Pari askelta Turun historiaan

Miltä Turun keskusta näytti viisisataa vuotta sitten? Miksi tuomiokirkko rakennettiin juuri sille paikalle, jossa se tänäänkin seisoo? Mikä muuttui, kun Suomen pääkaupunki siirtyi Turusta Helsinkiin? Tällaisia kysymyksiä saattaa juolahtaa niin historian harrastajan, paljasjalkaisen turkulaisen kuin kaupungissa vierailevan matkailijankin mieleen Turun vanhan keskustan halki kulkiessa.

Vanhan Turun pienoismallin vieressä Brahen-puistossa kävelykierrosten vetäjät Tuire And (vas.) ja Minja Mäkilä. Keskellä suunnittelija Anna Franck. Kuva: Suvianna Seppälä.

Turun Historiallinen Yhdistys haluaa tarjota vastauksia paitsi edellä esitettyihin myös moniin muihin kysymyksiin ja samalla alentaa niin kaupunkilaisten kuin vierailijoiden kynnystä osallistua historiallisille opastuskävelyille. Turun kaupungin viralliset opastuskierrokset tarjoavat laajan perehdytyksen kaupungin historiaan. Kierrosten kesto vaihtelee puolestatoista kolmeen tuntiin. Kattavat kierrokset voivat tuntua liian raskaalta vaihtoehdolta esimerkiksi niistä, jotka vasta aloittelevat tutustumistaan Suomen vanhimman kaupungin historiaan. Tarkoitus ei ole kilpailla Turun kaupungin järjestämien kierrosten kanssa; parhaassa tapauksessa Pari askelta Turun historiaan -kierros sytyttää kipinän osallistua pidemmälle kävelykierrokselle tai vierailla jossakin Turun monipuolisista museokohteista.

Noin 30 minuutin mittaisella kierroksella liikutaan tuomiokirkon ja Vanhan Suurtorin ympäristössä ja kuullaan, kuinka Turku on muuttunut keskiaikaisen Suomen keskuksesta nykyisen kaltaiseksi kaupungiksi. Oppaat ovat historian ammattilaisia ja opiskelijoita, joiden kattava ymmärrys menneisyyden moninaisuudesta ja Turun monista vaiheista takaavat mahdollisuuden kysymyksiin ja keskusteluun.

Lyhyillä ja populaareilla kierroksilla Turun Historiallinen Yhdistys haluaa alentaa kynnystä osallistua opastuskävelyille ja samalla muihin kulttuuritapahtumiin. Projektin avulla yhdistys pyrkii myös tukemaan kotiutumista ja vahvistamaan turkulaisten sidettä kotikaupunkiinsa. Opastuskävelyt ovat maksuttomia ja siten kaikkien kaupunkilaisten saavutettavissa.

Pari askelta Turun historiaan -kierrokset järjestetään Turun kaupungin tuella ja ne ovat osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017.

Suomenkieliset kierrokset alkavat 4.5. ja niitä järjestetään joka torstai klo 17 syyskuun puoliväliin asti. Kesäkuun alusta alkaen järjestetään myös englanninkielisiä kierroksia tiistaisin klo 14. Kierrokset käynnistyvät Tuomiokirkon edestä, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Opastukset ryhmille erikseen sovittuna ajankohtana.

Tervetuloa mukaan!

Lisätietoja ja ryhmävaraukset: opastukset@thy.fi

Anna Franck on Pari askelta Turun historiaan -projektin suunnittelija ja entinen turkulainen historian opiskelija.