Koroinen – Suomen ensimmäinen kirkollinen keskus

Historicum-rakennuksen Aikala-salissa julkistettiin keskiviikkona 10.10.2018 Koroinen. Suomen ensimmäinen kirkollinen keskus -teos. Tilaisuudessa uutuusteosta olivat esittelemässä sen toimittajat Janne Harjula, Sonja Hukantaival, Visa Immonen, Tanja Ratilainen ja Kirsi Salonen sekä useita teokseen kirjoittaneita Turun yliopiston arkeologeja ja historioitsijoita. Tilaisuuden järjesti teoksen kustantaja, Turun Historiallinen Yhdistys.

Vanha kohde – uusi kirja

Turun Koroistenniemi on ainutlaatuinen kohde Suomen historiassa. Siellä sijaitsi 1200-luvun toiselta neljännekseltä aina 1300-luvun taitteeseen asti Suomen ensimmäinen kirkollinen keskus, tuomiokirkko ja piispallinen asunto. Sieltä käsin johdettiin maamme kristillistymistä ja kirkollisen hallinnon muovautumista.

Teoksen toimittajat julkaisutilaisuudessa Historicumin Aikala-salissa. Vas. Sonja Hukantaival, Tanja Ratilainen, Janne Harjula, Visa Immonen ja Kirsi Salonen. Kuva: Juha Ruohonen.

Vaikka Koroisten-kausi oli erittäin merkittävä Suomen historiassa, on sen tutkimus jäänyt vähälle. Koska alueella 1800- ja 1900-luvun taitteessa tehtyjen arkeologisten kaivausten tuloksia ei koskaan julkaistu, ei Koroisten historiasta ja merkityksestä ole ollut kunnollista kokonaisnäkemystä. On jopa jäänyt epäselväksi, mitä Koroisissa lopulta oli.

Monitieteisessä Koroinen. Suomen ensimmäinen kirkollinen keskus -teoksessa hahmotellaan laajan asiantuntijajoukon voimin Koroisten käyttöhistoriaa ennen kirkollisen hallinnon saapumista, piispanistuimen perustamista, alueen käytön muutoksia 1200-luvulta keskiajan loppuun sekä niemen käytön hiipumista ja myöhempää hyödyntämistä.

Teoksen uudet tulkinnat eivät luo kuvaa ainoastaan yhdestä yksittäisestä kohteesta ja sen historiasta, vaan Koroisten valtavan varhaishistoriallisen merkityksen vuoksi tulokset laajentavat nykyisiä käsityksiä esihistoriallisen ja historiallisen ajan taitteesta sekä kristillisen kulttuurin vakiintumisesta Suomeen.

Koroinen. Suomen ensimmäinen kirkollinen keskus, toim. Janne Harjula, Sonja Hukantaiva, Visa Immonen, Tanja Ratilainen ja Kirsi Salonen. Turun Historiallinen Arkisto 71. Turun Historiallinen Yhdistys: Turku, 2018.

Kirsi Salonen on yleisen historian professori.

Teoksen esittely kustantajan verkkosivustolla