Pyskedeelinen kissamaalaus. Taiteilija: Louis Wain, 1900-luvun alkupuolisko.

Kissojen valtakunnan luoja

Brittiläinen Louis Wain oli kissoihin erikoistunut, tuottelias kuvittaja. Hän kuvitti pelkästään satoja postikortteja ja vaikutti kissakuvillaan kokonaiseen sukupolveen Isossa-Britanniassa. Kirjailija H. G. Wells julisti Wainin taiteilijaksi, joka loi kokonaisen kissojen yhteiskunnan.

Louis Wain (1860–1939) kouluttautui taiteilijaksi West London School of Art -koulussa ja aloitti uransa kuvittajana The Illustrated London News -lehdessä. Lehtityönsä ohella Wain teki piirustuksia kissastaan nimeltään Peter. The Illustrated London News -lehden päätoimittaja ihastui Wainin tekemiin kuviin Peter-kissasta ja julkaisi muutaman niistä aikakausilehdessään.

Vuonna 1886 Louis Wain loi kissa-aiheisen kuvituksen Madame Tabby’s Establishment -lastenkirjaan. Samana vuonna The Illustrated London Newsin joulunumerossa ilmestyi A Kittens’ Christmas Party -kuvasarja. Siinä esiintyi jo hänen tavaramerkkinsä: ihmisenkaltaiset kissat, jotka harrastivat jotain ihmisille ominaista toimintaa, kuten juhlimista tai urheilemista. Vuodet 1895–1905 olivat kukoistuskautta Louis Wainille. Isossa-Britanniassa hän ei kuitenkaan rikastunut, joten hän muutti Yhdysvaltoihin piirtämään sarjakuvastrippejä.

Louis Wainin piirustus kissoista pyöräilykilpailuissa, 1896
Louis Wainille olivat tyypillisiä kuvat, joissa kissat tekivät vauhdikkaita asioita.

Visionäärinen taiteilija

Louis Wainin äidin kuoltua vuonna 1910 hän palasi varattomana Iso-Britanniaan. Ensimmäinen maailmansota syvensi hänen huonoa rahatilannettaan, koska sota vähensi kirjojen julkaisemista. Lisäksi hänen henkinen tilansa huononi hänen vanhemman siskonsa kuoleman johdosta. Sen jälkeen Wain alkoi puhumaan olemattomista kissanäyttelyistä, täplikkäistä kissoista ja sähköolennoista. Louis Wain joutuikin Springfieldin mielisairaalaan vuonna 1924.

Esoteerinen kissamaalaus. Louis Wain 1925/1939.
Myöhempien teosten kissoissa on esoteerista vaikutelmaa. Teosten kissat ovat säkenöiviä olentoja, jotka ovat osa luontoa tai energiakenttää.

Mielisairaalaan joutuminen pelasti hänet kuitenkin unohtumiselta. Kustantaja D. Rider vieraili Wainin luona Springfieldin sairaalassa ja toi julkisuuteen kuuluisan taiteilijan rahattomuuden. Ihmiset alkoivatkin tukemaan Wainia taloudellisesti ja tukijoihin liittyi myös pääministeri Ramsay MacDonald. Myöhemmin Wain siirtyi Napsburyn mielisairaalaan, jossa kuoli vuonna 1939.

Taiteen tekeminen ei loppunut missään vaiheessa Wainin elämässä. Hänen myöhemmät teoksensa ovat värikkäitä ja niissä esiintyvät kissat voivat olla uppoutuneita osaksi rehevää luontoa tai sähkömagneettista kenttää. Viimeksi Wain nousi yleisön tietoisuuteen vuonna 2021, kun hänen elämäänsä käsittelevä The Electrical Life of Louis Wain -elokuva julkaistiin.

Kirjoittaja on yhteiskunnallisesta ja kulttuurillisesta eläintutkimuksesta kiinnostunut uskontotieteen opiskelija. Hänen pro gradu -tutkielmansa aihe on surun käsitteleminen eläinsuojelutyössä.