Hankkeen kuvaus
SATAKUNTA-hanke aloitettiin Satakunnasta, mutta siihen on kutsuttu mukaan kaikki Suomen kaupungit ja kunnat. Sata ensimmäiseksi ilmoittautunutta kuntaa ja kaupunkia otetaan mukaan tutkimusryhmään, ja muut noin 200 kuntaa toimivat vertailuaineistona. Osallistuminen on vapaaehtoista, mutta kunnilta toivotaan pitkäaikaista sitoutumista ohjelmaan. Intervention sisältö ja laajuus sovitaan kunkin kunnan omien lähtökohtien ja tarpeiden mukaan.
Hanketta on jo pilotoitu useiden vuosien ajan kymmenissä kunnissa. Tutkimus päättyy, kun parhaista toimintamalleista on riittävä näyttö toiminnan laajentamiseksi kaikkiin kuntiin. Jo nyt käytettävissä olevien tutkimustulosten mukaan alueelliset erot ovat suuria ja sosioekonomiset terveyserot näyttävät edelleen kasvavan.
SOTE-uudistuksen toteuttamisen ja toimeenpanon lykkääntyminen aiheuttaa erityisiä lisähaasteita sekä työterveyshuollon että perusterveydenhuollon toiminnalle kunnissa.
Koulutus
Koulutus toteutetaan yhteistyössä Lounais-Suomen ja Lapin aluehallintovirastojen kanssa ja pääosin VANTTI-koulutusyksikössä.
SATAKUNTA-hanke on interventio, johon liittyy useita osia:
- Rakennustekninen osa, rakennusmateriaalien valintaan, oikea-aikaiseen korjaamiseen ja oikeaan käyttöön liittyvä osio.
- Mikrobiologinen ja toksikologinen osa. Ympäristömikrobiologinen asiantuntemus Turun yliopistossa keskittyy aerobiologian yksikköön ja biodiversiteettitutkimuksen alueeseen. Toksikologinen tutkimus jakautuu sekä biokemian että biologian laitoksen sekä osittain biologian laitoksen toimialueelle.
- Lääketieteellinen ja immunologinen tutkimus toteutetaan työterveyshuollon ja ympäristölääketieteen oppiaineen koordinoimana yhteistyössä useiden muiden yliopistojen, tutkimuslaitosten ja sairaaloiden kanssa.
- Osallistuvien kuntien ja kaupunkien alueellaan toteuttamia korjausinterventioita seurataan monilla eri mittareilla, sekä käyttäjien terveyden, myös terveystalouden mittareiden avulla. Interventioiden hyödyistä ja mahdollisista haitoista tehdään kustannus−vaikuttavuusanalyysi.
- SATAKUNTA-hankkeen tutkimuksellisen osan lisäksi hankkeeseen liittyy koulutustapahtumia ja kursseja sekä tiedotusta ja julkaisutoimintaa.
Yhteistyökumppanit
- Eurofins Expert Services VTT www.vtt.fi
- Homepakolaiset ry
- Lapin aluehallintovirasto
- Lounais-Suomen aluehallintovirasto
- OAJ
- Super-liitto ry
- TEHY ry
- Terve Sisäilma TeSi ry