Samaa peltoa voidaan käyttää tehokkaasti viljelyyn ja aurinkosähkön tuotantoon
Kirjoitus on julkaistu alun perin yliönä Maaseudun Tulevaisuuden printissä 11.6.2025 ja verkossa 20.6.2025. Lue kirjoitus Maaseudun Tulevaisuudesta.
Pystyyn asennetut aurinkopaneelit mahdollistavat viljelyn ja aurinkosähkön tuotannon samalla pellolla, tarjoten maatalousyrittäjille merkittävää taloudellista hyötyä, kirjoittavat RealSolar-hankkeen asiantuntijat. Maanviljelyn ja aurinkosähkön tuotannon yhdistäminen voi elävöittää maaseudun taloutta sekä auttaa hillitsemään maatalouden hiilipäästöjä.
Tällä hetkellä peltomaille asennetaan pääasiassa perinteisiä, etelää kohti suunnattuja aurinkopaneeleja. Toisenlainen ratkaisu, jossa paneelit asennetaan pystysuuntaisesti pellolle, on Suomessa vielä suhteellisen tuore ilmiö – vaikka se soveltuu erityisen hyvin olosuhteisiimme.
Aurinkosähköviljelyn tavoitteena on, että peltomaata voidaan käyttää samanaikaisesti viljelyyn ja aurinkosähkön tuotantoon. Tuntemistamme aurinkosähköteknologioista pystyyn asennetut, kaksipuoliset aurinkopaneelit ovat kiinnostava ratkaisu tähän tarkoitukseen. Paneelit asennetaan osoittamaan itään ja länteen, jolloin ne tuottavat sähköä etenkin aamu- ja ilta-auringon säteilystä. Eli juuri silloin, kun sähkön kulutus ja hinta ovat huipussaan.
Kaksipuoleisia aurinkopaneeleja on testattu maatalouden tukena onnistuneesti Keski-Euroopassa, kuten Saksassa, mutta tutkimuksessa on havaittu, että ne soveltuvat erityisen hyvin tätäkin pohjoisempiin olosuhteisiin. Tämä johtuu siitä, että pohjoisessa aurinko pysyttelee suurimman osan ajasta matalalla horisontin yläpuolella. Pitkät kesäpäivämme mahdollistavat auringonsäteilyn hyödyntämisen varhaisesta aamusta pitkälle iltaan.
Kaksipuoliset paneelit ovat alttiita varjostukselle, mikä tekee pelloista niille kiinnostavan sijoituspaikan. Pelloillekin paneelit täytyy asentaa riveihin väljästi, jotta ne eivät varjosta toisiaan. Toisaalta tällöin paneelirivien väliin jää runsaasti tilaa viljelylle, ja maatalouskoneetkin mahtuvat hyvin kulkemaan.
Paneelirivit eivät väljästi asennettuna myöskään varjosta viljelykasveja merkittävästi. Itse asiassa aurinkopaneelit ja viljelykasvit hyödyntävät auringon valon eri aikoina. Siinä missä paneelit keräävät aamu- ja ilta-auringon säteilyn, viljelykasvit hyödyntävät kaikista voimakkaimman keskipäivän auringon.
Pitkät kesäpäivämme mahdollistavat auringonsäteilyn hyödyntämisen varhaisesta aamusta pitkälle iltaan.
Varaamalla peltoalasta pieni osuus aurinkosähkön tuotannolle voidaan saada merkittävä taloudellinen hyöty ilman, että tuotettavan sadon määrä pienenee huomattavasti. Parhaimman taloudellisen hyödyn maanviljelijä saa silloin, kun hän käyttää omalla pellolla tuotetun sähkön omiin tarpeisiinsa paikan päällä. Näin viljelijä säästää sähköenergian hinnasta, sähkönsiirtomaksusta ja veroista. Mikäli aurinkoenergiaa kuitenkin jää runsaasti yli oman tarpeen, viljelijä voi saada itselleen lisätuloa myymällä energiaa verkkoon.
Kaksipuoleisten aurinkopaneelien sähköntuotanto on runsasta varhaisesta keväästä pitkälle syksyyn, mikä istuu hyvin maanviljelijöiden vuoden kulkuun. Täysin omavaraiseksi ei aurinkosähköllä talven yli voi ryhtyä, mutta vuoden kokonaistuotto on silti verrattavissa Keski-Euroopan maihin – täällä se vain keskittyy kesäkuukausille.
Jotta maanviljelyn ja aurinkosähkön tuotannon yhdistäminen onnistuisi, aurinkosähköjärjestelmän asennuksessa on tehtävä harkittuja valintoja. Nämä valinnat liittyvät muun muassa viljeltäviin kasveihin ja käytettäviin työkoneisiin.
Pystyyn asennettavat aurinkopaneelit ovat tällä hetkellä myös koko energiajärjestelmän tasolla resilientein vaihtoehto. Tämä johtuu siitä, että jos valtaosa aurinkoenergiasta tuotetaan samaan aikaan keskellä päivää, sähkön tarjonta verkossa lisääntyy huomattavasti, jolloin sen hinta laskee. Aamulla ja illalla sähkön hinta voi sen sijaan olla huomattavasti korkeammalla.
Tutkimustulostemme perusteella kaksipuoleiset aurinkopaneelit näyttävät soveltuvan erinomaisesti maanviljelyn tarpeisiin Suomessa. Aiheesta on jo käynnissä pilottihanke.
Seuraavaksi tarvitsemme päätöksentekijöiltä selkeät ohjeet ja linjaukset siihen, miten aurinkosähkön tuotannon yhdistäminen maanviljelyyn vaikuttaa maataloustukiin.



