RealSolar Euroopan suurimmassa aurinkoenergiakonferensissa

Syyskuun viimeisellä viikolla RealSolar oli suurella joukolla mukana Euroopan suurimmassa vuosittaisessa aurinkoenergiaan keskittyvässä konferenssissa, 41st European Photovoltaic Solar Energy Conference and Exhibition:issa (EUPVSEC). Vuosittainen konferenssi kokoaa yhteen aurinkoenergiatutkijoita ja -teollisuutta Euroopasta ja muualta maailmasta. Tänä vuonna konferenssi järjestettiin Wienissä 23.-27.9. 

EUPVSEC:in suurimpana antina on sen tarjoama katsaus siihen, mikä on aurinkosähköalan, sekä tutkimuksen että teollisuuden, nykyinen tilanne ja mihin suuntaan ala on kehittymässä. Verrattuna kahteen edelliseen EUPVSEC:iin, tänä vuonna aurinkosähkön varastointiin sekä integrointiin keskittyvät tutkimukset olivat selvästi näkyvämmin esillä. Esimerkiksi akkuvarastoista ja vihreän vedyn tuotannosta keinoina hyödyntää aurinkosähkön ylituotantoa oli konferenssissa runsaasti esityksiä. Myös energiayhteisöjen sekä aurinkosähköviljelyn (maataloustuotannon ja aurinkosähkötuotannon yhdistäminen samalle maa-alueelle) tarjoamat mahdollisuudet ovat nousevia tutkimusteemoja. 

Edellä kuvattu muutos tutkimuksen painopisteittä oli mielestäni sekä odotettavaa että toivottavaa: aurinkosähkön ollessa jo nykyisellä teknologialla riittävän edullista tuottaa, merkittävimmät haasteet aurinkosähkön lisäämiselle johtuvat sen sääriippuvuudesta sekä tuotannon vaihtelevuudesta. Toisin sanoen: miten turvata puhtaan energian saanti silloin, kun aurinko ei paista? Juuri tähän kysymykseen pyrimme RealSolarissa hakemaan vastauksia. 

RealSolarin rahoittamat, EUPVSEC:issä esitetyt tutkimukset (kahdeksan kappaletta) käsittelivät laajasti aurinkoenergian vaikutusta suomalaiseen energiakenttään. Tutkimukset käsittelivät mm. lisääntyvän aurinkosähkön vaikutusta sähkön hintaan, yhdistettyjen tuuli- ja aurinkovoimaloiden etuja, aurinkoenergiaa käyttävien asuinrakennusten energianhallintajärjestelmiä, paneelien sijoittamista sekä akkuinvestointien kannattavuutta ja lumen vaikutusta aurinkosähkön tuotantoon. Konferenssissa oli mukana RealSolarin tutkijoita kaikkiaan kolmesta eri organisaatiosta: Turun Yliopistosta, Aalto-yliopistosta sekä Turun Ammattikorkeakoulusta. 

RealSolarin ydinalueen ulkopuolelta esiin on nostettava erityisesti vahvassa nousussa oleva kiinnostus tandem-aurinkokennoja kohtaan. Tandem-kenno koostuu kahdesta päällekkäisestä kennosta, joista ylempi kenno kykenee hyödyntämään korkeaenergiset fotonit tehokkaasti, kun taas alempi kenno kerää talteen sellaiset fotonit, joiden energia on ylemmälle kennolle liian pieni. Tällainen ratkaisu mahdollistaa sen, että vain yhteen elektroniviritykseen perustuvien aurinkokennojen teoreettinen maksimihyötysuhde, hieman yli 30 %, pystytään ylittämään. Koska tehokkaimmat kaupallisesti saatavilla olevat aurinkokennot, erityisesti modernit TOPCon-kennot, alkavat jo lähestyä tätä teoreettista rajaa, tandemien kaltaiset uudenlaiset ratkaisut ovat välttämättömiä, jotta kaupallisten aurinkopaneelien hyötysuhteen kehitys voi jatkua. Melko tasainen 0,6 prosenttiyksikön vuosittainen nousu moderneimpien massatuotannossa olevien aurinkopaneelimallien hyötysuhteen osalta voi jatkua vain, jos tandem-kennot saadaan taloudellisesti kannattaviksi. 

Sami Jouttijärvi
Sami Jouttijärvi
Yliopistonlehtori
sami.jouttijarvi@utu.fi
Kuva: Mikael Nyberg / TY

 

Kaikkiaan EUPVSEC-konferenssin anti korosti sitä, että RealSolarin puitteissa tehtävä tutkimus lisääntyvän aurinkosähkötuotannon vaikutuksesta Suomen energiajärjestelmään on erittäin ajankohtaista ja tärkeää. Suomi kulkee aurinkosähkön tuotannon osalta Keski- ja Etelä-Euroopan perässä, mikä toisaalta tarjoaa meille erinomaisen mahdollisuuden oppia muualla tehdyistä valinnoista ja valitsemaan parhaiten Suomeen soveltuvat ratkaisut.