Memristorit

Memristori on laite, jonka resistanssia voidaan muuttaa eri tilojen välillä ja joka sitten muistaa tilansa, kunnes tilaa taas muutetaan. Memristorit mahdollistavat uudenlaista elektroniikkaa, joka jäljittelee aivojen toimintaa. Tällaisen neuromorfisen tietokoneen oletetaan olevan paljon tehokkaampi esimerkiksi hahmontunnistuksessa kuin perinteisten tietokoneiden. Suurin osa memristorien toteutuksista perustuu erilaisiin oksideihin ja niiden yksityiskohtaista toimintaperiaatetta vielä tutkitaan.

Wihurilla olemme käyttäneet perovskiittirakenteisen Gd1-xCaxMnO3 ohutkalvon ja alumiinin liitosta, jonka toiminta perustunee hapen helppoon liikkuvuuteen perovskiittirakenteessa. Muista poiketen, tässä materiaalissa optimaalinen kalsiumpitoisuus on noin 0.9, kun taas yleisemmin käytetyssä Pr1-xCaxMnO3:ssä käytetään pitoisuuksia 0.3 – 0.5. Meidän rakenteemme mahdollistavat myös useammat tilat kuin matalan ja korkean resistanssin tilat. Loppuresistanssi voidaan säätää analogisesti, mikä muistuttaa jo hyvin paljon synapsin toimintaa aivoissa.

 

Tutkimusryhmässä on haeattavana kaksi maisterivaiheen opiskelijoille tarkoitettua apurahaa, 1300 €/kk ajalla 8.2.2022-7.5.2022. Valittavat opiskelijat toimivat osana tutkimusryhmän memristoritutkimusta ja arvostamme kokemusta ja osaamista käytettävistä tutkimusmenetelmistä ja memristorien karakterisoinnista. Apurahaa ei myönnetä henkilölle, jolla on työsuhde Turun yliopistoon. Hakemukset tulee lähettää sähköpostilla Petriina Paturille (petriina.paturi@utu.fi) viimeistään 8.2.2022.