Uratarinoita ja uusia verkostoja – Bettiinan ja Pontuksen kokemuksia mentoroinnista

Bettiina Muurinen opiskelee kemiaa Turun yliopistossa ja haki mentorointiohjelmaan, sillä hän halusi kuulla työelämässä olevien urapoluista ja saada paremman käsityksen siitä, mitä työelämään siirtyminen vaatii.  

– Minulla ei ole lähipiirissäni yliopistosta valmistuneita henkilöitä, joten esimerkit akateemisilta aloilta työllistymisestä puuttuvat, Bettiina kertoo. 

Hän on opinnoissaan suuntautunut kestävän kehityksen materiaalien kemiaan ja toivoikin mentorikseen henkilöä, joka työskentelisi niiden parissa. Owens Corning Paroc on kivivillaeristeitä tuottava yritys Paraisilla, joka panostaa vastuullisuuteen, hiilidioksidipäästöjen ja jätteiden vähentämiseen ja kierrätysratkaisujen lisäämiseen tuotannossaan.  

OC Paroc on myös Työelämä- ja ohjauspalveluiden yhteistyökumppani ja heiltä löytyikin heti mentori Bettiinalle. Pontus Lindberg työskentelee johtavana tutkijana OC Parocilla ja on kokenut mentori Parocin sisällä.  

– Meillä on käytäntönä, että kokeneemmat työntekijät mentoroivat tuoreempia tulokkaita. Tämä oli kuitenkin ensimmäinen kerta, kun mentoroin ketään talomme ulkopuolelta. Oli kiinnostava lähteä mukaan ja oppia myös yliopiston käytännöistä, Pontus kommentoi. 

Mentoroinnin aikana Bettiina pääsi tutustumaan Parocin toimipisteeseen Parocilla ja Pontus pääsi tutustumaan kemian labraan Turun yliopistolla. Päivä Paraisilla oli Bettiinalle hyvin antoisa, sillä hän pääsi kuulemaan myös muiden uratarinoita, näki mitä työ käytännössä on ja sai vinkkejä työhakemukseensa ja ansioluetteloonsa.   

– Kollegat tulivat mielellään mukaan kertomaan Bettiinalle työstään. Verkostojen merkitys on suuri, joten halusin tarjota hänelle myös muita kontakteja ja uratarinoita kuin vain omani. Itselle antoisaa oli ymmärtää Bettiinan tilannetta; minkälaisia asioita nuori kemisti pohtii ja minkälaisiin ongelmiin hän törmää, Pontus kuvailee omaa kokemustaan. 

Bettiinalle kaikkein arvokkainta olivat Pontuksen näkemykset alalta sekä kokemukset siirtymisestä työelämään. 

– Erityisesti tieto siitä, mitkä asiat on olleet tärkeitä urapolun kehittämisessä, oli itselle tosi hyödyllistä. Verkostojen ja sosiaalisten kontaktien merkitys tuli hyvin esille. Vaikka mentorointiohjelmassa opiskelijalla on yksi mentori, niin verkosto on paljon laajempi. On mahdollista tavata muita mentoreita ja aktoreita ja itse pääsin Pontuksen kautta tapaamaan paljon muitakin omalla alallani työskenteleviä, Bettiina kertoo. 

Sekä Pontus että Bettiina suosittelevat muillekin mentorointiohjelmaan osallistumista. 

– Jos ei tiedä, mitä haluaa valmistumisen jälkeen, mentoroinnin avulla saa paremman käsityksen vaihtoehdoista. Kannattaa myös pohtia etukäteen omia tavoitteitaan mentorointiohjelmalle. Siten saa eniten irti mentorin asiantuntemuksesta ja kokemuksesta, Bettiina vinkkaa. 

– Ehdottomasti mukaan vaan, jos yhtään kiinnostaa! Liikaa ei kannata suunnitella, vaan sattuma vie usein eteenpäin, jos seuraa kiinnostustaan. Mentorointiohjelma voi olla tällainen sattuma, joka avaa oven johonkin uuteen, Pontus kannustaa kaikkia osapuolia. 

Lisätietoa mentorointiohjelmasta