Mestarietsivän jäljillä
Lauantaina 3. elokuuta 2013 järjestettiin Puoliakateeminen Sherlock Holmes -päivä. Kaksikielisen, englanniksi ja suomeksi pidetyn seminaarin takana oli yhdeksän innostuneen kaveruksen joukko useilta eli aloilta. Mukana oli valmistuneita, opiskelijoita ja yliopiston ulkopuolisia harrastajia.
Yhdeksästä järjestäjästä neljä oli historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksen opiskelijoita tai sieltä valmistuneita. Kantavana ajatuksena oli järjestää matalan kynnyksen tapahtuma, johon olivat tervetulleita kaikki Sherlock Holmesista kiinnostuneet ikään tai koulutukseen katsomatta. Seminaarin pääpuhujana oli ruotsalainen Sherlock Holmes -asiantuntija Mattias Boström. Boström puhui Sherlock Holmesin synnystä sekä kirjailija Sir Arthur Conan Doylen suhteesta mestarietsivän hahmoon. Boströmin kirja Från Holmes till Sherlock ilmestyi Ruotsissa elokuussa 2013.
Viime vuosina valmistuneet televisiosarjat ja elokuvat ovat saaneet aikaan uuden Sherlock Holmes -innostuksen. Monet ihmiset päätyvät audiovisuaalisen viihteen kautta uudelleen tai ensimmäistä kertaa Sir Arthur Conan Doylen kirjoittamien tarinoiden pariin. Koimme, että nyt oli oiva tilaisuus järjestää seminaari ajankohtaisesta aiheesta ja tarjota jonkinlaista siltaa faniyhteisön ja akateemisen tutkimuksen välille. Monissa muissa Pohjoismaissa on järjestäytyneitä Sherlock Holmes -seuroja, mutta Suomessa toiminta perustuu pääosin yksittäisten aktiivisten fanikuntien ympärille.
Valitsimme puoliakateemisen lähestymistavan useammastakin syystä. Kenties tärkein syy oli se, että tiesimme aiheesta kiinnostuneen fanikunnan olevan varsin nuorta ja toivoimme, että nuorten olisi helppo tulla kuuntelemaan rentoja luentoja ja paneelikeskusteluja. Tavoitteena oli syventää ihmisten tietoutta Sherlock Holmesin hahmon perinteestä sekä Conan Doylen työstä, mutta myös tarjota lukion jälkeisiä opintojaan pohtiville nuorille mahdollisuus nähdä miten erilaisia aiheita voi tutkia esimerkiksi kulttuurihistoriassa. Haasteena oli sovittaa rento ilmapiiri ja helposti lähestyttävä ohjelma yhteen akateemisuuden kanssa. Tämän vuoksi ohjelmaan oli sisällytetty sekä akateemisempia luentoja että vapaamuotoisempia paneelikeskusteluja.
Päivän mittaan seminaarissa vieraili yhteensä noin 90 kävijää ja tapahtuma sai runsaasti hyvää palautetta. Järjestäjille seminaari oli positiivinen ja opettava kokemus, joka tarjosi uudenlaista kokemusta tulevaa työelämää varten.
Sofia Paasikivi on kulttuurihistorian ja Annina Välimäki luovan kirjoittamisen opiskelija.
Tapahtumaa tukivat Alli Paasikiven säätiö, kulttuurihistorian, englannin kielen ja mediatutkimuksen oppiaineet Turun yliopistossa, Suomen dekkariseura ry, Sherlock Holmes Society of London, MX Publishing, Undershaw Preservation Trust, TUTKA ry, Finncon, Fanfest ja Ropecon, Konsulttietsivät ry.