Tutkimustiedote

TIEDOTE TUTKIMUKSESTA

 

Vuorovaikutteinen ultraääni raskaana olevan naisen tukena

 

Hyvä raskaana oleva nainen!

 

Kiitos kiinnostuksestasi tutkimustamme kohtaan. Täytit juuri sähköisen EPDS-kyselylomakkeen (Edinburgh pre/postnatal depression scale), joka on lyhyt, 10-kohtainen mielialaoireita kartoittava kyselylomake. Tutkijalääkäri on yhteydessä sinuun, mikäli kyselylomakkeen perusteella olet soveltuva. Virallinen tutkimustiedote ohessa.

 

Sinulla on mahdollisuus osallistua tähän tutkimukseen, joka selvittää 4D ultraäänitutkimuksen vaikutusta raskaudenaikaiseen mielialaan ja äidin ja vauvan väliseen suhteeseen.

Jos olet kiinnostunut tutkimuksesta, voit täyttää sähköisesti EPDS-kyselylomakkeen (Edinburgh pre/postnatal depression scale), joka on lyhyt, 10 kohtaa sisältävä raskaudenaikaista mielialaa kartoittava lomake, ja alustavan suostumuslomakkeen tutkijalääkärin yhteydenottoa varten tutkimuksen suojattujen internet-sivujen kautta.

Tutkimukseen hyväksytään EPDS- seulan perusteella lievästi masentuneet, täysi-ikäiset suomenkielentaitoiset odottajat, joiden raskaus on todettu yksisikiöiseksi ja joiden painoindeksi on alle 35. Masennuslääkitys tai olemassa oleva psykiatrinen hoitokontakti ei ole este tutkimukseen osallistumiselle. Tutkijalääkäri ottaa yhteyttä tutkimukseen soveltuviin odottajiin puhelimitse.

Tutkimukseen osallistuvat odottajat jaetaan satunnaisesti kahteen ryhmään; puolet satunnaistetaan ultraäänitutkimusryhmään ja puolet seurantaryhmään. Kaikki tutkittavat pääsevät kaksi kertaa psykologian opiskelijoiden toteuttamaan tunnin kestävään haastatteluun, jossa kartoitetaan odottavan naisen mielikuvia vauvastaan ja itsestään äitinä sekä vauvan kanssa vuorovaikutustutkimukseen, kun vauva on neljän-viiden kuukauden ikäinen. Ensimmäisen mielikuvahaastattelun jälkeen tutkittavat saavat tiedon siitä kumpaan ryhmään he tulevat kuulumaan. Toinen haastattelukerta toteutetaan raskausviikolla 32-33.

Ultraääniryhmän odottajille tehdään 4D-ultraäänitutkimus 2-3 kertaa raskausviikoilla 25-33. Ultraäänitutkimuksen aikana on tarkoitus kuulla odottajan ajatuksia ja kokemuksia sikiöstä. Ultraäänitutkimukseen perehtynyt lääkäri ja psykologi tarkastelevat yhdessä odottajan kanssa sikiötä. 4D-ultraäänellä on mahdollista nähdä sikiön kasvot ja tarkastella kasvojen ilmeitä. Ultraäänitutkimus kestää noin 30 minuuttia. Ultraäänitutkimus ja mielikuvahaastattelut videoidaan. Tutkimus tapahtuu TYKS:n Naistenklinikan ja Turun yliopiston psykologian laitoksen tiloissa.

Kaikilta osallistujilta mitataan ahdistus- ja masennusoireita sekä kiinnittymistä sikiöön muutamalla kyselykaavakkeella tutkimuksen alussa, raskausviikoilla 32-33 ja 4-5 kuukautta synnytyksen jälkeen. Lisäksi äidin ja vauvan välistä vuorovaikutusta tutkitaan videoimalla lapsen ollessa 4-5 kuukauden ikäinen.

Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista ja sen voi sinulla keskeyttää milloin tahansa. Tutkimuksen rekisteripitäjä on VSSHP. Tutkimusrekisteristä on laadittu henkilötietolain 10§ mukainen rekisteriseloste. Kerätty tutkimustieto käsitellään luottamuksellisesti ja nimettömänä. Kerätty tutkimusaineisto säilytetään ja hävitetään asianmukaisesti tutkimuksen päätyttyä. Tutkimukseen osallistuminen tai osallistumatta jättäminen ei vaikuta muuhun hoitoosi neuvolassa tai synnytyssairaalassa. Tutkimuskäynnit ovat maksuttomia.

Tutkimuksesta vastaavat naistentautien ja synnytysopin dosentti Eeva Ekholm sekä psykologian tohtori, psykoterapeutti Sari Ahlqvist-Björkroth.

 

Jos sinulla on kysyttävää tutkimukseen liittyen, voit ottaa yhteyttä tutkijalääkäri Henrika Pulliaiseen.

 

Yhteystiedot:

Henrika Pulliainen, lääketieteen lisensiaatti

sähköposti: hpherm@utu.fi

puh. 0445274024

 

Eeva Ekholm, LT, dosentti,

sähköposti: eeva.ekholm@tyks.fi

 

Sari Ahlqvist-Björkroth, psykologian tohtori, psykoterapian erikoispsykologi, psykologian oppiaine, Turun yliopisto

sähköposti: sarahl@utu.fi

 

Tutkimusryhmä:

Eeva Ekholm, Naistentautien dosentti

Henrika Pulliainen, Lääketieteen lisensiaatti

Sari Ahlqvist-Björkroth, Psykoterapian erikoispsykologi, psykologian tohtori

Kirsi Rinne, Lääketieteen tohtori, Erikoislääkäri naistentaudit ja synnytykset

Nina Ginström, Psykologi

Iida Hilska, Psykologian kandidaatti

Liina Lehtinen, Psykologian kandidaatti