Digirakkaus 2.0 — Digitaalisten tilojen, ihmisten ja koneiden tunteelliset kosketuspinnat

Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen koulutusohjelman digitaalisen kulttuuriin oppiaine julkaisee lokakuun lopussa uutuuskirjansa Digirakkaus 2.0. Kyseessä on poikkitieteellinen artikkelikokoelma, jonka kirjoittajat edustajat eri tieteenaloja kulttuuriantropologiasta sosiaalipsykologiaan, politiikan tutkimuksesta teknologian tutkimukseen ja taiteiden tutkimuksesta digitaaliseen kulttuuriin. Kirja on jatketta vuonna 2004 julkaistulle Digirakkaus-teokselle.

Digirakkaus 2.0 tarkastelee muun muassa digitaalisen pornografian alkuvaiheita 1980- ja 1990-luvulla. Kuva: Girls.c64.org – Preserving the sexy side of the Commodore 64.

Digirakkaus 2.0 osoittaa, että informaatioteknologia ja sen käyttö herättää voimakkaita tunteita, niin myötä- kuin vastoinkäymisissä. Voimakkaan kiintymyksen ja jopa rakkauden tunteet ovat jatkuvasti läsnä ihmisten ja koneiden välisissä suhteissa ja tietoverkkojen eri käyttömuodoissa. Tunteet voivat kohdistua niin toiseen käyttäjään kuin verkon mediavaikuttajaan. Ihmiset etsivät esimerkiksi aktiivisesti seurustelusuhdetta Facebookissa tai vuodattelevat verkon keskustelupalstoilla rakkaudentunnustuksia julkisuuden henkilöille. Verkon alakulttuureissa harrastajat tuottavat romanttisia rakkaustarinoita pelien, sarjakuvien ja kirjojen fiktiivisistä henkilöhahmoista. Intohimoiset verkkopelaajat voivat niin ikään kiintyä omiin pelihahmoihinsa. Romanttista suhtautumista voi nähdä myös käyttäjien kiintymisenä käyttämiinsä laitteisiin ja koneisiin: vanhoista laitteista ei suostuta luopumaan, vaikka ne ovat jo teknisesti vanhentuneita. Näihin suhteisiin liittyvät tarinat ja muistelmat eivät ole aina myönteisiä vaan saattavat sisältää vaikeita hetkiä, pettymisiä, kieltäytymisiä ja luopumisia.

Teoksen julkistamistilaisuus on 28.10.2011 Insomnia-verkkopelitapahtuman yhteydessä Porin tekniikkaopistolla.

Petri Saarikoski