Miten hyvin tunnet itsesi? Itsetuntemuksesta on apua myös työnhaussa
Valmistuneiden maisterien mukaan tärkein työllistymiseen vaikuttava tekijä on kyky kertoa omasta osaamisesta. Mitä sinä kertoisit itsestäsi?
Opinnot ovat hyvää aikaa sen pohtimiseen, mitkä ovat omia vahvuuksia ja missä haluaisi vielä kehittyä. Mitä paremmin osaat itse kuvailla osaamistasi, mitä haluat oppia ja minkälaisessa ympäristössä haluat tehdä töitä, sitä todennäköisemmin löydät itsellesi sopivan työn. Rekrytoijan on helpompi huomata vahvuutesi, kun osaat kertoa niistä konkreettisesti.
Itsetuntemus auttaa myös työtehtävissä suoriutumisessa. Kun tunnistat omat vahvuutesi ja heikkoutesi, voit luottaa omiin taitoihisi ja tiedät milloin kannattaa pyytää apua.
Miten tunnistaa omia vahvuuksiaan?
Itsetuntemus kehittyy usein tekemisen kautta, kun huomaat minkälaisissa tilanteissa olet luontevimmillasi. Uskaltautumalla myös epämukavuusalueille tai kokeilemalla uusia asioita opit lisää itsestäsi ja taidoistasi.
Omia vahvuuksia voi lähestyä myös seuraavien kysymysten avulla:
- Minkälaisia rooleja sinulla on? Minkälainen olet läheisten tai perheen kesken, opinnoissa, työssä tai harrastuksissa?
- Minkälaisten asioiden tekemisestä nautit?
- Minkälaisissa asioissa sinulta kysytään apua?
- Miten ystäväsi kuvailisivat sinua?
- Minkälaisissa tilanteissa olet saanut hyvää palautetta?
Omien työskentelyvahvuuksien analyysi itsetuntemuksen tukena
Rekry tarjoaa syksyn ajan opiskelijoille omien työskentelyvahvuuksien analyysiä. Analyysiin kuuluu etukäteen netissä täytettävä lyhyt osio ja palautekeskustelu. Palautekeskustelun yhteydessä saat oman profiilisi, joka kertoo vahvuuksistasi ja tavastasi toimia työssä.
Rekry käyttää analyysityökaluna Thomas HPA -analyysiä, jota käytetään rekrytoinnin apuvälineenä. Analyysistä ei voi saada hyviä tai huonoja tuloksia. Ainoastaan rekrytointitilanteessa voi olla etua, jos profiilisi istuu hyvin haettavaan tehtävään. Analyysin tuloksia ei kuitenkaan käytetä ainoana rekrytoinnin perusteena.
Analyysistä voi olla apua esimerkiksi omien vahvuuksien sanoittamisessa ja itsereflektoinnissa. Usein analyysistä saa apua myös työhakemusten kirjoittamiseen ja haastattelutilanteisiin. Analyysi on hyvä työkalu erityisesti opintojen loppupuolella tai jos sinulla on jo jonkin verran työkokemusta.
P.s Rekry on mukana tiistaina 26.9. klo 12-15 TYY:n opiskelukykypäivässä Educariumin ja Publicumin aukiolla. Rekryn pisteellä pohditaan omia vahvuuksia. Lisäksi klo 12-14 tarjolla pop-up-uraohjausta. Tule moikkaamaan meitä!