Elämäkerran kirjoittaminen matkana

Olen tehnyt usean vuoden matkaa kirjailija ja antroposofi Kersti Bergrothin (1886–1975) kanssa. Matkan lopputuloksena ilmestyy hänen elämäkertansa.

Kersti Bergroth. Kuva on otettu Viipurissa 1904 tai 1905. Museovirasto (CC BY 4.0).

Matkan aikana olen tutustunut Bergrothin laajaan tuotantoon, arkistoihin tallennettuihin kirjeisiin sekä aiheeseen liittyvään tutkimuskirjallisuuteen.

Olen matkustanut Bergrothille merkittäviin paikkoihin: Viipuriin ja Antreaan, jossa hän eli lapsuutensa ja nuoruutensa, Roomaan, jossa hän asui 20 vuotta sekä Sveitsin Dornachissa sijaitsevaan Yleisen Antroposofisen Seuran päämajaan, jossa hän säännöllisesti vieraili 1920-luvulta lähtien.

Olen tehnyt sisäistä matkaa pyrkiessäni ymmärtämään antroposofiaa maailmankatsomuksena ja elämäntapana. Olen tutustunut liikkeen perustajan Rudolf Steinerin teksteihin. Edelleen katson antroposofiaa ulkopuolisen silmin.

Monivuotinen projekti on ollut myös matka kirjoittamiseen. Olen tutustunut luovan kirjoittamisen menetelmiin ja harjoituksiin, keskustellut kirjoittamisesta ja kirjoittanut paljon – yksin ja yhdessä – työpaikalla, kotona, mökkisaarilla, Rooman Villa Lantessa.

Olen aika ajoin sanoittanut ajatuksiani kirjoittamisesta ja tutkimusprosessista, tuonut esiin löytöjäni ja oivalluksiani sekä kuvaillut kirjantekemisen matkaa blogissani Nostetaan teksti pöydälle.

Olen kirjoittanut ja uudelleenkirjoittanut käsikirjoituksen muutamaan kertaan saamieni kommenttien perusteella.

Nyt kirja on valmis julkaistavaksi. Se on tarkentunut kuvaukseksi Kersti Bergrothin henkisestä tiestä. Siitä, miten hän syntyy pietistiseen perheeseen ja sukuun, miten hän kapinoi perheensä uskonnollisuutta vastaan ateismilla, miten hän avioituu ja puolison sairastaessa ja lopulta menehtyessä tuberkuloosiin ryhtyy pohtimaan metafyysisiä kysymyksiä. Miten hän havahtuu henkisen maailman olemassaoloon. Miten hän elää, tutkiskelee ja kamppailee henkisten kysymysten kanssa koko elämänsä ohjaten myös muita samalle polulle.

Samanaikaisesti Kersti Bergroth kirjoittaa. Hän julkaisee taiteellisia romaaneja omalla nimellään, nuorisokirjoja Mary Marck -salanimellä sekä viihderomaaneja useilla eri nimillä. Hän kirjoittaa pakinoita ja elokuvakäsikirjoituksia Tet-nimimerkillä. Hän toimittaa useita eri lehtiä ja kirjoittaa kolumneja ja muita kirjoituksia lukemattomiin julkaisuihin.

Hän ei puhu julkisuudessa antroposofiasta ja mainitsee sen teksteissään harvoin. Siitä huolimatta hänen tekstinsä välittävät – verhottuna – Steinerin ajatuksia ja ideoita lukijoille. Näitä verhoja raotan kirjassani.

Tiina Mahlamäen teos Kaikki maallinen on vain vertauskuvaa. Kirjailija Kersti Bergrothin elämäkerta ilmestyy syksyllä 2017 Kulttuuriosuuskunta Partuunan kustantamana.