Tutkijat

Projektin johtaja

Professori Anna Sivula:

Hankkeen PI Anna Sivula on kulttuuriperinnön tutkimuksen professori ja historiografiaan erikoistunut historiantutkija. Hän on tutkinut historiankirjoituksen metodologista perintöä, teollisen kulttuuriperinnön muodostumista ja erilaisia kulttuuriperintöyhteisöjä. Sivula on kirjoittanut paikallishistoriaa, johtanut useita yhteisöllisiä tilaushistoriahankkeita ja toiminut Turun yliopiston Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksen johtajana. Sivula johtaa hanketta ja tutkii talven historiografista kulttuuriperintöprosessia ja talvien muutokseen liittyvää ennakoivan surun kulttuuria.

 

Tutkijat

FT Simo Laakkonen:

Simo Laakkonen, VTT, on maisemantutkimuksen yliopistonlehtori Turun yliopistossa ja talous- ja sosiaalihistorian dosentti Helsingin yliopistossa. Hänen päätutkimusaiheitaan ovat Helsingin ja Suomen muiden kaupunkien luonnon ja ympäristön historia, Itämeren saastumisen ja suojelun kansainvälinen ympäristöhistoria sekä toisen maailmansodan ja kylmän sodan globaali ympäristöhistoria. Talvessa Laakkosta kiehtoo sen paikka sään ja ilmaston välissä niitä yhdistävänä lenkkinä. Toinen mielenkiinnon kohde on maapallon tulevaisuuden historia: onko ilmaston ennustettu historian aikana kylmenevän vai lämpenevän? Dosentti Simo Laakkonen on talven historian tutkimusprojektin pääsuunnittelija ja toimii sen tutkimuskoordinaattorina.

 

FT Petri Talvitie:

Petri Talvitie toimii parhaillaan akatemiatutkijana Talous- ja sosiaalihistorian laitoksella Helsingin yliopistossa. Hänen tutkimusintressinsä liittyvät maatalouden, maanomistuksen ja työväen historiaan Suomessa pitkällä aikavälillä. Hän on käsitellyt julkaisuissaan muun muassa isojakoa, valtionmuodostuksen historiaa, sotilasväestön rikollisuutta ja 1800-luvun suomalaisia pikkukaupunkeja. Hänen nykyinen Suomen Akatemian rahoittama hankkeensa Maatalouden työväestö ja maatalouden murros Suomessa, 1750–1910 tarkastelee eriarvoisuuden kasvua itäsuomalaisella maaseudulla 1800-luvulla. Talven historia -hankkeessa Talvitie johtaa modernisoituvaa maaseutua käsittelevää osatutkimusta ja syventyy erityisesti talvityöttömyyden syihin ja seurauksiin suomalaisella maaseudulla 1800- ja 1900-luvuilla.

 

FT Saara Matala:

Saara Matala (TkT) on tekniikan, talouden ja politiikan vuorovaikutukseen erikoistunut historiantutkija Chalmersin Teknillisessä korkeakoulussa. Hän on tutkinut laajasti Suomen laivanrakennusteollisuuden, öljytalouden ja idänkaupan kehitystä ja muutosta 1900-luvulla. Talven historiaa hän lähestyy talvimerenkulun kautta: miten teknillinen, tieteellinen ja taloudellinen kehitys 1800-luvulta 1900-luvulle on vaikuttanut nykyisenkaltaisen talvimerenkulun järjestelmän kehittymiseen Itämerelle? Matala on julkaissut erityisesti jäänmurtamiseen liittyvää historiallista tutkimusta suomeksi ja englanniksi mm. seuraavissa lehdissä: Technology and Culture,  History and Technology, International Journal of Maritime History, ja Tekniikan Waiheita.

Hankkeessa Matala johtaa talvimerenkulkua käsittelevää osatutkimusta.

 

FM Tanja Riekkinen:

Tanja Riekkinen työskentelee historian alan väitöskirjatutkijana. Hänen väitöskirjansa “Öljyä yhteiseksi hyväksi: Sosioteknisten imaginäärien rooli ja muotoutuminen energiamurroksessa öljykulttuuriin Suomessa, 1949–1973” kontribuoi öljyhistorian, energiamurrosten historian ja sosioteknisten imaginäärien (STIs) tutkimukseen. Riekkinen on toiminut Euroopan ympäristöhistorian järjestön Next Generation Action Team (NEXTGATe) -ryhmässä vuodesta 2021 alkaen. Syyskuussa 2022 hän työskenteli vierailevana väitöskirjatutkijana Tieteen-, teknologian- ja ympäristöhistorian yksikössä Kungliga Tekniska Högskolan KTH:ssa Tukholmassa.

Talven historia -projektissa hän kontribuoi osatutkimukseen 3 Viilenevät ja lämpenevät kaupungit. Riekkinen ja Laakkonen tutkivat lämmitysjärjestelmien pitkän aikavälin historiaa Suomessa. KuinkaSuomi muuttui esiteollisesta pimeästä ja vaihtolämpöisestä yhdyskunnasta teolliseksi valoisaksi, tasa- ja erilämpöiseksi yhteiskunnaksi, joka alkoi vähitellen lämmittämään kaupunkien paikallisilmastoa? Millä tavalla eri sosio-ekonomisista taustoista lähtöisin olevat ihmiset kokivat kylmyyden?

 

FT Janne Mäkiranta:

Janne Mäkiranta on tieteen ja ympäristön historiaan erikoistunut historiantutkija Turun yliopistossa. Keskeinen teema Mäkirannan tutkimuksissa on tieteellisen asiantuntijuuden merkitys yhteiskunnan modernisoitumisessa ja ympäristösuhteen muutoksissa. Hänen tutkimuksensa ovat käsitelleet teollisuuden ja kaupunkien terveysongelmia, karjatalouden rationalisointia sekä eläinvakuutustoimintaa. Hänen kiinnostuksensa ilmastoon ja sään historiaan alkoi jo pro gradu -tutkielmassa, joka käsitteli ensimmäisten meteorologisten sääennustuksien aiheuttamaa polemiikkia 1800-luvun Iso-Britanniassa. Tämä kiinnostus jatkuu myös Mäkirannan postdoc -tutkimuksessa Kohti säänkestävää yhteiskuntaa. Meteorologia ja modernin yhteiskunnan taistelu sään kesyttämiseksi Suomessa 1860–1960, joka alkoi 2024 Koneen säätiön tuella.

Mäkiranta on Talven historia hankkeen toinen suunnittelija ja tutkii hankkeessa talven merkityksen muuttumista teollistuvan Suomen maaseudulla keskittyen erityisesti karjatalouteen ja maaseudun eläimiin. Lisäksi Mäkiranta tarkastelee talven historiaa ja vuodenaikaisuutta käsitteellisestä ja teoreettisesta lähtökohdista osana humanistista ilmastotutkimusta.

FT Rami Mähkä:

 

Tutkimusavustaja

Niko Hakkarainen