Hanke
Hankkeella on kaksi keskeistä tavoitetta:
- Koulutus: uuden kauppapolitiikkaan keskittyvän opintojakson perustaminen kansainvälisen liiketoiminnan aineessa ja kauppapolitiikkaan liittyvien yrityskoulutusten järjestäminen
- Tutkimus: kauppapolitiikan muutosten seuraaminen, kauppapolitiikan nykytilaa ja tulevaisuutta käsittelevän artikkelikokoelman tuottaminen, kirjan toimittaminen sekä aiheeseen liittyvien tutkimus- ja kehityshankkeiden rakentaminen, joiden myötä tavoitteena on lisätä kauppapoliittista osaamista ja saada lisää koulutusresursseja
Koulutus
Hanke mahdollisti kauppapolitiikan ja kansainvälisen liiketoiminnan rajapintaa tarkastelevan opetuksen aloittamisen kauppatieteiden opiskelijoille. Turun yliopiston kauppakorkeakoulun tavoitteena on tuottaa laadukasta ja vaikuttavaa tieteellistä tutkimusta sekä kouluttaa vastuullisia johtajia ja asiantuntijoita liike-elämän ja julkisen sektorin palvelukseen. Pan-Eurooppa Instituutti (PEI) on Itämeren alueen kansainvälisen kaupan, investointien ja sosioekonomisen kehityksen asiantuntija ja tarjoaa näihin liittyvää kandi- ja maisteritason opetusta Turun kauppakorkeakoulussa. Kauppapolitiikkaan keskittyvää opetusta ei ole ollut tarjolla, ja KAPPAS-hankkeessa tuotettavista kursseista onkin tavoitteena rakentaa kansallisesti ja kansainvälisesti kiinnostavia kokonaisuuksia asiantuntijavierailuineen ja ongelmanratkaisutehtävineen. Hankkeen puitteissa perustettiin uusi kurssi Kauppapolitiikka kansainvälisessä liiketoiminnassa, josta muodostui pysyvä osa koulutusta. Kurssin lisäksi Turun kauppakorkeakoulun opiskelijoille koottiin monialainen opintokokonaisuus Kauppapolitiikan ja maailmankaupan muutoksen opintokokonaisuus (25 op). Opintokokonaisuus kokoaa yhteen eri tiedekuntien ja aineiden opintojaksoja. Se antaa opiskelijalle hyvän yleiskuvan maailmankaupan sääntelystä ja sen vaikutuksista liiketoimintaympäristöön.
Saman osaamisen pohjalta Pan-Eurooppa Instituutti järjestää KAPPAS-hankkeen puitteissa keskustelu tilaisuuksia ja koulutusta myös yritysedustajille ja muille toimijoille. Näissä tilaisuuksissa kokoamme yhteen Suomen parhaat asiantuntijat (esim. ulkoministeriön kauppapolitiikan osaston asiantuntijat, kansainvälisten suuryritysten toimijat ja tutkijat) keskustelemaan ja jakamaan tietoaan ja näkemyksiään osallistujille, ja luoden myös mahdollisuuksia osallistujien ja asiantuntijoiden keskinäiselle verkostoitumiselle. Ensimmäinen tilaisuus järjestetiin hankkeen julkaisun yhteydessä lokakuussa 2019 pyöreänpöydän keskustelutilaisuutena. Hankkeen puitteissa järjestimme kolme yrityksille suunnattua tilaisuutta: marraskuussa 2020 otsikolla Maailmankaupan murros ja USA:n kauppapolitiikan arvaamattomuus: Kuinka ennakoida vaikutuksia tulevaan liiketoimintaan?, marraskuussa 2021 otsikollaMaailmankaupan uusi normaali, ja kesäkuusa 2022 otsikolla Kansainväliset jännitteet ja investointilama: Ulkomaisten investointien tulevaisuus Suomessa? Tilaisuuksista kaksi ensimmäistä toteutettiin yhdessä Elinkeinoelämän keskusliiton kanssa ja viimeisin yhteistyössä Turun kauppakorkeakoulun TSE for the Future Forum kanssa.
Hankkeen tuella aloitettua koulutuksen kehitystyötä jatketaan edelleen keskittyen erityisesti jatkuvanoppimisen mahdollisuuksien lisäämiseen. Kauppapolitiikan teema on nostettu myös yhdeksi keskeiseksi koulutus ja tutkimusteemaksi Turun kauppakorkeakoulussa, ja teema on osa valittuja keihään kärkiä kauppakorkean varainkeruussa.
Tutkimus
Koulutuksen taustalla Pan-Eurooppa Instituutti käynnistää kauppapolitiikan kehitykseen ja siihen vaikuttaviin trendeihin linkittyvää tutkimusta. Kauppapolitiikan historian sekä nykyisten ja tulevaisuuden muotojen ymmärtämiseksi käymme läpi sekä aiheeseen liittyvää akateemista tutkimuskirjallisuutta että uutisvirtaa, minkä pohjalta luodaan runko ja nostetaan keskeisimpiä sisältöjä koulutusten teemoiksi. Hankkeen puitteissa kerätään tutkimusaineistoa haastattelemalla koulutuksissa vierailevilta asiantuntijoilta, ja haastattelujen analyysin pohjalta tuodaan esille näkemyksiä kauppapolitiikan tilasta ja tulevaisuudesta mahdollisuuksien mukaan akateemisissa foorumeissa. Samalla tutkimustyön tavoitteena on tuottaa uusia näkökulmia kauppapolitiikkaan liittyvään julkiseen keskusteluun sekä aihioita erilaisissa tutkimus- ja kehityshankkeissa työstettäviksi.
Opetuksen ja hankkeiden valmistelun tueksi tuotettiin kaksi kauppapolitiikan nykyhetkeä ja tulevaisuuden näkymiä käsittelevää artikkelikokoelmaa, jotka julkaistiin Baltic Rim Economies -sarjassa toukokuussa 2020 ja lokakuussa 2022. Artikkelikokoelmien lisäksi hankkeen puitteissa koostettiin kauppapolitiikkaa ja globaalin kaupan muutosta käsittelevä kokoomateos: Global Trade and Trade Governance During De-Globalization: Transforming Trade Policy for Not-So-United World. Kirja toteutettiin kansainvälisessä yhteistyössä ja se käsittelee kaupan ja kauppapolitiikan muutosta tarkastellen miten päädyimme tähän missä olemme nyt, keskeisiä kaupan ja kauppapolitiikan disruptioita sekä kauppapolitiikan tulevaisuutta.
Tutkimushankkeiden rakentaminen on keskeinen osa hanketta. Hankeyhteistyössä voitaisiin mm. tukea kauppapolitiikan kannalta keskeisten mutta toistaiseksi hajallaan olevien toimijoiden verkottumista, tehdä kokonaisvaltaista skenaariotyötä erilaisten tulevaisuuskuvien ja niihin vievien polkujen hahmottamiseksi. Tutkimukseen perustuen on mahdollista ideoida varautumiskeinoja kauppapolitiikan erilaisiin vaikutuksiin monialaisessa yhteistyössä, sekä viestiä mahdollisista eurooppalaiseen ja suomalaiseen elinkeinoelämään kohdistuvista vaikutuksista eri toimijaryhmille. Hankkeen pohjalta on poikinut kaksi jatkohanketta keskittyen erityisesti tutkimukseen.