POFOTYÖ-hankkeen loppuraportti

Kohti jälkifossiilista työelämää: Ekologisesti ja sosiaalisesti kestävä työ kestävyysmurroksen aikakaudella (POFOTYÖ) -hanke toteutettiin Turun yliopiston sosiologian oppiaineessa vuosina 2023–2024 Työsuojelurahaston tuella ja yhteistyössä Climate Leadership Coalition -ilmasto-businessverkoston kanssa.

Hankkeen tavoitteena oli tutkia ekologisesti ja sosiaalisesti kestäviä työn muotoja osana siirtymää kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa. Kestävyysmurros edellyttää työn käsitteen ja rakenteiden uudelleenajattelua, sillä ilmastonmuutos ja ekologinen kriisi muuttavat merkittävästi työpaikkoja, työllisyyttä ja työnteon tapoja. Tutkimuksemme keskittyi siihen, millaisia kestävän työn muotoja ja kokeiluja työpaikoilla toteutetaan ja millaisia haasteita ja jännitteitä tähän liittyy, sekä siihen, miten tulevaisuuden ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää työelämää voidaan hahmottaa.

Aineistomme koostui 20 haastattelusta kahdeksassa Climate Leadership Coalitionin jäsenyrityksessä sekä järjestämästämme tulevaisuustyöpajassa käytyjä keskusteluja, johon osallistui kymmenen kestävän työn asiantuntijaa eri aloilta. Paikansimme tutkimuksessa viisi keskeistä kestävyystyön käytäntöä, joiden avulla yritykset pyrkivät tekemään työstä ja toiminnasta ekologisesti kestävämpää: mittaaminen ja seuranta, jatkuva parantaminen ja kehittäminen, välittäminen, valtavirtaistaminen sekä innostaminen ja sitouttaminen. Nämä käytännöt edistävät kestävyysmurrosta, mutta niihin liittyy myös jännitteitä ja ristiriitoja, kuten taloudellisten tavoitteiden ja ekologisen vastuullisuuden tasapainottelu.

Tulevaisuuden kestävän työn käytännöistä tunnistimme aineistomme perusteella seitsemän keskeistä toimintaa: hidastaminen, hallittu ja oikeudenmukainen purkaminen, nykyisen parantaminen ja uudistaminen, uuden rakentaminen, mahdollistaminen, kestävyyden paradigmaattinen muuttaminen sekä muutoksen johtaminen ja tulevaisuuden luotaaminen. Nämä hahmotellut tulevaisuuden käytännöt edellyttävät syvällistä ajattelutapojen ja rakenteiden muutosta. Jännitteet nykyisten ja tulevien käytäntöjen välillä osoittavat, että olemme vasta kestävyysmurroksen alkutaipaleella. Navigointi monimutkaisessa ja jännitteisessä toimintaympäristössä vaatii laajaa yhteistyötä, joustavuutta ja poliittisen mielikuvituksen hyödyntämistä.

Hankkeen loppuraportti on ladattavissa oheisesta linkistä:  työsuojelurahaston loppuraportti 2025 (002).