ProDigy-hankkeen tavoitteena on Satakunnan tuottavuuden alhaisen tason syiden selvittäminen. Tavoittena on myös löytää tuottavuuden tehostamisen kannalta keskeisiä kehityskohteita datapohjaisten ratkaisujen kautta, erityisesti digitaalisten kaksosten käyttöä tarkastelemalla.
Hankkeen tavoitteena on tuottaa tietoa, jonka avulla voidaan vahvistaa Satakunnan maakunnan älykästä erikoistumista tuottavuuden kasvattamiseksi ja kilpailukyvyn lisäämiseksi. Taustalla on ajatus, että teollisuuden vihreää siirtymää voidaan edistää vaikuttavasti, kun tekoälyä ja data-analytiikkaa hyödynnetään teollisuuden arvoverkostoissa.
Makro-osan tuloksia
Makro-osassa tavoitteena on Satakunnan tuottavuuden alhaisen tason syiden selvittäminen ja kuvaaminen.
- Satakunnan tuottavuus -selvityksen tulokset on julkaistu 12.11.2024 Satakuntaliiton talouskatsaustilaisuudessa. Katso alta uutinen, jossa on keskeisiä johtopäätöksiä selvityksestä ja linkki Satakunnan talouskatsaukseen.
- Satakunnan yritysten profilointi ja analyysi on julkaistu 31.12.2024.
Mikro-osa
Mikro-osassa pyritään ymmärtämään digitalisaation mahdollisuuksia tuottavuuden parantamisessa. Mikro-osassa rakennetaan geneerinen laivamalli ja arvioidaan digitaalisten kaksosten käyttöönottoon liittyviä tekijöitä ja pullonkauloja. Mikro-osan tulokset valmistuvat 2025 aikana.
Toteutus
ProDigy-hankkeen (A80028) toteuttavat Turun yliopiston (TY) Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikkö ja teknillisen tiedekunnan kone- ja materiaalitekniikan laitos. Toteutusaika on 1.4.2023-31.08.2025. Hanke on saanut rahoitusta Satakuntaliitolta Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027 -ohjelmasta (Toimintalinja 1. Innovatiivinen Suomi, Erityistavoite 1.2 Digitalisaation etujen hyödyntäminen kansalaisten, yritysten ja julkishallinnon hyväksi). Hankkeella edistetään kestävän siirtymän TKI-toimintaa sekä kestävää kilpailukykyä.
Lisätietoja
- Tutkimuspäällikkö Päivikki Kuoppakangas, Turun yliopiston Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikkö, paivikki.kuoppakangas@utu.fi
- Yliopistonlehtori Jani Heikkinen, Turun yliopiston teknillisen tiedekunnan kone- ja materiaalitekniikan laitos, jani.heikkinen@utu.fi
- Tutkijatohtori Anne Erkkilä-Välimäki, Turun yliopiston Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikkö, anne.erkkila-valimaki@utu.fi