RealSolar hankkeena

Uusiutuvan energian käyttö Suomessa kasvaa hyvin vauhdikkaasti ja erityisesti aurinkoenergia, joka on nykyisillä aurinkopaneelien hinnoilla taloudellisesti kannattava tapa tuottaa sähköä jopa Suomen leveysasteilla, lisääntyy nyt erityisen nopeasti. Aurinkosähköön liittyy paljon mahdollisuuksia, jotka riippuvat siitä, miten aurinkoenergiajärjestelmät rakennetaan. Perinteisesti aurinkosähköjärjestelmät on optimoitu siten, että vuotuinen kokonaistuotanto saadaan maksimoitua. Viime vuosien energiakriisi on kuitenkin tehokkaasti opettanut, ettei sähkö ole samanarvoista kaikkina kellonaikoina. Näin ollen aurinkosähkön tuotannossa on tärkeää siirtymään pohtimaan, miten siitä saadaan paras kokonaishyöty niin talouden kuin ympäristövaikutusten kannalta. Suuri ylituotanto esimerkiksi keskipäivällä laskee tuotetun aurinkosähkön arvoa ja päivittäin muilla energialähteillä katettava sähköntarve suurenee, erityisesti iltapäivän tunteina, kun aurinkoenergian tuotanto laskee voimakkaasti. Tämä johtaa suuriin sähkön hintavaihteluihin sekä lisää investointeja energiavarastoihin, jotka kasvattavat kustannuksia ja lisäävät ympäristövaikutuksia (akkujen tms. vaatimat materiaalit sekä valmistus- ja kierrätysenergian tarpeet).

Aurinkosähkön saatavuus Suomessa vaihtelee suuresti vuodenajan mukaan. Etenkin kesäpäivinä, jolloin aurinkosähköä on saatavilla runsaasti, pitkä valoisa aika tarjoaa mahdollisuuksia muokata aurinkosähkön tuotantoprofiilia Etelä-Eurooppaan nähden huomattavan paljon. Viimeisimmässä tutkimuksessamme katsoimme, kuinka aurinkopaneelien erilaiset suuntaukset vaikuttavat tuotantoon ja järjestelmän kannattavuuteen. Jo nyt paneelien asentaminen itään tai länteen päin, jolloin saadaan tuotantoa iltaan tai aamuun, vähensi kannattavuutta selkeästi vähemmän kuin kokonaistuotantoa. Monissa maissa, joissa energiajärjestelmään on lisätty runsaasti aurinkoenergiaa, kuten Saksassa, keskipäivän energian hinnat ovat romahtaneet, kun taas illan ja aamun tunnit ovat kallistuneet. Pohjoisilla leveysasteilla on mahdollista tuottaa poikkeuksellisen tehokkaasti sähköä iltaisin ja aamuisin, joten hyvällä suunnittelulla aurinkosähköllä voisi olla mahdollista vähentää piikkisähkön tarvetta ja minimoida energian varastoinnin tarvetta.

RealSolar-hankkeen keskeinen tutkimuskysymys on, miten Suomeen kannattaisi rakentaa aurinkoenergiaa siten, että siitä saataisiin mahdollisimman hyvä taloudellinen kannattavuus, mahdollisimman pienet ympäristövaikutukset (ehkä jopa tukien luonnon monimuotoisuutta) ja samalla lisättyä Suomen resilienssiä. Aurinkoenergia on ainoa energialähde, joka toimii tehokkaasti sekä kotitalousmittakaavassa että suurina tuotantolaitoksia. Eri kokoiset toimijat ovat kuitenkin hyvin eriarvoisessa asemassa: kotitalouksien mahdollisuudet arvioida, millainen aurinkoenergiajärjestelmä olisi heille kannattava, vaihtelee erittäin suuresti ja pitkäaikaisten ennusteiden tekeminen sähkön hintakehityksestä on erittäin haastavaa. RealSolarin tavoitteena on tuottaa tietoa eri kokoisille toimijoille kotitalouksista valtakunnan tasolle ja koota yhteen näitä toimijoita tulevaisuuden aurinkoenergiajärjestelmän kehittämiseen. Aurinkoenergia toimii kotitalouksille mahdollisuutena stabiloida sähkön kustannuksia ja siten myös lisätä yksittäisten kotitalouksien resilienssiä. Kaikki taloudet eivät kuitenkaan ole yhtäläisessä asemassa saamaan aurinkoenergian hyötyjä. RealSolar tutkii myös miten eriarvoisuutta voisi vähentää eri kansalaisryhmien kesken. Energiayhteisöt ja aurinkoenergian saatavuus myös vuokra-asunnoissa ovat kiinnostavia kysymyksiä. Oppia voi katsoa myös muualta: esimerkiksi Saksassa kerrostalon parvekkeille voi asentaa oman aurinkojärjestelmän, jonka voi ottaa mukanaan muuttaessa. Aurinkoenergia on lisääntymässä Suomessa nopealla tahdilla ja on tärkeää tutkia, miten se mahdollisimman hyvin tukisi kestävää kehitystä ja samalla lisäisi resilienssiä ja oikeudenmukaisuutta.