Opas kestävyysmittareiden nimeämiseen

Tämä opas konkretisoi kestävyysraportoinnin mittareiden kehittämisen neljän askeleen prosessiksi. Samalla se tukee yrityksiä kestävyysraportoinnin kehittämisessä.

EU:n kestävyysraportointidirektiivin mukainen ESRS-standardeihin perustuva kestävyysraportointi on laaja kokonaisuus, jonka avulla pyritään saamaan kattava kuva yrityksen ja sen arvoketjun vaikutuksista ihmisiin ja ympäristöön. Raportointi auttaa sidosryhmiä ymmärtämään yrityksen vastuullisuuden tasoa ja sen kestävyyteen liittyviä riskejä ja mahdollisuuksia. Kestävyysraportointi edistää yrityksen ja sen arvoketjun vastuullista toimintaa.

Raportointiprosessissa yritys asettaa määrittelemilleen olennaisille kestävyysaiheille konkreettiset tavoitteet kestävän ja vastuullisen toiminnan edistämiseksi arvoketjun kaikissa vaiheissa. Tavoitteiden saavuttamista seurataan mittareilla.

Neljä askelta mittarien nimeämiseen

Opas on suunniteltu siten, että yritykset voivat soveltaa sitä suoraan tai soveltuvin osin omiin tarpeisiinsa ilman ulkopuolista apua. Oppaaseen on valittu sellaisia työtapoja, jotka tukevat arvoketjun kanssa tehtävää yhteistyötä. Raportoiva yritys ja arvoketjun yritysten johto voivat käyttää prosessin tuotoksia omien kestävyystavoitteidensa asettamisessa, mittarien määrittämisessä ja kestävyysraportointiin liittyvien tietojen kokoamisessa.

  • 1. askel: yritys kuvaa arvoketjunsa
  • 2. askel: yritys tunnistaa toiminnalleen olennaiset kestävyysaiheet* yhdessä arvoketjunsa kanssa
  • 3. askel: yritys arvoketjunsa kanssa tarkentaa arvoketjulle olennaisia kestävyysaiheita ja arvioi niiden vaikutuksia, riskejä ja mahdollisuuksia
  • 4. askel: yritys ja arvoketju nimeävät kestävyysaiheiden seurantaan soveltuvia mittareita

*Asetuksessa 2023/2772 kestävyysraportointistandardeista olennaisuuden arviointiin sisällytettävien aihekohtaisten ESRS-standardien kattamat kestävyysseikat muodostuvat kestävyysaiheista sekä niiden osa- ja osaosa-aiheista. Tässä oppaassa käytetään sanaa kestävyysaihe kattamaan kaikki ESRS-standardien aiheet ja osa-aiheet.

Opas perustuu EU:n kestävyysraportointidirektiiviä (Corporate Sustainability Reporting Directive CSRD) tarkentavan EU:n komission delegoidun asetuksen 2023/2772 vaatimuksiin sekä SATA-VASTUU -hankkeessa kehitettyyn työskentelytapaan.

EFRAG julkaisi pienille ja keskisuurille yrityksille 17.12.2024 kevennetyt raportointiohjeet. Näitä ei myöhäisen julkaisuajankohdan vuoksi ehditty ottaa huomioon opasta laadittaessa. Katso lisätietoa VSME-standardista täältä (englanniksi).

Tekijät

Oppaan ovat laatineet tutkijatohtori Anne Erkkilä-Välimäki, projektipäällikkö Sari Söderlund ja yliopisto-opettaja Anu Ikonen-Kullberg osana Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikön SATA-VASTUU-hanketta.

SATA-VASTUU -hankkeen vastuullinen johtaja ja yhteyshenkilö on tutkimuspäällikkö Päivikki Kuoppakangas, paivikki.kuoppakangas@utu.fi.

SATA-VASTUU -hanke (Vastuullisuusmittariston luominen elintarvikeklusteriin liittyvälle arvoverkostolle Satakunnassa) on toteutettu vuonna 2024 ja se on saanut Satakuntaliitolta kansallista alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen rahoitusta (AKKE).