Jos ei heilaa helluntaina, niin sitten netistä

Jos ei heilaa helluntaina, ei koko kesänä. Keväällä hormonit hyrräävät ja lisääntynyt valoisuus saa pihakollit mouruamaan. On siis aika tarkastaa oma parisuhdestatuksensa. Mistäpäs sitä rakkautta nykyaikana löytäisi yhtä helposti kuin netistä.

Mutta onko nettideittailulla mitään tekemistä rakkauden kanssa? Kyynisimmillään sitä voi pitää kylmän konemielen laskelmoivana yhteenlaskuna siitä, keiden tietojensa jakaneiden suhteen napsahtaa korkein yhteensopivuusprosentti. Oikeaa kemiaa ei voi laskea. Vai voiko?

Kuva: Anne Holappa
Kuva: Anne Holappa

Vaikka kieltäytyisikin teknologisen determinismin ajatuksesta, eli siitä, että teknologia määrittää ihmistä ja matemaattinen laskutapa kykenee löytämään kaksi toisilleen sopivinta kumppania, sillä on silti yhtäläisyyksiä myös muunlaisten teorioiden kanssa. Johtavia kumppaninvalinnan teorioita on kahdenlaisia. Joko valitaan sellainen henkilö, joka on ”yhteiskunnallisesti kelvollinen” eli kulttuurisesti hyväksytty.  Toinen vaihtoehto on valita sellainen, joka on mahdollisimman samankaltainen. Molemmat vaihtoehdot voidaan hyvinkin laskea todennäköisyyslaskelmilla.

Rakkaus on käsitteenä ongelmallinen. Filosofi Predrag Cicovack esittää länsimaisen kulttuurin rakkauskäsitteen perustuvan Platonin kolmijakoon. On olemassa eroottinen rakkaus, veljellinen rakkaus ja jumalallinen rakkaus. Cicovackin mukaan on olemassa vielä neljäs rakkauden laji, romanttinen rakkaus.

Kun netistä etsitään kumppania, pyöritellään yleensä länsimaisen populaarikulttuurin romantiikan käsitteitä kuten ”se oikea” ja ”sielunkumppani”. Deittiprofiileissa sana ”rakkaus” kuitenkin loistaa poissaolollaan. Korkeintaan mainitaan, että puhuva ja pussaava olisi mukava. Toivottua kumppania luonnehditaan yleensä muilla keinoin: etsitään luotettavaa, rehellistä, sosiaalista, ominaisuuksia, joille pitkäikäinen rakkaus voitaisiin rakentaa.

Rakkaus on uskoton

Se siirtyy laulusta ja kirjasta toiseen

Se usein kuolee mutta elossa on

Se iskee yhtälailla mieheen ja naiseen

Et rakkautta voi hämätä se saapuu hiljaa huutaen

Ja varmistaa että valmistautunut en

(Haloo Helsinki: ”Rakkaus”, levyltä Maailma on tehty meitä varten 2013)

Rakkaus on pelottava, koska se on niin vahva tunne. Mitä vahvempia tunteita jotakuta kohtaan on, sen isommaksi kasvaa menettämisen pelko. Tietenkään deittiprofiilissa ei voi sanoa etsivänsä rakkautta, koska rakkaus tulee vain jos on tullakseen. Laulun sanoin se varmistaa sen, ettei siihen voi valmistautua. Toivoa silti aina voi, ja pedata olosuhteet niin hyvin kuin mahdollista rakkauden asettua.

Anne Holappa on on tohtorikoulutettava digitaalisen kulttuurin oppiaineessa.