Hitler-videomeemeistä Muumeihin

WiderScreen-verkkolehden kevätnumero on juuri ilmestynyt.

Harrastajat ovat jo vuosien ajan käyttäneet sosiaalista mediaa omien mediasisältöjensä jakeluun. Esimerkiksi humoristiset ja joskus jopa hyvän maun rajoja koettelevat videopätkät ja kuvameemit elävät ja kehittyvät verkon anarkistisessa ihmemaassa. Tuotannoissa hyödynnetään usein kaupallisia elokuvia, videoita ja valokuvia. Harrastajat ovat siksi välillä ajautuneet myös konflikteihin kaupallisten yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Toisaalta näitä suosittuja tuotantoja myös ymmärretään ja suvaitaan yleisesti. WiderScreenin numero 1–2/2016 ”Doomilaakson kevät” pureutuu mm. näihin kiinnostaviin ilmiöihin.

Sarjan aloittaa Petri Saarikosken kirjoittama artikkeli Perikato-elokuvaan perustuvista Hitler-videomeemeistä, jotka ovat jo vuosien ajan naurattaneet some-kansaa.

Samalta kirjoittajalta nähdään myös katsaus valtakunnallistakin mediahuomiota saaneesta ”Joka päivä sama kuva Pekka Poudasta moshpitissä” -kuvameemistä. Kirjoitus paljastaa kiinnostavia yksityiskohtia yhä edelleen päivittäin julkaistavan meemin taustatekijöistä.

AJANK_Saarikoski

Onerva Lepistö tarkastelee Muumilaakson tarinoita -piirrossarjaa anarkistisesti auki repiviä harrastajatuotantoja, jotka luovasti soveltaen koettelevat hyvän maun rajoja tavalla, josta Tove Janssonkin olisi ollut ylpeä.

Lotta Lehden, Johanna Isosävin, Veronika Laippalan ja Matti Luotolahden artikkeli puolestaan analysoi Smokahontaksen eli Sara Maria Forsbergin ”What languages sound like to foreigners” -videon saamaa fleimaavaa vastaanottoa. Verkon ristiriitoja herättävät keskustelut nousevat niin ikään esiin Anna Haverisen kirjoittamassa katsauksessa. Tarkastelun keskiöön nousee YouTubeen tallennettu video, joka esittää vuonna 2006 World of Warcraftissa järjestettyä hautajaistilaisuutta vastaan tehtyä hyökkäystä.

Muissa artikkeleissa ja katsauksissa tarkastellaan kotimaisen elokuva- ja videotuotannon nykyhaasteita ja mahdollisuuksia, anime-harrastusta, kansalaisjärjestöjen verkkosivujen osallistamiskeinoja, kotimaisen digitaalisen kuvankäsittelyn ja taidetuotannon varhaisvaiheita sekä leikkien, pelin lelujen hybridisyyttä ja intermediaalisuutta. Uutena kokeiluna mukana on myös Sari Östmanin videomuodossa julkaistu näytelmällinen väitöslektio.

WiderScreen on vertaisarvioitu avoin tiedejulkaisu. Toimituskunnan jäsenet, kirjoittajat ja arvioitsijat edustavat erityisesti digitaalisen kulttuurin, elokuva- ja mediatutkimuksen, historiantutkimuksen, viestintätutkimuksen sekä visuaalisen kulttuurin oppialoja. Julkaisun toimittamista koordinoi Turun yliopiston digitaalisen kulttuurin oppiaine.

Lisätietoja: päätoimittaja Petri Saarikoski, digitaalisen kulttuurin yliopistonlehtori