Lasertekniikalla käyttömahdollisuuksia myös pakkausteollisuudessa
Laserteknologian käyttömahdollisuuksien kartoittaminen pakkausteollisuudessa on yksi MALAMA-hankkeen tavoitteista. Hankkeessa on jo ehditty testaamaan laboratoriossa lasertekniikan taipumista pakkausteollisuuden materiaaleihin, mutta nyt hankkeen henkilöstö pääsi näkemään pakkaustoimintaa käytännössä. Samalla oli tilaisuus tutustua euralaiseen pakkausteollisuusyritykseen ja sen toimintaperiaatteisiin lähemmin.
Tutustuminen suuntautui Eurassa toimivaan Starcke Oy:öön, jonka toimitusjohtaja Ari-Veli Starcke johdatteli vieraat yrityksensä toiminnan periaatteisiin ja arkeen. Starcken toiminnassa on keskeisenä ajatus, että kaikkea ei tarvitse olla itsellä eikä kaikkea osata. Hänen mukaansa Suomi on kuin suuri teollisuuslaitos, jonka eri kolkista löytyy jos jonkinlaista osaamista. Starcke Oy:n osaaminen löytyy paitsi omilta työntekijöiltä myös heidän laajalta pääosin paikalliselta yhteistyöringiltään. Heidän tapauksessaan ekosysteemiajattelu toimii erinomaisesti. Siitä on todisteena tänä vuonna saatu Worldstar Global Packaging Awards -voitto.
Lasertekniikalla potentiaalia materiaalien merkitsemisessä
Pakkausteollisuuden ollessa kyseessä soveltuu lasertekniikka erityisesti materiaalien tai tuotteiden merkkaamiseen. Laserteknologian parissa pitkään työskennelleen Turun yliopiston erikoistutkija Heidi Piilin harjaantunut silmä havaitsikin vierailulla useita potentiaalisia käyttökohteita nopealle ja ympäristö-ystävälliselle lasertekniikalle. Piili toimii kone- ja materiaalitekniikan laitoksella ja toteuttaa tiiminsä kanssa hankkeen lasertyöstöön liittyviä tutkimuksia.
MALAMA-hankkeessa on tutkittu myös lasertekniikan mahdollisuuksia meri-teollisuuden tarpeisiin. Tällöin kyseessä on ollut pitkälti maalattavien pintojen esikäsittely eli käytännössä puhdistaminen esimerkiksi vanhoista maaleista, mutta tekniikkaa on testattu myös muihin kohteisiin, kuten hitsaussauman tai liimattavan pinnan käsittelyyn.
Vierailu oli antoisa hanketoimijoille. Starcke-yhtiön arvoista on opiksi meille kaikille: välittäminen, laatu, rohkeus ja avoimuus.
Kuvat: Anna Huusko
Teksti: Kirsi Laitio
MALAMA-hanke
MALAMA-hanke on Euroopan unionin osarahoittama hanke, jonka toteuttajana on Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikkö ja Turussa sijaitseva kone- ja materiaalitekniikan laitos (hankekoodi A80056). Hankkeeseen sisältyy erillinen investointihanke (hankekoodi A80057). Hankkeiden rahoitusviranomainen on Satakuntaliitto ja -lähde Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 -EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelma. Tutustumiskäynti satakuntalaiseen pakkausteollisuuteen ja sen toimintaan 27.6.2024 on osa hankkeen toteutusta, jossa selvitetään lasertekniikan käyttömahdollisuuksia niin laivanrakennus- kuin pakkausteollisuudessakin.