Rakkaudesta elokuviin

Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalia järjestävän yhdistyksen toiminnanjohtaja Anna Möttölä on Turun yliopiston humanistisen tiedekunnan kasvatteja. Anna on valmistunut maisteriksi kulttuurihistoriasta ja jo opiskeluaikanaan elokuvat ja tapahtumien järjestäminen veivät hänet mukanaan.

– En voisi tehdä töitäni ilman humanistista kulttuurihistorian koulutustani. Koen, että koulutukseni on vahvuus ja tuki, johon olen voinut nojata. Se on myös antanut hyviä näkökulmia siihen, miten teen työtäni. Kulttuurihistoria oli minulle todella oikea opiskeluala ja minulla on vahva kulttuurihistorioitsijan identiteetti, Möttölä kertoo.

Anna Möttölä. Kuva: Edvard Enqvist.

Elokuvat ovat aina kiehtoneet ja kiinnostaneet Möttölää ja jo opiskeluaikanaan hän oli mukana Kinokoplan hallituksessa. Möttölä muistelee, että hallituksessa oli tuolloin hyvä meininki ja väkeä saatiin hyvin mukaan tapahtumiin ja he tuntuivat viihtyvän. Möttölää innostivat näin saadut positiiviset kokemukset tapahtumien järjestämisestä.

Yliopisto-opintojensa loppusuoralla Möttölä pohti jatkaako opintojen parissa suunnaten tutkijanuralle vai kokeillako, miten siivet kantavat yliopiston ulkopuolisessa työelämässä.  Ratkaisu suunnata yliopistomaailman ulkopuolelle syntyi hänen käytyään yliopiston työelämäpalveluissa. Rekryssä käytyjen keskustelujen pohjalta Möttölä rohkaistui lähtemään korkeakouluharjoitteluun Helsingin kaupungin kulttuuripoliittiselle osastolle, missä työt jatkuivat myös harjoittelun jälkeen. Möttölä alkoi tuottaa elokuvanäytössarjaa nuorille.

Helsingin kaupungilla aloitetun työuran ja Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin johtamisen väliin on mahtunut useita erilaisia työtehtäviä kulttuurin kentällä. Möttölä on toiminut muun muassa kulttuurituottajana Lasipalatsin Mediakeskuksessa sekä suunnittelijana Kansallisessa audiovisuaalisessa instituutissa (KAVI), missä hänen tehtäviinsä kuului muun muassa elokuvateatteri Orionin päivittäistoiminta ja ohjelmistosuunnitteluun osallistuminen. Kaikki tehtävät ovat olleet innostavia, kiinnostavia ja uutta opettavia.

Möttölän työurassa onkin yhdistynyt akateeminen koulutus, harrastukset ja kiinnostuksen kohteet. Hän on ollut valmis ottamaan vastaan haasteita ja vaikka välillä on jännittänyt, miten omat kyvyt riittävät, on työ ja työyhteisö aina kantanut.

– Olen saanut työskennellä hyvissä työyhteisöissä, joissa ihmiset ovat täydentäneet toistensa osaamista. Olen toisinaan kaivannut esimerkiksi tapahtumatuottajan koulutuksen mukanaan tuomia taitoja, mutta olen myös huomannut, että kysymällä ja apua pyytämällä olen selvinnyt kaikista eteen tulleista haasteista. Humanistinen koulutus on antanut hyvät ja laaja-alaiset valmiudet toimia kulttuurinkentällä, Möttölä summaa.

Mari Välimäki on Suomen historian yliopisto-opettaja (ma.) ja tohtorikoulutettava.