Sosiaalityö
Tutkijat ja osahankkeet
Johanna Kallio toimii sosiaalityön professorina Turun yliopistossa ja johtaa hankkeen sosiaalityön osiota. Hänen tutkimusintressinsä liittyvät huono-osaisuuteen, köyhyyteen ja näiden taustalla vaikuttaviin ylisukupolvisiin mekanismeihin. Kallio on toinen vuonna 2020 julkaistun teoksen ”Lapsiperheiden köyhyys ja huono-osaisuus” toimittajista. Tässä tutkimushankkeessa Kallio tarkastelee, miten köyhyys kytkeytyy lasten ja nuorten arjen kokemuksiin, kuten koulunkäyntiin, vapaa-ajan viettoon, harrastamiseen, perhesuhteisiin ja sosiaalisiin verkostoihin erityisesti 2020 koronakevään jälkeisenä aikana. Kallio käyttää hankkeessa määrällisiä lapsiaineistoja, kuten Kouluterveyskyselyä ja Lasten maailmat -aineistoa. Lisäksi Kallio pyrkii laajentamaan menetelmällistä osaamistaan käyttäen tutkimuksessaan hankkeen puitteissa kerättävää laadullista kirjoituskilpailuaineistoa. Kirjoituskilpailu suunnataan köyhyyttä kokeneille nuorille.
Anna-Maria Isola (VTT) työskentelee erikoistutkijana Turun yliopistossa, missä hän Juuret-tutkimusaineiston avulla tutkii osallisuuden ja osattomuuden ylisukupolvisuutta. Lasten ja nuorten kokemukset köyhyydestä -tutkimusryhmässä hän tutkii nuorten ja nuorten aikuisten kokemuksia köyhyydestä. Isola työskentelee myös tutkimuspäällikkönä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella, missä hän johtaa osallisuuden kokemuksen tutkimusryhmää.
Lasten ja nuorten kokemukset köyhyydestä ja huono-osaisuudesta kriisien jälkeisessä Suomessa 1800-luvulta nykypäivään -tutkimushanke järjestää vuonna 2022 kirjoituskilpailun köyhyyskokemuksista nuorille ja nuorille aikuisille. Kirjoituskilpailu noudattelee Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä -kirjoituskilpailun tehtävänantoa. Isola on ollut keräämässä Tietoarkistossa saatavilla olevia Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä -aineistoja vuosina 2007, 2012 ja 2019.
Enna Toikka (VTM) työskentelee yliopisto-opettajana sosiaalityön oppiaineessa ja tekee väitöskirjaansa lasten ja nuorten materiaalisesta puutteesta ja subjektiivisesta hyvinvoinnista. Väitöskirjassaan hän tutkii lasten ja nuorten köyhyyskokemuksia ja niiden yhteyttä koettuun hyvinvointiin määrällisillä aineistoilla. Hän on julkaissut aiheesta artikkelin Johanna Kallion ja Mia Hakovirran toimittamassa teoksessa Lapsiperheiden köyhyys ja huono-osaisuus. Hänen tutkimusintressinsä kohdistuvat lasten köyhyyden arkikokemusten lisäksi lapsiperheiden talousosaamisen tukemiseen.
Tässä tutkimushankkeessa Toikka tutkii köyhyyden ilmentymistä lasten ja nuorten arjessa vuoden 2020 koronakevään jälkeisessä ajassa. Hankkeessa hyödynnetään lapsilta kerättyjä määrällisiä aineistoja, kuten Kouluterveyskyselyä ja Lasten maailmat -aineistoa. Lisäksi hankkeessa käytetään laadullista kirjoituskilpailuaineistoa, joka on suunnattu köyhyyttä kokeneille nuorille.
Kuva: Eweis Yehia / Helsingin kaupunginmuseo