Energia ei siirry vain johtoja pitkin, vaan myös suhteita pitkin
Aurinkoenergian hyödyntäminen taloyhtiöissä on ennen kaikkea yhteisöllinen ja sosiaalinen hanke, ei niinkään vain tekninen tai taloudellinen kysymys – se on ennen kaikkea mahdollisuus kehittää yhteisöllistä päätöksentekoa. Se edellyttää luottamusta, osaamista ja toimijuutta – erityisesti taloyhtiöiden hallituksissa. Taloyhtiöiden hallitukset ja niiden toiminta ovat ratkaisevassa asemassa aurinkopaneeleiden käyttöönotossa.
Teknologiaa vai sosiaalista dynamiikkaa?
Vaikka aurinkopaneelit ovat yleistyneet nopeasti, niiden laajempi käyttöönotto törmää edelleen sekä rakenteellisiin että sosiaalisiin esteisiin. Makrotasolla esteet liittyvät muun muassa lainsäädäntöön, kaavoitukseen ja maan käyttöön. Näihin voidaan vaikuttaa poliittisilla päätöksillä. Mikrotasolla sen sijaan ratkaisevassa roolissa ovat yksittäiset ihmiset. Suomessa erityisesti taloyhtiöissä toimivat hallitukset ovat keskeisessä asemassa ja ratkaisevat aurinkoenergian kohtalonkysymyksiä paikallisesti.
Hallituksen merkitys taloyhtiön hankkeen sydämessä
Suomessa merkittävä osa asumisesta tapahtuu taloyhtiöissä, joissa energiahankkeista päätetään hallituksissa ja yhtiökokouksissa. Hallitukset eivät ole vain byrokraattisia toimijoita, vaan ne vaikuttavat vahvasti tiedon hankintaan, päätöksenteon valmisteluun ja asukkaiden suuntaan tapahtuvaan viestintään. Tutkimuksemme osoittaa, että hallituksen jäsenten kokemus ja osaaminen, erityisesti uusiutuvasta energiasta laajemminkin, ovat ratkaisevassa asemassa. Uuteen teknologiaan liitetään lähes poikkeuksetta riskeihin liittyviä mielikuvia. Riskienhallinnan näkökulmasta tuttuus ja asiantuntemus madaltavat kynnystä ryhtyä toimiin ja alentavat koetun riskin tasoa.
Autonomia ja yhteistyö käsi kädessä
Hallitukset toimillaan vaikuttavat koko taloyhtiön toimintaan ja asukkaiden välisiin suhteisiin yhteisön muodostumisessa ja toiminnassa. Hallituksen autonomia ja toimijuus ovat keskeisiä aurinkopaneelihankkeen onnistumiselle. Ilman selkeää hallituksen johtajuutta ja vastuunottoa, projekti jää helposti polkemaan paikalleen. Samaan aikaan tarvitaan yhteistyötä – asukkaiden, isännöitsijän ja urakoitsijoiden kanssa. Hallituksen tehtävä on johtaa tätä yhteistyötä rakentavasti ja tavoitteellisesti.
Luottamus ja vuorovaikutus luovat kestävän perustan
Yhteenkuuluvuuden tunne hallituksen sisällä lisää niiden toimintakykyä suhteessa aurinkoenergian hankintaan ja hallinnointiin. Kun ryhmän jäsenet luottavat toisiinsa ja yhteistyö on sujuvaa, päätöksiä tehdään tehokkaammin ja sitoutuneemmin. Tämä ilmapiiri ulottuu myös hallituksen ulkopuolelle – asukkaisiin ja kumppaneihin, joiden tuki on välttämätöntä energiayhteisön syntymisen onnistumiselle. Hallituksen suhteet isännöintiyhtiöön ja taloyhtiön asukkaisiin ovat merkityksellisiä aurinkoenergian käyttöönoton näkökulmasta.
Aurinkopaneelien ja energiayhteisöjen yleistymisen kannalta on ratkaisevaa ymmärtää, ettei kyse ole vain teknologiasta ja siihen liittyvistä teknisistä ratkaisuista. Kyse on ihmisistä, suhteista ja yhteisöllisistä rakenteista. Taloyhtiöiden hallituksen rooli ja siihen liittyvä sosiaalinen vastuu taloyhtiön suhteiden rakentamisesta ja kehittämisestä tulisi nostaa keskiöön, sillä se vaikuttaa olennaisella tavalla aurinkoenergian taloudellisten ja ympäristöllisten tavoitteiden saavuttamiseen. Kestävien ratkaisujen toteutuminen ei riipu vain teknologiasta, vaan ennen kaikkea siitä, miten ihmiset yhdessä päättävät toimia.
Kestävien ratkaisujen toteutuminen ei riipu vain teknologiasta, vaan ennen kaikkea siitä, miten ihmiset yhdessä päättävät toimia.


Lähteet:
Männistö, Sudentaival, Mäkinen (2025 tulossa) Social Dynamics and Energy Autonomy: Exploring the Formation of Solar Energy Communities, International Conference on Engineering, Technology, and Innovation, 16th to 19th June 2025, Valencia, Spain.