiä energiankäytön suhteen?
- Kenelle ja mihin energia-avustuksia tulisi kohdentaa?
- Miten energianeuvontaa tulisi kehittää?
Mikä kansalaiskokouksen julkilausuma on?
Kansalaiskokouksen aikana osallistujat laativat julkilausuman. Julkilausuma on puntaroitu kansalaismielipide siitä, kuinka kotitalouksissa voitaisiin edistää energian älykästä kulutusta, sekä miten tätä kulutusta voitaisiin ohjata mahdollisimman oikeudenmukaisesti.
Julkilausuma on kansalaiskokouksen osallistujien laatima. Yksittäiset tiedot tai perustelut eivät heijastele kenenkään yksittäisen osallistujan mielipiteitä, vaan julkilausuma on raadin yhteinen kannanotto. Julkilausuma julkaistaan ja luovutetaan työ- ja elinkeinoministeriölle, sekä ympäristöministeriölle kansalaiskokouksen jälkeen.
Kuka kansalaiskokouksen toteuttaa?
Kansalaiskokouksen toteuttajana toimii Turun yliopiston ja Suomen ympäristökeskuksen tutkijat FLAIRE-hankkeesta. Ympäristöministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriö vastaanottavat kansalaiskokouksen julkilausuman ja käyttävät sitä valmistelutyössään. Kansalaiskokouksen käsittelemät aiheet on määritetty yhteistyössä ministeriöiden kanssa siten, että ne liittyvät käynnissä olevaan valmisteluun.
Mitä materiaalia kansalaiskokouksesta on saatavilla?
Kansalaiskokouksen ohjelma sekä kokouksessa käytettäviä materiaaleja päivitetään verkkosivuille prosessin edetessä.