Tapahtuma, marraskuu 2025
Joka palalla on väliä, joka tavu merkitsee

Tule mukaan päätöstapahtumaamme, jossa pohdimme mennyttä matkaamme ja jaamme keskeisiä oppimiskokemuksia ruoan ja datan yhtymäkohdista. Pohdimme yhdessä, miten digitaaliset innovaatiot ja kollektiivinen toiminta voivat edistää kestävämmän tulevaisuuden muovaamista.
Ohjelma tuo esille, miten teknologia ja yhteistyö voivat:
- Vähentää ruokahävikkiä
- Parantaa ruokailukokemusta
- Luoda pysyviä positiivisia vaikutuksia sekä ihmisille että planeetalle
Kutsumme sinut lämpimästi mukaan vuoropuheluun, uudelleenajattelamaan ruoan ja datan roolia mielekkään ja kestävän muutoksen edistäjänä.
Tapahtuman tiedot
- Aika: perjantaina 21.11.2025, klo 12 – 17 (12 – 16 työskentely & 16 – 17 verkostoituminen)
- Paikka: Turun yliopisto, Medisiina D -rakennus, huone: Alhopuro-sali (D1038-1), 1. krs.
- Tapahtuma on englanninkielinen
Lisätietoja sähköpostitse osoitteesta: diningflow@utu.fi
Ilmoittautuminen
- Tapahtuma on ilmainen, mutta tarvitsemme ilmoittautumisenne järjestelyjä varten.
- Ilmoittaudu tapahtumaan Konstassa 20.11.2025 mennessä.
Alustava ohjelma
12:00 – 12:10 | Opening and welcoming
12:10 – 12:55 | Keynote speaker: Prof. Sara Dolnicar, from University of Queensland, Australia
Title of talk: Food waste in self-service restaurants – Measuring it, understanding it, reducing it.
Abstract: Looking at food, smelling food, and tasting food is enjoyable. What is not enjoyable is leaving uneaten food behind on the plate at the end of the meal. Not only does generating plate waste not contribute to an enjoyable dining experience, it also substantially burdens the environment. All the resources used to grow food, harvest it, store it, transport it, prepare it are wasted. And when plate waste ends up in landfill, even more carbon emissions are generated. Avoiding plate waste would contribute significantly to the protection of our planet. Importantly, it would do so without reducing the enjoyment of consumers. In this keynote, Sara Dolnicar will report on her research group’s work on measuring plate waste, identifying why consumers take more at self-service meals than they eat and developing and empirically testing in field experiments behaviour change interventions that are effective in reducing plate waste without reducing the dining experience.
12:55 – 1:05 | Keynote speaker: Petra Svahn, City of Turku, Climate team.
Talk’s title: Together Towards a Climate-Positive Turku.
1:05 – 1:20 | Lessons Learned from the Dining Flow Journey as a Veturi Project: Dr. Niko Myller (UTU) and Jere Vuorenala (KONE).
1:20 – 1:50 | Outcomes of Dining Flow project
- Proof of Concept 1 – Forecasting models, by Dr. Boyang Zhang
- Proof of Concept 2 – Data visibility in the restaurant kitchen + Decision Making Framework, by Susanna Lehtojärvi
- Proof of Concept 3 – Diner’s Experience+ Diners’s Framework, by Leo Lepistö
- Idea 1 – Empty food container detection + Kitchen’s Framework, by Ecem Akar Ertem
- Idea 2 – Smart Trash bin by Maliha Tabassum
- New collaborations, by by Ismail Vohra
1:50 – 2:10 | Coffee Break
2:10 – 3:00 | Dining Flow innovation camp outcomes & discussion with a jury.
3:00 – 3:50 | Panel discussion Building a Vision to Action to make Every Bite Counts, Every Byte Matters.
Facilitator: Professor Anu Hopia, NuFo, Faculty of Medicine, UTU
Panelists:
- Anna George, Principal Investigator of the EU funded Zero Waste Project,
- Karoliina Hannula, Development Manager at Antell,
- Satu Hulkkonen, FoodData Finland,
- Timo Lehto, COO, Jamix Oy,
- Teemu Jutila, Development director, Lounais-Suomen Jätehuolto Oy
3:50 – 4:00 | Closing
4:00 – 5:oo | Networking
