Projektit
Muuseopuutarhaoppia vuodesta 2007 lähtien
Suomen kansallinen kasvigeenivaraohjelma käynnistyi yli 20 vuotta sitten vuonna 2003. Jo muutaman vuoden päästä vuonna 2007 järjestettiin museologiassa biologisen kulttuuriperinnön kurssi, jonka yhteydessä käsitelimme niin maatalouden vanhoja tuotantolajeja kuin perinnebiotooppeja. Tutustuimme Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT väkeen ja Aleksanteri-instituutin tutkijaan Maarit Heinoseen, jonka erikoisalaa olivat puutarhatalouden vanhat hyötykasvit.
Museologiassa alkoivat puutarhakurssit. Aluksi osallistuttiin Turun museokeskuksen Kuralan kylämäen museopuutarhan kevät- ja syystöihin Leena Haimin opastuksella. Myös museologian muilla kursseilla tutustuttiin museopuutarhan ideaan. Vierailtiin mm. Museoviraston Pukkilan kartanon linnéläisessä puutarhassa Aaja Peuran opastamana, oltiin opiskelijoiden kanssa mukana MTT:n, sittemmin Luonnonvarakeskuksen (Luke) Perinnekasvit museopuutarhassa -hankkeessa, jota vetivät tutkijat Maarit Heinonen ja Merja Hartikainen. Hankkeesta julkaistiin vuonna 2014 kirjanen Museopuutarha: Perustaminen ja hoito. Toimintamme ja kirja ovat osaltaan vaikuttaneet siihen, että museopuutarhoihin ja vanhoihin tarinallisiin kasveihin on alettu kiinnittää museoissa enemmän huomiota: puutarhoista tuli yhä selkeämmin maamme museoiden kerronnallisia ja perintöä säilyttäviä osia.
Puutarhakurssi sai uusia muotoja, kun museopuutarhuri Aaja Peura alkoi vetää niitä. Mukana oli aina tavalla tai toisella myös Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkija Maarit Heinonen ja museologian oppiainetta tuolloin hoitanut Sirkku Pihlman. Toteutettiin pieniä puutarhahankkeita eri museoiden ja historiallisten kohteiden yhteydessä, ja osallistuttiin Turussa järjestetyille puutarhamessuille perinnekasvi- ja museopuutarhateemoilla. Luke perusti Merja Hartikaisen johdolla vuonna 2014 oppimateriaalisivut kasvigeenivaroista: maatiaisista ja vanhoista lajikkeita, jotka kaipaavat suojelua ja ylläpitoa, https://peda.net/hankkeet/geenivaraoppi. Näitä sivuja hyödynnämme edelleen.
Vuosien varrella on työskennelty mm. seuraavien teemojen ja paikkojen parissa laatien tutkielmia, näyttelyitä, museodraamaa, opaskirjasia ja tehden myös puutarhatöitä:
- Varsinais-Suomen museoiden pihojen maatiaiskasvit ja niiden ylläpito, kyselykartoitus yhdessä MTT:n kanssa
- Huvitus-omenan viljely ja käyttö Yläneellä
- Museodraama Pehr Kalmista ja Johan Lechestä suunnittelemassa Turun akatemian kasvitieteellistä puutarhaa. Draama esitettiin Pukkilan kartanomuseossa 2011.
- 1700-luvun lopun puutarhakasvit Maskun Kankaisten kartanossa. Näyttely ja pienen tyylinmukaisen muotopuutarhan tuottaminen oikeaoppiseen paikkaan kartanon edustalla.
- Ett Hem -museon kasvit ja primula-teatteri – jälkimmäinen ilmeisesti ainutkertaisesti Suomessa. Ett Hem -museo ja puutarhamessut
- 1900-luvun eri vuosikymmenten pihojen koristekasvit ja koristekasvikaruselli puutarhamessuilla
- Louhisaaren kartanon myrkkypuutarha, tietoaineisto ja näyttely puutarhamessuilla
- Carl Reinhold Sahlberg ja Huvituksen koetila Yläneen Kolvaassa. Tietoaineisto ja näyttely puutarhamessuilla
- Gabriel Bonsdorffista ja Brinkhallin puutarhasta Brinkhallin kartanossa
- Kupittaan siirtolapuutarhan vanhat kasvit. Inventoinnit ja näyttelyt eri teemoista puutarhamessuilla
- Pehr Kalmin kasvit Maarian pappilassa. Näyttely ja istutukset Maarian pappilassa yhdessä Pehr Kalm -seuran kanssa
Uusimmat, käynnissä olevat projektit, joista löytyy näiltä sivuilta enemmän tietoa:
- Sota-ajan kaupunkiviljelykset, ”Kupittaa 1944” -hanke. Tietoaineistot ja viljelmät Kupittaan siirtolapuutarhassa
- Hyötypuutarhojen kartoitus ja dokumentointi Pyhäjärvialueella (Eura ja Säkylä)
Projektikohtaiset aineistot on tallennettu pääosin Turun yliopiston Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksen arkistoon (HKTL). Ota yhteyttä museologian oppiaineeseen, mikäli jonkin projektin aineistot kiinnostavat sinua.
Kalm-työpaja 2011: punaväriminttu ja opiskelijoita esittämässä professoreita Pehr Kalm ja Johan Leche Pukkilan kartanossa. Kuva: Sirkku Pihlman.
Yläpalkin kuva: Opastuskierros alkamassa Kupittaan siirtolapuutarhalla Pula-ajan päivänä. Maija Mäki 2023.