Tapahtumat
BlueCleanDigi-hanke järjesti tapahtumia hankkeen eri teemoista. Tilaisuudet olivat osallistujille maksuttomia, mutta edellyttivät etukäteisilmoittautumista.
17.8.2023 Kestävän kehityksen päivä merellä
Paikka: Kaljaasi Ihana lähtee Laitakarin Satamasta. Osoite: Laitakarintie 345, Luvia/Eurajoki.
Aika: torstai 17.8.2023 klo 11.00-14.00
Tervetuloa viettämään kesäinen purjehduspäivä perinnepurjelaiva Kaljaasi Ihanalla ja tutustumaan kolmen merellisen hankkeen tuotoksiin liittyen siniseen talouteen, kestävään kehitykseen, matkailuun ja merelliseen yrittäjyyteen!
Purjehduspäivässä ovat mukana BlueCleanDigi-, MERI-CLEANTECH– ja BLUE-C -hankkeet. Edellä mainittujen hankkeiden tuotosten esittelyjen lisäksi pääsemme verkostoitumaan ja Perinnelaivayhdistys Ihana ry:n oppaan johdolla tutustumaan Luvian saariston historiaan ja perinnetietouteen tarinallisuuden keinoin. Purjehduksen aikana nautitaan lohikeittolounas ja iltapäiväkahvit.
Voit ilmoittautua tapahtumaan viimeistään maanantaina 14.8.2023 klo 15 mennessä tässä linkissä. Tilaisuus on osallistujille maksuton ja paikkoja on rajoitetusti. Ohjelmamuutokset mahdollisia.
Lisätietoja tapahtumasta voit kysyä hankkeiden yhteyshenkilöiltä.
Tilaisuuden järjestävät nämä hankkeet:
BlueCleanDigi -hankkeen päätavoitteena on ollut nopeuttaa Satakunnan sinisen talouden kaksoissiirtymää ja elpymistä, jotta yritykset pystyisivät kasvattamaan tuottavuuttaan ja uudistamaan toimintaansa. Lisäksi hankkeen avulla on pyritty löytämään synergiaa ja uudenlaisia liiketoimintamalleja sinisen talouden yritysten välille. Hankkeen aikana on järjestetty mm. erilaisia työpajoja, joissa on tarjottu uutta tietoa ja liiketoimintaideoita sinisen talouden monimuotoisuuden lisäämiseksi Satakunnassa. Hanke on Euroopan aluekehitysrahaston osarahoitteinen ja toteutetaan 1.9.2021-31.8.2023, hankekoodi on A78064. Hanke rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia. Hankkeen toteuttavat yhteístyössä Turun yliopiston Brahea-keskuksen Merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskus ja Turun kauppakorkeakoulun Porin yksikkö. Yhteyshenkilö: projektinjohtaja Anne E. Suominen, 040 779 9494, anne.e.suominen@utu.fi
MERI-CLEANTECH –hanke kokoaa kumppanuuksia merenkulun tiukentuvan ympäristösääntelyn ratkaisujen ympärille Satakunnassa, sillä uudet merenkulun ympäristösäännökset edellyttävät cleantech-ratkaisujen kehittämistä ja käyttöönottoa sekä laivanrakennuksessa että laivaliikennettä tukevissa palveluissa kaikkialla maailmassa. Ratkaisujen kehittäjille on tarjolla suuria liiketoimintamahdollisuuksia, koska sääntely on globaalia. Hanke on Euroopan aluekehitysrahaston osarahoitteinen ja toteutetaan 1.4.2021-31.8.2023, hankekoodi on A 77086. Hankkeen toteuttaa Turun yliopiston Brahea-keskuksen Merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskus. Yhteyshenkilö: projektipäällikkö Sari Repka, +358 40 801 9206, sari.repka@utu.fi
BLUE-C -hankkeen tavoitteena on edistää meri- ja rannikkoalueiden pienyritystoimintaa parantamalla toimintaedellytyksiä ja liiketoimintamahdollisuuksia. Hanke tukee sinistä taloutta yhteistyötä, yhteisöllistä suunnittelua sekä kanssakäymistä vahvistamalla. BLUE-C on eurooppalainen kuuden maan yhteishanke, jossa luodaan digitaalinen oppimisalusta ja kestävän kehityksen periaatteille perustuvaa oppimateriaaleja parantamaan yrittäjien valmiuksia. Erasmus+ osarahoitteinen Blue-C -hanke alkoi vuoden 2022 alussa ja jatkuu vuoden 2023 loppuun. Yhteyshenkilö: koulutuspäällikkö Kirsi Laitio, +358 40 779 9483, kirsi.laitio@utu.fi
Työpaja 5.6.2023: Merituulipuisto matkailukohteeksi
Aika: maanantai 5.6.2023 klo 11.00 alkaen (varapäivä mahdollisen huonon sään takia torstai 8.6.)
Paikka: Pori, Reposaari.
Syyskuussa 2022 BlueCleanDigi-hankkeessa järjestettiin etätyöpaja, jossa tuulivoiman ja matkailun synergiaetuja ja haasteita pohdittiin. Nyt järjestämme pilottina veneretken Porin edustalla olevaan merituulipuistoon, jossa saamme käytännön kokemuksia tulevia matkailumahdollisuuksia varten.
Tilaisuus alkoi klo 11.00 lounaalla Lounastupa Patriassa, Kirkkokatu 33. Lounaan jälkeen tehdään opastettu veneretki merituulipuistoon. Mukana on Suomen Hyötytuuli Oy:n edustaja.
Tilaisuus on maksuton, mutta edellyttää etukäteisilmoittautumista tässä linkissä. Ilmoittaudu mahdollisimman pian, osallistujamäärä on rajattu.
Ohjelma- ja aikataulumuutokset mahdollisia.
Lisätiedot: Sari Repka, 040 801 9206, sari.repka@utu.fi
Anne E. Suominen, 040 779 9494, anne.e.suominen@utu.fi
BlueCleanDigi-hanke rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia (hankekoodi A78064).
Työpaja 16.5.2023: Satamat osana sinistä taloutta – uudet energiamuodot
Aika: tiistai 16.5.2023 klo 9.00-13.00
Paikka: Virkistyshotelli Yyteri, Sipintie 1, Pori
Tilaisuudessa esitetään katsaus satamien ajankohtaisiin asioihin ja keskustellaan erityisesti niiden uudesta roolista osana energiamurrosta.
Ohjelma
9.00 Aamukahvi
9.30 Tilaisuuden avaus. Sari Repka, Merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskus
9.45 – 10.30 Satamille vahva rooli energiasiirtymässä. Apulaisjohtaja Kirsti Tarnanen-Sariola, Suomen Satamaliitto
10.30 – 11.45 Keskustelu/työpajatyöskentely
11.45 Tilaisuuden päätös
– Lounas –
Tilaisuus oli osallistujille maksuton, ja osallistujille oli kahvitarjoilu sekä lounas. Ohjelma- ja aikataulumuutokset olivat mahdollisia.
Lisätiedot:
Sari Repka, 040 801 9206, sari.repka@utu.fi
Anne E. Suominen, 040 779 9494, anne.e.suominen@utu.fi
Tilaisuus toteutettiin osana BlueCleanDigi– ja MERI-CLEANTECH -hankkeita ja osallistuneet organisaatiot raportoidaan osana niiden tuloksia. Tilaisuus on maksuton, mutta edellyttää etukäteisilmoittautumista. Ohjelma- ja aikataulumuutokset mahdollisia.
BlueCleanDigi-hanke rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia (hankekoodi A78064). MERI-CLEANTECH-hanke on Euroopan aluekehitysrahaston osarahoitteinen (hankekoodi A 77086).
24.3.2023 Selkämeren Kalapaja II – Ajankohtaista kalastuksesta / Kalasatama 2040?
Tilaisuudessa käsitellään ajankohtaisia kalastajien yritystoimintaan vaikuttavia aiheita Euroopan meri- ja kalatalousrahaston (EMKVR) tukirahoituksesta, kalastuksen valvonnasta sekä digitalisaatioratkaisujen kehityksestä kalastuksen tueksi ja kalastuksen uusista innovaatioista.
Kalasatamat ovat merellisen ruuantuotannon ja elintarvikeketjun keskeisiä solmukohtia. Ryhmätyössä pohditaan, miten Satakunnan kalasatamia tulisi kehittää, jotta ne palvelisivat entistä paremmin elinkeinokalataloutta tulevaisuudessa.
Aika: perjantai 24.3.2023 klo 11.00-15.45
Paikka: August-tila, Porin yliopistokeskus (pääaula 1 krs., Pohjoisranta 11, Pori)
Tilaisuus ja lounas ovat maksuttomia, mutta edellyttävät etukäteisilmoittautumista tämän linkin kautta 17.3.2023 mennessä. Tervetuloa mukaan!
Lisätiedot: Erityisasiantuntija Anne Erkkilä-Välimäki, anne.erkkila-valimaki@utu.fi
Lännen Kalaleader ja Turun Kauppakorkeakoulun (TSE) Porin yksikön BlueCleanDigi-hanke (A78064) vastaavat tilaisuuden järjestämisestä. Osallistuneet organisaatiot raportoidaan BlueCleanDigi-hankkeen tuloksissa. Ohjelma- ja aikataulumuutokset mahdollisia. Mukaan mahtuu enintään 43 henkilöä.
Kuva: Lännen Kalaleader
2.12.2022 Selkämeren Kalapaja – Ammattikalastuksen kehittäminen
Kotimaisen kalan edistämisohjelmassa halutaan kaksinkertaistaa kalan kulutus vuoteen 2035 mennessä. Tämä edellyttää monikertaista lisäystä kalastettavan saaliin määriin. Selkämerellä kalastuksella on kasvupotentiaalia.
Työpajassa keskustellaan kalastuksen yritystoiminnan kehittämisestä, muun muassa uusista toimintamalleista ja kehittämisen rahoituksesta sekä oman liiketoiminnan arvioinnista. Tavoitteena on antaa kalastajille ideoita oman toiminnan kehittämiseen.
Aika: perjantai 2.12.2022 klo 11.00-16.00
Paikka: Toivo Laurilehto -sali, Rauman opettajankoulutuslaitos, Seminaarinkatu 1, Rauma
Tilaisuus ja lounas ovat ilmaisia, mutta edellyttävät ennakkoilmoittautumista tässä linkissä viimeistään 28.11.2022.
Lisätiedot: Anne Erkkilä-Välimäki, anne.erkkila-valimaki@utu.fi
Selkämeren Kalapaja – Ammattikalastuksen kehittäminen -työpaja toteutetaan osana BlueCleanDigi-hanketta, joka rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia. Lännen kalaleader on osallistunut Kalapajan ohjelman suunnitteluun. Ohjelma- ja aikataulumuutokset mahdollisia.
Kuva: Lännen Kalaleader
14.10.2022 Uudet fossiilittomat polttoaineet liikenteessä
Tilaisuus järjestettiin perjantaina 14.10. klo 8.30-12.00
Paikka: Toivo Laurilehto –sali, Turun yliopiston Rauman kampus, Seminaarinkatu 1
Uusille fossiilittomille polttoaineille on suuri tarve juuri nyt, kun fossiilisista polttoaineista pyristellään eroon sekä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi että kotimaisuuden lisäämiseksi. Lisäksi tarvitaan monitorointimenetelmiä, joilla polttoaineen alkuperä voidaan varmistaa. Tässä kokonaisuudessa on suuria liiketoimintamahdollisuuksia eri aloille. Seminaarissa käydään läpi uusinta tietoa polttoaineiden tuotannosta ja käytöstä sekä niiden monitoroinnista asiantuntijoiden ja yritysten näkökulmasta.
Aamukahvit tarjolla klo 8.30 alkaen
Puheenvuorot ja keskustelu klo 9.00-12.00
Tervetuloa Leena Erälinna, johtaja, Turun yliopiston Brahea-keskus
- Uudet polttoaineratkaisut ja käyttömahdollisuudet meriliikenteessä Janne Valkonen, M.Sc., Naval Architect, DNV
- Käytön monitorointi Sari Repka, projektipäällikkö, Merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskus
- Tuulivoiman tulevaisuuden näkymät Heidi Paalatie, operatiivinen johtaja, Suomen Tuulivoimayhdistys Ry
- Vety ja sähköpolttoaineet – Valmistus ja käyttö Tuomo Rinne, VP, Teknologiajohtaja, P2X Solutions Oy
- Uudet laivapolttoaineet varustamon näkökulmasta Riinu Walls, Director, Business Development, Meriaura
- Rahoitusta kasvuun ja kansainvälistymiseen Carita Vastinesluoma, Team Finland -koordinaattori, Satakunnan ELY-keskus
Lounas klo 12.00 alkaen Tornissa Turun yliopiston Rauman kampuksella
Juontajana Anne E. Suominen, erikoissuunnittelija, Merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskus
Lisätietoja: Sari Repka, puh. 040 801 9206, sari.repka@utu.fi
Uudet fossiilittomat polttoaineet liikenteessä – toteutetaan osana MERI-CLEANTECH– ja BlueCleanDigi -hankkeita ja osallistuneet organisaatiot raportoidaan osana hankkeen tuloksia. Tilaisuus on maksuton, mutta edellyttää etukäteisilmoittautumista. Ohjelma- ja aikataulumuutokset mahdollisia.
BlueCleanDigi-hanke rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia (hankekoodi A78064). MERI-CLEANTECH-hanke on Euroopan aluekehitysrahaston osarahoitteinen (hankekoodi A 77086).
19.9.2022 Työpaja: Voivatko tuulivoima ja matkailu hyötyä toisistaan?
Etätyöpaja tuulivoimasta ja matkailusta 19.9.2022 klo 12.30-14.30
Tuulivoimasta on muodostunut merkittävä uusiutuvan energian tuotantomuoto: globaalisti tuulivoimalla tuotetaan neljäsosa uusiutuvasta energiasta. Suomessakin tuulivoimaa rakennetaan enemmän kuin koskaan aiemmin. Työpajassa pohdimme sitä, voisiko sähköntuotannon lisäksi tuulivoimaloita hyödyntää myös jollain muulla tavalla. Voisivatko tuulipuistot olla esimerkiksi potentiaalisia matkailukohteita?
Ohjelma
Tilaisuuden avaus ja osallistujien esittäytyminen klo 12.30
Klo 12.45 – 13.30 Tuulivoima ja matkailu
BlueCleanDigi-hanke, työpajan taustat ja tavoitteet
Sari Repka, projektipäällikkö, Merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskus
Tuulivoimayhtiöiden puheenvuorot
Petteri Mäkelä, ympäristöinsinööri, Suomen Hyötytuuli Oy
Heidi Paalatie, operatiivinen johtaja, Suomen tuulivoimayhdistys
Keskustelu
Voivatko matkailu ja tuulivoima hyötyä toisistaan? Millaisia esimerkkejä ulkomailla on, ja mitä mahdollisuuksia voisi olla tulevaisuudessa Suomessa. Mitkä ovat yhteistyön mahdollisuudet ja esteet, ja mitä voisimme tehdä niiden poistamiseksi.
Tilaisuuden päätös klo 14.30 mennessä
Lisätietoja: Sari Repka, puh. 040 801 9206, sari.repka@utu.fi
Voivatko tuulivoima ja matkailu hyötyä toisistaan?– työpajan järjestää BlueCleanDigi-hanke, joka rahoitetaan REACT-EU-välineen määrärahoista osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia. Osallistuneet organisaatiot raportoidaan osana hankkeen tuloksia. Ohjelma- ja aikataulumuutokset mahdollisia.