Kotimaista kirjallisuutta kansainvälisesti

Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO ja Turun yliopiston kotimaisen kirjallisuuden oppiaine järjestivät 12.–29. heinäkuuta ulkomaalaisille yliopisto-opiskelijoille suunnatun suomalaisen nykykirjallisuuden kesäkurssin.

Kurssi kesti kolme viikkoa ja niiden viikkojen aikana saatiin monenlaisia näkemyksiä suomalaisesta nykykirjallisuudesta. Kurssilla oli 24 opiskelijaa eri puolita Eurooppaa: Tšekistä, Puolasta, Virosta, Romaniasta, Venäjältä, Saksasta, Slovakiasta, Ranskasta, Italiasta, Norjasta ja Latviasta. Monet opiskelijat olivat jo entuudestaan tuttuja Turun ja Suomen kanssa; he olivat osallistuneet CIMOn järjestämille suomen kielen kursseille ja moni opiskelee suomen kieltä kotiyliopistossaan.

Kurssilaisest retkellä Seilin saaressa. Kuva: Soňa Wojnarová.
Kurssilaisest retkellä Seilin saaressa. Kuva: Soňa Wojnarová.

Suomikummaa ja mustikkapiirakkaa

Luennoilla ja pienryhmissä tutustuttiin historialliseen romaaniin, sarjakuvaan, elämän kirjoittamiseen, suomikummaan, lasten- ja nuorten kirjallisuuteen, monikielisyyteen ja kääntämiseen sekä lyriikkaan, novelliin ja draamaan. Kurssin monipuolisuus ja selkeys saivat paljon kiitosta. Kurssille osallistuneet puolalainen Karolina Wojciechowska ja tšekkiläinen Soňa Wojnarová olivat molemmat vanhoja tuttuja Suomen ja suomen kielen kanssa: suomen 15 sijamuotoa ovat hallussa. He toivoivat kurssilla saavuttavansa yhä laajemman ymmärryksen suomalaisesta kirjallisuudesta.

Kävimme kurssilaisten kanssa kesäteatterissa, Turun linnassa, Seilin saarella, mustikkametsässä, tutustumassa Kirjakahvilaan ja Kirjan taloon, saunomassa Saaronniemessä, puistojoogaamassa Kupittaalla, teimme kirjallisen kävelyn ja pidimme illanviettoja Sirkkalan kampuksella.

Viisi kiloa kirjoja

Kurssilaiset, tuutorit, kurssisihteeri ja opettajat Viola Parente-Čapková sekä Riitta Jytilä. Kuva: Sona Wojnarová.
Kurssilaiset, tuutorit, kurssisihteeri sekä opettajat Viola Parente-Čapková ja Riitta Jytilä. Kuva: Soňa Wojnarová.

Kurssilaisista osa jäi Suomeen pidemmäksi aikaa. Myös Soňa ja Karolina palasivat syksyllä Suomeen, mutta tällä kertaa Helsingin yliopistoon. Molemmat muistelivat kesäkurssia lämmöllä vielä syyskuussa. Karolina tiivisti kurssin lauseeseen: ”Se ei ollut tavallista yliopisto-opiskelua, se oli kirjallisuuselämys. Sitä, mitä kirjallisuus on osana elämää.” Soňa sanoi, että kokee ylipäänsä suomen opiskelun ”elämänseikkailunaan”.

Soňa kiitteli kurssin lämmintä tunnelmaa, kaikilla oli tervetullut olo. Hän oli myös onnellinen todistuksesta ja rakentavasta palautteesta. Kurssin jälkeen Soňalla on ollut loputtoman pitkä lista suomalaisesta kirjallisuudesta, jota haluaa lukea. Karolina lisäsi, että hän raahasi kotiin ainakin viisi kiloa kirjoja matkalaukussa, jonka yksi pyörä oli rikki. Suomalainen kirjallisuus taisi tehdä vaikutuksen.

Iisa Tammisto on kotimaisen kirjallisuuden maisterivaiheen opiskelija, joka toimi kesäkurssilla harjoittelijana.