Näin syntyi Pihlavan piirilaulu

Turun yliopiston maisemantutkimuksen Kulttuurisuunnistelu-hankkeessa on hyödynnetty erilaisia taidelähtöisiä menetelmiä osana kulttuurikartoitusta ja alueiden yhdessä kehittämistä. Porin Pihlavassa toteutettiin oman piirilaulun sanoittaminen yhteistyössä paikallisen harrastajateatteriryhmä Tapuliteatterin kanssa. Piirilaulu esitetään osana Tapuliteatterin Talkootanssit-näytelmää, jonka näytökset ovat käynnissä Pihlavassa 15.-22.6.2022.

Näin syntyi piirilaulu

Hankkeen tutkijat Laura Seesmeri ja Katrina Virtanen tekivät teatterilaisten kanssa ryhmähaastatteluja ja haastattelivat jokaista teatterilaista yksin tai pareittain. Tarkoituksena oli määrittää jaettua pihlavalaisuutta ja muistella alueen rakennettua ympäristöä, maisemaa, sosiaalisia verkostoja ja muutoksia. Haastattelujen pohjalta Seesmeri laati piirilaulun sanoituksen ja nuotinnoksen, jotka myös tarkistutettiin ja hyväksytettiin haastateltavilla. Näin on syntynyt pihlavalainen piirilaulu, joka välittää alueen historiaa ja siihen liittyvää kokemuksellisuutta.

Pihlavan piirilaulu (PDF)

Otsikkokuvassa ensiesitetään piirilaulua Pihlavan kylätapahtumassa 11.6.2022. Alla olevissa kuvissa esitetään otteita Talkootanssit-näytelmästä. Kuvat: Katrina Virtanen