Vetovoimaa – Hiiskutun keväinen rakkausnumero

Kappaleiden välistä vetovoimaa kuvaava painovoimalaki on yksi modernin maailmankuvan kulmakiviä. Newtonin oivalluksen mukaan kappaleet vaikuttavat toisiinsa voimalla, joka on suoraan verrannollinen niiden massojen tuloon ja kääntäen verrannollinen niiden etäisyyden neliöön.

Hiiskutun keväinen rakkausnumero kertoo ihmisten välisestä vetovoimasta, joka ei noudata kaavoja, vaan säteilee, sytyttää, valuu toisaalle, katkeilee, singahtelee, tykyttää, tuhoaa, väreilee, pakenee, löytyy sattumalta, sublimoituu autiomaan ihailuksi, tulee kirjailtua Reposaaren länsirannan kallioihin, ylittää poliittiset rajat, yhdistää ihmisiä yli äärettömältä tuntuvan etäisyyden, ja lopulta sulkee sanaiset arkut ja tarjoaa tilalle hiljaisuuden, kosmiseen tosiolevaiseen sulautumisen.

Humanistit ovat tämän vetovoiman asiantuntijoita. Käsillä oleva Hiiskuttua-lehden teemanumero selättää naisten- ja miestenlehdet, kevätpörriäisen ja juhannustanssit. Rakkausnumeron kirjoitukset tutustuttavat lukijan rakkauskirjeisiin ja kirjeiden rakastamiseen, 1700-luvun seurusteluetikettiin, Ruotsin kuninkaallisen hovin poliittisesti korrektin rakkauden askelmerkkeihin, suklaan huumaavaan pehmeyteen, nettideittailuun ja elämää suurempien saippuasarjojen esikuvalliseen rakkauteen. Rajantakainen rakkaus hakee täyttymystään; siirtolaisuudessa nuorena kuolleen naisen muistokortti pysäyttää – rakkaudella muistaen. Bonuksena lukijalle tarjoamme luovan kirjoittamisen proosanpätkät, joissa finninaamaisen alokkaan kitarisojen nuolemisesta edetään tyttöön, joka ei pukeudu koko päivänä. Ja sokerina pohjalla: kukapa ei haluaisi tutustua turkulaiseen Agnes Suurhuoraan?

Jos ihmisten välinen vetovoima olisi yhtä yksioikoista kuin muilla kappaleilla, se olisi väkevimmillään silloin kun kaksi isomassaista ihmistä olisivat kiihkeässä syleilyssä. Erään hindulaisen kosmogonisen myytin mukaan maailma sai alkunsa, kun alkupari – epäilemättä suurikokoisia alkuajan titaaneja – lemmiskeli tosissaan eikä edes huomannut, että tuli tehneeksi maailman siinä sivussa. Love makes the world go round.

Matti Kamppinen