Utopian ja dystopian keinussa

Norlit (The Nordic Accosiation for Comparative Literature) järjestää kansainvälisen kirjallisuuskonferenssin joka toinen vuosi. Tänä vuonna konferenssi järjestettiin Åbo Akademin tiloissa 8.–10. kesäkuuta. Nordic Utopias and Dystopias -konferenssi toi kesäiseen Turkuun noin 80 osallistujaa yli kymmenestä maasta. Erilaisia utopian ja dystopian kysymyksiä pohtiva konferenssi tarjosi näkökulmia erilaisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin ja kirjallisiin ilmiöihin.

Konferenssin väki lounastauolla Åbo Akademin Arkenissa. Kuva: Malin Karlberg.

Konferenssissa kuultiin puheenvuoroja erilaisten teemojen pohjalta. Esityksissä käsiteltiin niin pohjoista sosiaalipolitiikkaa kuin ranskalaisen nykykirjallisuuden utopistisia ja dystooppisia kuvia Pohjoismaista. Sivuun eivät jääneet myöskään runoudesta kumpuavat aiheet tai runouden materiaaliset piirteet. Keynote-puhujat professori Nicole Pohl, kirjailija Susanna Alakoski sekä professori ja suomalaisen koulutuksen asiantuntija Pasi Sahlberg täyttivät ASA-talon salin ajatuksillaan konferenssin teemoista, kirjailijuudesta ja Pohjoismaiden koulujärjestelmien tulevaisuudesta.

Konferenssi infotiskin takaa

Akateemisesta urasta kiinnostuneelle opiskelijalle konferenssiapulaisena toimiminen on ihanteellinen paikka kurkistaa, mitä oikeat tutkijat todella tekevät.

Konferenssiapulainen on tarvittaessa monitoimihenkilö: kävelevä infotaulu, opas ja vessannäyttäjä. Päivystäessään infotiskillä saa kohdata konferenssivieraat ja vinkata, että meiltä punaisiin tiimipaitoihin sonnustautuneilta voi aina kysyä apua. Seminaarisaleissa on mielenkiintoista seurata erilaisia esitelmiä tutkijoita kiinnostavista aiheista ja kuunnella niiden synnyttämää keskustelua. Samalla voi tunnustella, miten esitelmiä rakennetaan ja millaisia ajatuksia kyseinen näkökulma kuulijoissa herättää.

Konferenssi on myös paljon muuta kuin työntekoa. Silloin saa tutustua uusiin ihmisiin, syödä paremmin kuin tavallisesti ja esimerkiksi istuskella jokilaivassa yhdessä uusien tuttavuuksien kanssa Turun kesäillasta nauttien. Konferenssiapulaisena sain suureksi ilokseni huomata, että meidän joka paikassa pyörivien opastajien työpanos on tärkeä ja siitä kertovat myös konferenssiväen kiitokset.

Carita Roivas on kotimaisen kirjallisuuden maisterivaiheen opiskelija, joka toimi konferenssissa konferenssiapulaisena.

Norlit 2017 Facebookissa