Luova kirjoittaminen taipuu tutkimukseksi

Muusat valtaavat B-gallerian, kun kirjoittamisen tutkija Emilia Karjula (s. 1980) ja kuvataitelija Eero Merimaa (s. 1976) tuovat näytteille yhteisteoksensa Museion Tarot. Teos kutsuu pohtimaan muusan olemusta. Kuka tai mikä voi olla muusa? Voiko muusa väsyä työhönsä ja miten hänet saa hereille? Entä voiko muusa hautoa synkkää salaisuutta tai elää kuolleena kaivonpohjassa?

Museion Tarot on Karjulan väitöskirjan taiteellinen osuus. Projekti on saanut alkunsa luovan kirjoittamisen aineopintojen seminaarissa, jossa Karjula innostui kirjoittamaan antiikin mytologian ylevistä muusahahmoista hirviömäisiä, uneliaita eukkoja.

Kalliope © Museion
Kalliope © Museion

Väitöstutkimuksessaan Karjula tarkastelee rituaalin ja leikin piirteitä luovan kirjoittamisen prosesseissa. Karjula tekee tutkimustaan Jyväskylän yliopiston kirjoittamisen oppiaineeseen läheisessä yhteistyössä Turun yliopiston luovan kirjoittamisen kanssa.

Rituaalin ja leikin käsitteet kulkevatkin tiiviisti mukana Museion Tarotin teksteissä ja teoksen käyttötavoissa. Merimaan kuvat antavat tekstien luomalle tarinaverkostolle konkreettisen muodon, kommentoivat, kiistävät tai syventävät tekstien teemoja. Kyse ei kuitenkaan ole kuvittamisesta, vaan assosiaatioiden, ajatusvirtojen ja keskustelujen varaan rakentuvasta suhteesta kahden eri taidemuodon välillä.

Sana Museion merkitsee muusain temppeliä, museon alkumuotoa. Tarot puolestaan on mielen työväline, symbolien järjestelmä, lietsoutumisen leikkikalu. Teos koostuu 78 kuvasta, niitä kommentoivista teksteistä sekä kuvien ja tekstien liitosten herättämistä ajatuksista. Museionin fiktiivinen tila vyöryy gallerian seinille ja kutsuu vierailijat astumaan syvemmälle muusien maailmaan.

Näyttelyn jälkeen kuvat ja tekstit kootaan korttipakaksi, jota voi käyttää esimerkiksi kirjoitusharjoitusten, itsetutkiskelun tai itsensä hauskuttamisen apuna. Näyttelyyn kuuluu myös yleisölle avoimia, opastettuja lukutilaisuuksia.

Avajaiset pidetään B-galleriassa tiistaina 8.11.2016 kello 18–20. Näyttely on esillä 20.11.16 saakka.

Kutsu: The 10th Muse

Lisätietoja antaa Emilia Karjula
emi.karjula@gmail.com, puh. 050 344 1608
www.museiontarot.com
http://bgalleria.net/