Julkaisufoorumi-hankkeesta
Tieteellisten Seurain Valtuuskunnan Julkaisufoorumi-hanke on keino luokitella suomalaisia tiedejulkaisuja ja sen pyrkimyksenä on nostaa suomalaista tieteen tasoa. Hankkeessa rakennetaan laatuluokitusta tieteellisille julkaisukanaville, kuten tieteellisille lehdille, konferenssi- ja kirjasarjoille sekä kirjankustantajille. Luokituksen toteuttivat tieteenalakohtaiset asiantuntijapaneelit, joiden työn tuloksena vuoden 2011 lopulla saatiin luokiteltua noin 19 500 lehteä ja sarjaa sekä 1200 kirjankustantajaa.
Luokituksessa lehdet ja sarjat jaettiin kolmeen tasoon. 1-tason julkaisut ovat alansa keskeisiä kotimaisia ja ulkomaisia lehtiä ja sarjoja. 2-tasolle taas ovat päässeet eri tieteenalojen johtavat tieteelliset julkaisut tai sarjat. Lisäksi 2-tason lehdistä on nostettu kaikkein korkeatasoisimmat tasolle 3. Nämä 3-tason julkaisut ovat laaja-alaisia omalla tieteenalallaan, niiden lukijakunta on kansainvälistä, niiden toimituskunta edustaa alan kansainvälistä huippua ja niissä julkaisemista arvostetaan alan kansainvälisessä tutkijayhteisössä erittäin korkealle.
Julkaisufoorumi-hankkeen käyttötavoiksi kerrotaan tutkijoiden valintoihin vaikuttaminen, tutkimusorganisaatioiden sisäinen tiedonintressi sekä tutkimuksen laatua ilmaisevan indikaattorin rakentaminen yliopistojen rahoitusmallin tarpeisiin. Koska tutkijat yleensä ovat selvillä oman alansa keskeisistä julkaisuista ja niiden arvosta, on luokituksen keskeinen käyttötapa tutkimuksen laadun arviointi ja sen mukaan tapahtuva resurssien jako.
Tutkijoita on hankkeen myötä tarkoitus kannustaa julkaisemaan mahdollisimman korkeatasoisissa lehdissä. Resursseja ei jatkossa kohdenneta pelkästään julkaisujen määrän perusteella vaan myös laadun. Mitä korkeampitasoisessa julkaisussa tutkija julkaisee sitä varmemmin hän tai hänen edustamansa organisaatio saa rahoitusta. Luonnontieteissä tällainen julkaisujen rankkaus on tutumpaa, mutta humanistisilla ja yhteiskuntatieteellisillä aloilla siihen suhtaudutaan varauksellisemmin.
Tieteelliset seurat julkaisivatkin kannanoton, jossa nostetaan esiin keskeiset huolenaiheet: 1) julkaisujen arvioinnin tapa ei kiinnitä tarpeeksi huomiota eri tieteenalojen eroihin ja 2) arvioinnin tuloksia voidaan käyttää myös muihin kuin Julkaisufoorumin esittämiin tarkoituksiin. Tässä kannanotossa ja muissa tutkijayhteisön puheenvuoroissa on esitetty tärkeitä kysymyksiä: Tullaanko luokitusjärjestelmää käyttämään humanististen alojen vähäisemmän resursoinnin perusteena? Tullaanko luokitusjärjestelmää käyttämään mekaanisesti arvioitaessa ja rekrytoitaessa yksittäisiä tutkijoita? Miten tieteenaloittain jaoteltu julkaisufoorumi suhtautuu monitieteisiin tutkimuksiin? Miten tieteenalapaneelien kokoonpano on vaikuttanut siihen, mitkä lehdet on otettu luokitteluun mukaan? Pyritäänkö kenties ajamaan alas suomenkielinen tutkimuskirjoittaminen ja julkaisu?
Vaikka on selvää, että pitää olla erilaisia tapoja arvioida tieteen ja tieteentekijöiden tuloksia, olisi kuitenkin otettava huomioon, että eri tieteenaloilla on erilaiset tavat ja perinteet siinä, mitä ja missä julkaistaan. Ulkoapäin asetetut, kaikkia tieteenaloja yhdenmukaisesti kohtelevat kriteerit eivät ota tätä huomioon. Tämä koskee myös ja erityisesti sitä, millä kielellä julkaistaan. Nyt käyttöön tulleessa luokitusjärjestelmässä koti- ja ulkomaiset julkaisut ovat samalla viivalla, kuitenkin siten, että vain kansainväliset julkaisut voidaan nostaa korkeimmalle tasolle. Luonnontieteissä käytännöllisesti kaikki julkaisut ovat englanninkielisiä, kun taas humanististen ja kulttuurialojen artikkeleista noin puolet on suomenkielisiä. Mutta ei voida yksiselitteisesti olettaa, että suomen kielellä kirjoitetut artikkelit ovat lähtökohtaisesti vähempiarvoisia ja tieteelliseltä tasoltaan heikompia kuin englanninkieliset. Suomenkielisten julkaisujen määrää luokitusjärjestelmässä ollaankin lisäämässä ja jokainen voi käydä ehdottamassa sinne niitä oman alansa kotimaisia tiedejulkaisuja, joita järjestelmästä ei vielä löydy.
Tiina Mahlamäki on Julkaisufoorumin 3-tasolle luokitellun Temenos: Nordic Journal of Comparative Religion -julkaisun toinen päätoimittaja.
Aiheesta lisää
- Julkaisufoorumi
- Monipuolisen- ja muotoisen tieteellisen julkaisutoiminnan puolesta. Viidenkymmenen kahden tieteellisen seuran kannanotto tieteellisen julkaisutoiminnan arviointisuunnitelmiin.
- Rantala, Jukka 2012: Pääkirjoitus: Julkaisufoorumi-hanke huolestuttaa humanisteja ja yhteiskuntatieteilijöitä. Kasvatus & Aika 6 (1): 3–5.