Magnetismi ja suprajohtavuus

Magnetismin ja suprajohtavuuden ryhmässä tutkitaan pääasiassa magneettisia perovskiittimateriaaleja ja korkean lämpötilan suprjohteita. Näitä yhdistää voimakas elektronien välinen korrelaatio, joka vaikeuttaa niiden ymmärtämistä, mutta tuo myös merkittäviä uusia ominaisuuksia. Esimerkiksi juuri suprajohtavuuden korkeassa lämpötilassa tai kolossaalisen magnetoresistanssin. Suprajohteiden tulevaisuus näyttää erittäin lupaavalta, koska niillä saadaan parannettua monien laitteiden energiatehokkuutta. Magnetoresistiiviset aineet taas mahdollistavat spintroniikan. Spintroniikassa käytetään elektronien varauksen lisäksi niiden spinejä tiedonvälitykseen.

Valmistamme tyypillisesti kaikki ohutkalvonäytteemme itse käyttäen joko pulssitettua laserhöyrystystä (PLD) tai elektronisuihkuhöyrystystä (e-beam evaporation). Valmistetut näytteet tutkitaan rakenteellisesti, magneettisesti ja sähköisesti. Näitä varten meillä on kattava mittalaitteisto, johon kuuluvat röntgendiffraktiolaitteisto (XRD), elektronimikroskooppi (SEM) ja atomivoimamikroskooppi (AFM). Magneettisia tutkimuksia varten meillä on SQUID-magnetometri ja AC-magnetometri. Sähkönjohtavuutta voimme tutkia laajalla lämpötila- ja magneettikenttäalueella PPMS-mittalaitteella.

Ryhmää johtaa professori Petriina Paturi. Kaikki tieteelliset julkaisumme löydät klikkaamalla henkilöitä henkilövalikosta.