Kesätöiden kautta oman alan asiantuntijatehtäviin
Loppusyksy ja alkuvuosi ovat kiireisimpiä aikoja kesätöiden ja harjoittelupaikkojen haulle. Paikkoja selaillessa ja hakemuksia kirjoittaessa kannattaa miettiä myös sitä, mitä mahdollisuuksia kyseisessä organisaatiossa saattaisi olla harjoittelun tai kesätyön jälkeen.
Noin kolmannes harjoittelussa olleista opiskelijoista saa harjoittelutyöpaikasta jatkoa joko määräaikaisesti tai vakituisesti, kotimaan harjoittelusta Rekryssä vastaava Pilvi Lempiäinen kertoo. Organisaation sisällä eteneminen on monelle hyvä polku siirtyä asiantuntijatehtäviin.
– Esimerkiksi kesätöistä saa yleensä hyvää käytännön kokemusta, jota arvostetaan myöhemmissä saman organisaation asiantuntija- tai vaikka esimiestehtävissä. Yhteistyökumppanimme Owens Corning Paroc Paraisilla on hyvä esimerkki yrityksestä, joka tarjoaa monia matalan kynnyksen tilaisuuksia opiskelijoille, mutta myös laajat etenemismahdollisuudet niin Suomessa kuin kansainvälisesti, Lempiäinen jatkaa.
Rekry jututti Turun yliopistosta valmistunutta Mia Kaikua, joka on lyhyessä ajassa edennyt kesätyöntekijästä tiiminvetäjäksi Parocilla. Alla Mian tarina sekä vinkit opiskelijoille.
Mia on valmistunut Turun yliopistosta kemian laitokselta vuonna 2020. Opiskeluaikana Mialla ei ollut selviä suunnitelmia siitä, mihin haluaisi valmistumisensa jälkeen urallaan suunnata. Kunnianhimoinen asenne kuitenkin ohjasi häntä tutustumaan yrityssektorin suurempiin toimijoihin. Parociin Mia pääsi tutustumaan yliopiston kampuksella järjestetyillä työelämämessuilla ja päätyi hakemaan kesätyötä labrasta vuonna 2019. Jo ensimmäisenä kesänään Mia koki saavansa yllättävänkin paljon vastuuta työssään ja laboratoriotyöskentely innosti häntä.
Kesätyön jälkeen Mia kyseli mahdollisuutta tehdä gradunsa Parocille ja kiinnostava aihe löytyikin. Seuraavasta keväästä alkaen hän työskenteli taas laboratoriossa ja valmistumisen myötä työsuhde vakinaistettiin vielä samana syksynä vuonna 2020. Mia kertoo heittäytyneensä avoimin mielin uuteen projektiin vakituisen työsuhteen alettua.
– Ajattelin että kyllä mä selviän ja elämä opettaa, Mia kuvailee ajatuksiaan uuden jännittävän haasteen äärellä.
Mia kertoo, että oma mielenkiinto oppia ja kehittyä on vienyt häntä eteenpäin urallaan ja tehtävästä toiseen Parocilla. Hän on työnsuhteensa aikana saanut työskennellä laboratoriossa hyvin monipuolisesti ja kertoo saaneensa Parocilla paljon mahdollisuuksia kokeilla uusia asioita, oppia ja kehittyä. Laboratorion työyhteisöä Mia kuvailee kannustavaksi ja avuliaaksi, tiimiin oli aikanaan helppo tulla uutena kesätyöntekijänä.
Tämän vuoden maaliskuussa Mia sai ylennyksen laboratorion tiimin vetäjäksi. Hän kertoo, että oli ajatellut tiimin vetäjän työtä itselleen jossain vaiheessa uraa, mutta lopulta tilaisuus tuli vastaan odotettua nopeammin. Uusi tehtävä tuntui aluksi jännittävältä, mutta seitsemän työntekijän esihenkilö kertoo, että tämänkin työn oppii kyllä tekemällä.
Opintojen lisäksi avoin asenne on vienyt eteenpäin
Mia opiskeli Turun yliopistossa pääaineenaan kemiaa ja sivuaineena muun muassa fysiikkaa, biokemiaa ja matematiikkaa. Hänen mukaansa opinnot tarjosivat hyvän teoriapohjan kemian alaan ja lisäksi Mia kehitti opiskeluaikanaan tiimityöskentelytaitoja, joista on ollut suuri hyöty työelämässä.
Jälkeenpäin Mia on ajatellut, että tilastotiedettä olisi myös voinut olla hyödyllistä opiskella. Samoin kieliä olisi voinut opiskella enemmän. Suurin osa hänen työssään tarvittavasta osaamisesta Mia on kuitenkin oppinut käytännön työssä. Hän mainitsee tärkeimmäksi työelämätaidokseen sosiaaliset taidot ja avoimen asenteen. Mia kannustaa pitämään työelämässä silmät auki ja mielen avoimena uusille mahdollisuuksille.
– Kun tekee sellaisia asioita, jotka itseä kiinnostavat niin todennäköisemmin päätyy mielekkäisiin työtehtäviin. Muista sanoa ääneen mikä sinua kiinnostaa, äläkä oleta, että muut sitä muuten tietäisivät. Lisäksi on tärkeää olla perillä niistä työnantajista, joita lähiseudulla toimii ja jotka sinun alasi osaajia rekrytoivat. Mahdollisuuksia on muuallakin, kuin kaikkien tuntemissa jättiyrityksissä, Mia toteaa.