Tule Tiedepysäkille!

Kirjaesittelyä ja kahvittelua Sirkkalan kampuksella. Humanistisen tiedekunnan Tiedepysäkki käynnistyi.

Humanistinen tiedekunta järjesti syksyn ensimmäisen Tiedepysäkki-tapahtuman keskiviikkona 24.9.2014 Sirkkalan kampuksen nivelosan aulassa. Tiedepysäkin ohjelmassa oli kirjaesittely, jossa professori Päivi Pietilä sekä lehtori Pekka Lintunen englantilaisesta filologiasta puhuivat toimittamastaan uutuusteoksesta Kuinka kieltä opitaan. Opas vieraan kielen opettajalle ja opiskelijalle (Gaudeamus 2014). Paikalla oli myös muita kirjan kirjoittajia.

Hannu Salmi (oik.) esitteli Tiedepysäkin puhujat Päivi Pietilän sekä Pekka Lintusen, jotka kertoivat tapahtumassa toimittamansa uutuusteoksen taustasta ja sisällöstä. Kuva: Heli Rantala.
Hannu Salmi (oik.) esitteli Tiedepysäkin puhujat Päivi Pietilän sekä Pekka Lintusen, jotka kertoivat tapahtumassa toimittamansa uutuusteoksen taustasta ja sisällöstä. Kuva: Heli Rantala.

Kirjaprojektin taustalla on ollut eri kieliaineiden yhteinen luentokurssi, jota on järjestetty menestyksekkäästi 2000-luvun alusta alkaen. Nyt julkaistu teos korvaa kurssin. Teos ei ole kuitenkaan suunnattu ainoastaan tenttikirjaksi, vaan se toimii myös opettajan käsikirjana ja soveltuu kaikille kielestä ja kielen oppimisesta kiinnostuneille. Teoksessa esitellään kielen oppimiseen liittyviä peruskäsitteitä, teorioita ja menetelmiä. Kirjoittajat myös pohtivat erilaisia kielen oppimiseen liittyviä kysymyksiä, kuten kielioppia, ääntämistä ja kielen oppimista kulttuurin oppimisena.

Esittelyä seuranneessa keskustelussa pohdittiin muun muassa sitä, miten ikä ja motivaatio vaikuttavat kielen oppimiseen ja onko olemassa erityistä suomalaiselle kulttuurille ominaista tapaa oppia kieltä. Kirjaesittelyn lisäksi tilaisuudessa oli esillä eri oppiaineiden julkaisuja. Tiedepysäkin osallistujat pääsivät myös ostamaan kahvia ja leipomuksia, sillä Sirkkalan nivelosan aulassa on myös opiskelijoiden oppiainejärjestöjen käyttämä myyjäistila.

Tiedepysäkin tarkoituksena on koota tiedekunnan henkilökuntaa ja tutkijoita yhteen yli laitos- ja oppiainerajojen kuulemaan ja keskustelemaan ajankohtaisista julkaisuista. Tapahtuma tarjoaa tilaisuuden tutustua tiedekunnan laajaan tutkimustoimintaan ja tavata humanistikollegoita vapaamuotoisen mutta tieteellisen ohjelman puitteissa. Tapahtumaa ideoiva Humanistisen tiedekunnan tutkimuksen kehittämisen ryhmä toivookin, että Tiedepysäkistä muodostuisi vakiintunut osa tiedekunnan yhteistä toimintaa. Seuraava tiedepysäkki järjestetään marraskuussa.

Heli Rantala toimii humanistisen tiedekunnan jatkokoulutuskoordinaattorina ja on mukana järjestämässä Tiedepysäkkejä.