Filologit Edinburghissa

Elokuun lopussa englannin oppiaineen filologit matkustivat joukolla konferenssiin Edinburghiin, Iso-Britanniaan. Kahdennettakymmenettä kertaa järjestetty International Conference on English Historical Linguistics (ICEHL) keräsi suuren määrän osallistujia ympäri maailmaa. Turun yliopiston edustus oli vahva myös tänä vuonna; yhteensä yhdeksän englannin kielen historiasta kiinnostunutta tutkijaa osallistui konferenssiin ja paikan päällä oli runsaasti suomalaisia muistakin yliopistoista.

Turkulaiset filologit koolla St Leonard’s Hallin edustalla. Kuva: Minna Nevala.

Neljän konferenssipäivän aikana kuultiin mielenkiintoisia esitelmiä liittyen muun muassa historialliseen pragmatiikkaan, syntaksiin ja fonologiaan. Esitelmiä oli yli 200 ja rinnakkaissessioita peräti kahdeksan, joten monta kiinnostavaa esitystä jäi valitettavasti myös kuulematta. Plenaaripuhujina olivat Marc Alexander Glasgow’n yliopistosta, Hendrik De Smet Leuvenin yliopistosta, Don Ringe Pennsylvanian yliopistosta ja Devyani Sharma Queen Maryn yliopistosta. Monet oman porukkamme tutkijat pitivät esitelmänsä osana paratekstuaalista viestintää koskevaa työpajaa.

Esitelmien lisäksi oli sosiaalista ohjelmaa, kuten ceilidh, joka tarkoittaa Skotlannissa sosiaalista kokoontumista tai illanviettoa. Ceilidh-juhlassa soitetaan yleensä skotlantilaista kansanmusiikkia ja tanssitaan perinteisiä tansseja. Konferenssi-illallinen pidettiin vaikuttavassa Playfair Libraryssa, joka sijaitsee Edinburghin yliopiston satoja vuosia vanhassa Old Collegessa. Konferenssin viimeisenä päivänä oli mahdollisuus osallistua järjestäjien suunnittelemalle retkelle. Vaihtoehtoja oli useampia ja ylivoimaisesti suosituin oli retki Lindisfarnen luostariin.

Arthur’s Seat. Kuva: Johanna Rastas.

Historiaa henkivä Edinburgh

Edinburgh loi hienot puitteet konferenssille, sillä historian siipien havina on välittömästi aistittavissa kun saapuu kaupunkiin. Edinburghin jo 1100-luvulla perustettu vanha kaupunki luo dramaattisen siluetin, josta nousee esiin muun muassa keskiaikainen linna. Konferenssipaikkana toimi Edinburghin yliopiston Pollock Hallsin kampus. Esitelmiä pidettiin kahdessa rakennuksessa, John McIntyre -konferenssikeskuksessa ja vieressä sijaitsevassa, 1800-luvulla rakennetussa St Leonard’s Hallissa. Kampusalue sijaitsi aivan Arthur’s Seatin juurella. Arthur’s Seat on korkein Holyroodin puiston huipuista ja sieltä avautuu mahtavat näkymät Edinburghin ylle. Suuri osa porukastamme ehtikin tehdä sinne kävelyretken.

Kaiken kaikkiaan viikko Edinburghissa oli intensiivinen, mutta erittäin antoisa. Kahden vuoden välein pidettävä konferenssi järjestetään seuraavan kerran kesäkuussa 2020. Konferenssi palaa tällöin jälleen kerran Manner-Euroopan puolelle. Paikkana on Leiden, vanha yliopistokaupunki Alankomaiden eteläosassa. Jännittävää kuulla mitä englannin kielen historiallisen lingvistiikan tutkimukseen silloin kuuluu.

Johanna Rastas on englannin kielen oppiaineen jatko-opiskelija.